Μετά την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων, στην ηλεκτρονική απογραφή των συνταξιούχων της χώρας προχωρά πλέον το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με το σημερινό ρεπορτάζ του Έθνους. Στόχος της κυβέρνησης, το να διαπιστωθεί πόσοι ακριβώς από τους συνταξιούχους… ζουν και να περιορίσει έτσι τις απώλειες για τα ασφαλιστικά ταμεία από συνταξιούχους- μαϊμού.

Ads

Η ηλεκτρονική μηχανογράφηση των συνταξιούχων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Ετσι, όλα τα ασφαλιστικά ταμεία θα έχουν μία ολοκληρωμένη και ασφαλή εικόνα για τον ακριβή και τον πραγματικό αριθμό των συνταξιούχων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το 80% των συνταξιούχων της Ελλάδας έχει ήδη καταχωρηθεί στην κεντρική βάση δεδομένων και έως τις 30 του επόμενου μήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί η απογραφή και του υπόλοιπου 20%. Τα στοιχεία που καταχωρίζονται είναι ο ΑΜΚΑ, ο ΑΦΜ, ο αριθμός μητρώου του ασφαλισμένου, η διεύθυνση κατοικίας καθώς και οι τελευταίες πέντε συντάξεις που εισέπραξε ο κάθε συνταξιούχος.

Πηγές που επικαλείται ο συντάκτης υποστηρίζουν ότι με τους ελέγχους θα γίνεται παρέμβαση του Εισαγγελέα σε περιπτώσεις που διαπιστώνεται απάτη με σκοπό την παράνομη είσπραξη σύνταξης.

Ads

Πλέον όλα τα ασφαλιστικά ταμεία θα είναι μεταξύ τους ηλεκτρονικά διασυνδεδεμένα, έχοντας έτσι την δυνατότητα διασταύρωσης των στοιχείων ενώ θα είναι εύκολος ο εντοπισμός των παράνομων συνταξιούχων. Ανεπίσημες εκτιμήσεις που επικαλείται ο συντάκτης θέλουν «γύρω στους 100.000 πεθαμένους να εισπράττουν συντάξεις Πρόχειρες εκτιμήσεις θέλουν η «τρύπα» αυτή να ανέρχεται σε 600 εκατ. με 1 δισ. ευρώ ετησίως». Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα όσα δήλωσε πρόσφατα ο νέος διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, γύρω στους 8.500 συνταξιούχους του ΙΚΑ εμφανίζονται να είναι υπεραιωνόβιοι, με ηλικίες άνω των 105 ετών. « Οι περιπτώσεις αυτές ήδη διερευνώνται μία προς μία προκειμένου να διαπιστωθεί αν όντως βρίσκονται εν ζωή και αν νομίμως τους καταβάλλεται η σύνταξη», προσθέτει το δημοσίευμα.