Βγαίνουν τα μαχαίρια για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που συζητείται σήμερα για πρώτη φορά στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής. Το ένα μετά το άλλο στελέχη της Νέας Δημοκρατίας δηλώνουν ανοιχτά ότι δεν πρόκειται να το υπερψηφίσουν, εφόσον τεθεί τέτοιο θέμα, ενώ οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ Ευ.Βενιζέλος και Φ.Κουβέλης φέρονται αποφασισμένοι να απευθυνθούν στον πρωθυπουργό για να λυθεί ο κόμπος. Το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει πάρει επισήμως θέση, αλλά με διαρροές έχει γίνει γνωστό ότι θέλει να βάλει στο ψυγείο το νόμο Ρουπακιώτη.

Ads

Διαβάστε επίσης: Καμπάνες σκοταδισμού χτυπά από σήμερα ο Αμβρόσιος 

Η Ελλάδα έχει το πλαίσιο και επαρκές «οπλοστάσιο» για να πολεμήσει την ξενοφοβία και το ρατσισμό δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χαράλαμπος Αθανασίου. Υποστήριξε επίσης ότι δεν έχει νόημα να ψηφιστεί ένα νομοθέτημα που επαναλαμβάνει διατάξεις. Μάλιστα, ο πρώην δικαστικός εξέφρασε προβληματισμό για το κατά πόσο στην υπάρχουσα μορφή το νομοσχέδιο θα οδηγούσε στον περιορισμό της συνταγματικά κατοχυρωμένης ελευθερίας της έκφρασης.
 
Ο βουλευτής της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης (μιλώντας στον Αlpha 989) υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο, όπως έχει παρουσιαστεί, δεν έχει πλειοψηφία. «Αν μιλάμε για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας δεν έχω κανένα πρόβλημα, αν μιλάμε όμως για την καθιέρωση του εγκλήματος γνώμης, εγώ δε θα το ψηφίσω και δε νομίζω ότι θα ψηφίσει κανένας από τη ΝΔ», είπε ο βουλευτής της ΝΔ. Μάλιστα, προκάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη λέγοντας ότι αν έχει κάποιο πρόβλημα μπορεί να αποχωρήσει.
 
Ο βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας και πρόεδρος του ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής», Γιάννης Μιχελάκης, μιλώντας στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» τάχθηκε εναντίον του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου με το επιχείρημα ότι το υπάρχον νομικό πλαίσιο είναι επαρκές και ότι «οι ιδέες δεν αντιμετωπίζονται στα δικαστήρια, αλλά στην κοινωνία. Ούτε με διατάγματα,  αλλά με ιδέες και πολιτικές». Πιστεύετε δηλαδή, αναρωτήθηκε, ότι αν φτιάξουμε ένα νόμο, η Χρυσή Αυγή θα σταματήσει; Και συνέχισε: «θα φέρουμε ένα νομοσχέδιο το οποίο θα καταδικάζει μια γενοκτονία που έχει αναγνωριστεί και δεν θα καταδικάσουμε άλλες γενοκτονίες που είχαν αναγνωριστεί από την Ελληνική Βουλή;… Δύο λέξεις μόνο, μίσος και εχθρότητα . Πείτε μου ποιο δικαστήριο και με ποιο μέτρο θα μετρήσει το μίσος που πιθανόν να έχει ένας άνθρωπος και την εχθρότητα απέναντι σε έναν άλλο λαό ή θρησκεία».

Η αιτιολογική έκθεση του αντιρατσιστικού ν/σ
 

Ads
 

Ενθαρρυμένη από το ενδοκυβερνητικό ρήγμα η Χρυσή Αυγή βγήκε στην επίθεση: «Μόλις το State Department έδωσε εντολή για άμεσα μέτρα κατά της Χρυσής Αυγής, το πολιτικό σύστημα εφηύρε τον “αντιρατσιστικό” νόμο και τις αποβολές βουλευτών μας», αναφέρεται σε ανακοίνωσή της.

Μάλιστα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ξέσπασε καβγάς Γεωργιάδη-Κασιδιάρη σχετικά με το ποιος έχει την καλύτερη συνταγή για το μεταναστευτικό. O Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε πως τα κέντρα φιλοξενίας πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για τη φιλοξενία των μεταναστών και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ κατηγόρησε το κόμμα του Μιχαλολιάκου ότι ψεύδεται όταν ισχυρίζεται πως μπορεί να λύσει το μεταναστευτικό πολύ γρήγορα. Ο Κασιδιάρης απάντησε πως τα κέντρα κράτησης των μεταναστών έχουν air condition και catering, ενώ δήλωσε πως σε περίπτωση που κυβερνήσει η Χρυσή Αυγή, οι παράνομοι μετανάστες θα στέλνονται σε νησιά.
 
