Αποφασισμένη να προχωρήσει τια αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εμφανίζεται η υπουργός παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου με συνέντευκή της στην εφημερίδα ” Έθνος της Κυριακής”. Η υπουργός επίσης, δηλώνει “ανοικτή σε κάθε γόνιμο διάλογο” παρά τις αντιδράσεις των πρυτάνεων. Από την πλευρά τους, οι πρυτάνεις με δηλώσεις τους στην “Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία” δηλώνουν πως θα εξακολουθούν να αντιδρούν.

Ads

Όπως αναφέρει η κ. Διαμαντοπούλου, το νομοσχέδιο με τις μεταρρυθμίσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ θα εισαχθεί στη Βουλή μετά το Δεκαπεντάυγουστο ενώ σχολιάζοντας τη σκληρή στάση των πρυτάνεων, που εξακολουθούν να αντιδρούν, δηλώνει πως: “Το Πανεπιστήμιο δεν ανήκει στους πρυτάνεις, ανήκει στην ελληνική κοινωνία που πληρώνει για τη δημόσια Παιδεία, απαιτεί άλλη ποιότητα και συνθήκες σπουδών για όλους τους φοιτητές και δεν πιστεύει πλέον σε ημίμετρα”.

Η κ. Διαμαντοπούλου υπεραμύνεται των αλλαγών που προωθεί το υπουργείο και σχολιάζει πως “με το νομοσχέδιο δημιουργούμε μια νέα διοικητική διάρθρωση, που ανοίγει τα ΑΕΙ στην κοινωνία, ανατρέπει κατεστημένες καταστάσεις, εξασφαλίζει τον εσωτερικό έλεγχο σε όλα τα επίπεδα και συνδυάζεται με εκχώρηση τεράστιου αριθμού αρμοδιοτήτων από το υπουργείο”.

Για τα αποτελέσματα των Βρυξελλών και τη ΝΔ

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα τις πρόσφατης Συνόδου Κορυφής αναφορικά με το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς τη χώρα μας, η υπουργός μιλά για “επιτυχία” και συμπληρώνει πως σε εσωτερικό επίπεδο “πρέπει να δώσουμε τη μάχη της ανάπτυξης”. Επικρίνει μάλιστα, τη ΝΔ. “Η ΝΔ επιτείνει την ανασφάλεια και την αγωνία που νιώθει ο κάθε Ελληνας, όταν αυτός χρειάζεται σιγουριά και αυτοπεποίθηση” λέει χαρακτηριστικά ενώ εμφανίζεται αντίθετη σε κάθε ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Ads

Συνεχίζουν οι πρυτάνεις

Από την πλευρά τους, οι πρυτάνεις με δηλώσεις τους στην “Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία” δηλώνουν πως θα συνεχίσουν τις προσπάθειες τους για να μην καταργηθούν οι τομείς και τα τμήματα, ενώ θα ζητήσουν να μείνει η διάκριση «πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης» για τους διδάσκοντες, διαφορετικά θα αδειάσουν τα ΑΕΙ.

Σχολιάζουν μάλιστα πως, «η κ. Διαμαντοπούλου εμφανίζεται ενισχυμένη, αφού οι δημοσκοπήσεις ευνοούν το προφίλ της υπουργού που συγκρούεται με το “ακαδημαϊκό κατεστημένο”».

Οι πρυτάνεις εκτιμούν ότι η υπουργός θα συνεχίσει την ίδια στάση, ενώ όποιες αλλαγές δεχθεί θα είναι επουσιώδεις.