Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο θα αποτελέσει το βασικό ζήτημα στη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών το απόγευμα της Δευτέρας και στην ουσία αποτελεί την «ώρα της αλήθειας» για το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, που το τελευταίο διάστημα έχουν διαμηνύσει σε όλους τους τόνους πως το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο θα πρέπει να κατατεθεί και να ψηφιστεί άμεσα, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς των «διαρροών του Μαξίμου», του Τ. Μπαλτάκου (γενικός γραμματέας της κυβέρνησης) αλλά και στελεχών της ΝΔ, πως αντιρατσιστικός νόμος υπάρχει και δεν χρειάζεται νέος. Το tvxs.gr θυμίζει τις δεσμεύσεις ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ.

Ads

Προάγγελος των εξελίξεων ίσως να αποτελεί η απόφαση της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (ΚΕΝΕ) για το νόμο Ρουπακιώτη. Λίγες ώρες πριν τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών η ΚΕΝΕ έκρινε πως το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για τον ρατσισμό είναι επαρκές, ενώ παράλληλα ανέφερε πως στο νέο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο υπάρχουν αντισυνταγματικές διατάκεις και αόριστες αναφορές.

Η απόφαση της ΚΕΝΕ προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ. «Κακή υπηρεσία προσφέρει στην κυβέρνηση και την αναγκαία συνεννόηση των κυβερνητικών εταίρων όποιος είχε την έμπνευση να επισπευσθεί η διατύπωση και άμεση δημοσιοποίηση του πρακτικού της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (ΚΕΝΕ) για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, λίγες μόνον ώρες πριν από τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών σήμερα το απόγευμα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ιπποκράτους.

Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι θα πρέπει να αποδείξουν πως δεν σέρνονται πίσω από τη ΝΔ και πως σε αυτή την κυβέρνηση συνεργασίας έχουν πραγματικά λόγο. Εξάλλου ανεξάρτητοι νομικοί και συνταγματολόγοι επισημαίνουν πως το υπάρχον νομικό πλαίσιο για τη ρατσιστική βία είναι παρωχημένο και σε αυτό έχουν συμφωνήσει τόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όσο και ο Φώτης Κουβέλης.

Ads

Σε περίπτωση που επικρατήσει η θέση της ΝΔ για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ θα πρέπει εξερχόμενοι του Μεγάρου Μαξίμου να δώσουν εξηγήσεις και τα «επικοινωνιακά τρικ» δύσκολα θα φέρουν το επιθυμητό για αυτούς αποτέλεσμα, καθώς και οι δύο έχουν αναδείξει το ζήτημα του αντιρατσιστικού νομοσχέδιου ως μείζονος σημασίας.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος το Σάββατο εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ κατηγορώντας την πως «νομίζει ότι η κυβέρνηση είναι μονοκομματική». «Η συνάντηση της Δευτέρας θα έχει ως αντικείμενο τη συνολική αξιολόγηση της λειτουργίας της κυβέρνησης. Αξιώνουμε σεβασμό στους κανόνες που πρέπει να διέπουν ένα σχήμα συνεργασίας», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε τονίσει πως «η κατάθεση και ψήφιση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου συνιστά διεθνή υποχρέωση  της Ελληνικής Δημοκρατίας και  στοιχειώδες μέτρο αυτοπροστασίας του δημοκρατικού κράτους δικαίου. Για το λόγο αυτό το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει σχετική πρόταση νόμου». Μάλιστα ήταν ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος που επισήμανε πως το ζήτημα θα πρέπει να λυθεί στη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών και να μη γίνεται δημόσια συζήτηση γιατί χαλάει την εικόνα της κυβέρνησης.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, είχε χαρακτηρίσει «επικοινωνιακά τεχνάσματα» την κόντρα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για το αντιρατσιστικό και είχε επισημάνει χαρακτηριστικά: «Αν πραγματικά εννοούμε ότι θέλουμε να παταχθούν τα φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας στην πολιτική και στη καθημερινή ζωή, θα πρέπει όλοι μαζί, όλα τα κόμματα του Συνταγματικού τόξου να προχωρήσουμε στην ψήφισή του».

«Δυστυχώς» είχε αναφέρει «η ΝΔ και ο κ. Σαμαράς δεν μπορούν να ξεφύγουν από τους υπερσυντηρητικούς κύκλους που δρουν στο εσωτερικό της και ο ΣΥΡΙΖΑ από τις μικροκομματικές τακτικές. Το πρόβλημα δεν λύνεται με επικοινωνιακά τεχνάσματα».

Από την πλευρά του ο Φώτης Κουβέλης μιλώντας πριν από λίγες ημέρες στη διαδικτυακή τηλεόραση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων επισήμανε πως «το αντιρατσιστικό νομοθέτημα πρέπει να υπάρξει και θα υπάρξει και καμία πολιτική διελκυστίνδα δεν δικαιολογείται πάνω σε ένα τέτοιο θέμα».

«Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που αντιμετωπίζει το ρατσιστικό και μισαλλόδοξο λόγο, τη ρατσιστική βία και πράξη, είναι και υποχρέωση της χώρας μας να βρει την παρουσία του στο θεσμικό πολιτικό μας σύστημα. Η Δημοκρατία, πέρα από την ανοχή έχει και κανόνες. Και αυτοί οι κανόνες πρέπει να γίνονται σεβαστοί από όλους», είχε τονίσει.

Η ΔΗΜΑΡ μέχρι πριν από μερικές ημέρες υποστήριζε πως το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο δεν έχει παγώσει, αναφέροντας πως υπήρχαν απλά ορισμένες ανεπίσημες πληροφορίες και άτυπες δηλώσεις (Τ. Μπαλτάκου) και όχι κάποια επίσημη ενημέρωση περί αυτού.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ, Ανδρέας Παπαδόπουλος, είχε επισημάνει πως «η φιλοσοφία του σχεδίου νόμου έχει συμφωνηθεί στην τελευταία συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών» και πως «η σύνταξή του ακολούθησε σχετικές οδηγίες του ίδιου του Πρωθυπουργού».

«Η φιλοσοφία του νόμου λέμε ότι πρέπει να έρθει στη Βουλή και να ψηφιστεί. Είναι δημοκρατική υποχρέωση της χώρας και επίσης, θα συμβαδίσουμε επιτέλους με τις ευρωπαϊκές οδηγίες», ανέφερε πριν από μερικές ημέρες ο Ανδρέας Παπαδόπουλος, ενώ εξέφραζε τη βεβαιότητά του πως «το νομοσχέδιο θα προχωρήσει».

Ο Ανδρέας Παπαδόπουλος μάλιστα είχε επιτεθεί προσωπικά στον Τ. Μπαλτάκο. «Ακούω ότι έχει διαφωνίες με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Μου είναι παντελώς αδιάφορη η άποψη του κ. Μπαλτάκου», είχε δηλώσει.

Φαίνεται όμως πως για τον πρωθυπουργό οι απόψεις του Τ. Μπαλτάκου, αλλά και των «υπερσυντηρητικών κύκλων», όπως είπε η Φώφη Γενηματά, δεν είναι και τόσο αδιάφορες. Μένει να φανεί αν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θα υποταχθούν σε αυτές τις θέσεις ή θα υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους. Το βράδυ της Δευτέρας, αν δεν καταλήξουμε σε ακόμα μία «άκαρπη» ή «ενημερωτική» σύσκεψη των τριών, το ερώτημα θα έχει απαντηθεί.