Σήμερα θα γίνει η πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (ΚΕΝΕ) της Βουλής, με προεδρεύοντα τον αρεοπαγίτη επί τιμή Φώτη Καϋμενάκη.
 
Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τη ΝΔ να ενημερώσει η ίδια τον υπουργό Δικαιοσύνης, αλλά και την ελληνική κοινωνία για τις προθέσεις της αναφορικά με το αντιρατσιστικό, τονίζοντας πως «η υποκρισία έχει και τα όριά της». Κατηγορώντας τη ΝΔ ότι «όχι μόνο μπλοκάρει την κατάθεση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, αλλά κάνει και ό,τι περνάει από το χέρι της για να στρώσει το χαλί στην άνοδο της Χρυσής Αυγής», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ότι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ήταν και είναι σαφής: είναι απαραίτητη η θέσπιση και η εφαρμογή ενός αυστηρού νομοθετικού πλαισίου που θα δρα απαγορευτικά στη ρατσιστική βία και θα βάλει τέλος στην ασυλία των εγκλημάτων εις βάρος των μεταναστών.
 
«Την ίδια στιγμή, διαχωρίζουμε την προπαγάνδιση και την προπαρασκευή του εγκλήματος από τη διακίνηση ακόμα και των πιο αποκρουστικών ιδεών, με το δεδομένο ότι είναι εξόχως επικίνδυνος ο περιορισμός στην ελευθερία της έκφρασης. Είναι, επίσης, αυτονόητο ότι από μόνο του το οποιοδήποτε νομοθετικό πλαίσιο δεν μπορεί να απαντήσει στο ρατσισμό, αν δεν συνοδεύεται από την καταπολέμηση των γενεσιουργών, κοινωνικών και οικονομικών αιτιών του», επισημαίνει ακόμη στην ανακοίνωση. 

Της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ είχαν προηγηθεί τα πυρά της ΝΔ κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως σημείωσε, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταψηφίσει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο Παπαϊωάννου που είχε κατατεθεί τον Δεκέμβριο του 2011, ενώ τώρα ψηφίζει το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη, το οποίο, όπως λέει, βασίζεται στο νομοσχέδιο Παπαϊωάννου. Μάλιστα, η ΝΔ στη Βουλή μοίρασε την τοποθέτηση του τότε εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Β. Μουλόπουλου, που είχε καταψηφίσει το νομοσχέδιο Παπαϊωάννου. «Είναι υποκριτές. Τι άλλαξε από τότε; Ποιος είναι εκτός γραμμής; Ο Β. Μουλόπουλος ή ο Αλ. Τσίπρας;», σχολίασαν κύκλοι της ΝΔ.
 
Οι ίδιοι κύκλοι πρόσθεσαν ότι «η ΝΔ θα εκφραστεί για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής», ενώ σημείωσαν ότι «η πρώτη εκτίμησή μας είναι ότι έχουμε γενικόλογα πράγματα που πρέπει να διασαφηνιστούν».

Πάντως, σε δηλώσεις του σήμερα στη διαδικτυακή τηλεόραση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τονίζει πως «το αντιρατσιστικό νομοθέτημα πρέπει να υπάρξει και θα υπάρξει και καμία πολιτική διελκυστίνδα δεν δικαιολογείται πάνω σε ένα τέτοιο θέμα». «Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που αντιμετωπίζει το ρατσιστικό και μισαλλόδοξο λόγο, τη ρατσιστική βία και πράξη, είναι και υποχρέωση της χώρας μας να βρει την παρουσία του στο θεσμικό πολιτικό μας σύστημα. Η Δημοκρατία, πέρα από την ανοχή έχει και κανόνες. Και αυτοί οι κανόνες πρέπει να γίνονται σεβαστοί από όλους», σημειώνει ο Φώτης Κουβέλης.

Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο δεν μπορεί να είναι πεδίο μικροκομματικών αντιπαραθέσεων, ανέφερε σήμερα και το ΠΑΣΟΚ μετά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου της Κ.Ο. του Κινήματος. Το ΠΑΣΟΚ, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στηρίζει την πρωτοβουλία Ρουπακιώτη και πιέζει για την όσο το δυνατό πιο γρήγορη ψήφιση του ενώ προστίθεται πως το περιεχόμενο του νόμου «υπαγορεύεται από το αξιακό μας σύστημα και για αυτό το λόγο δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε στις αντιδράσεις συντηρητικών, αναχρονιστικών, ξενόφοβων και ρατσιστικών κύκλων».