Με ανακοινώσεις τους, εξωκοινοβουλευτικά κόμματα καταδικάζουν τον εμπρησμό της Marfin Bank στο κέντρο της Αθήνας που στοίχισε τη ζωή σε τρία άτομα.

Ads

«Η σημερινή έκρηξη μη βίαιης οργής απέναντι στο πολιτικό σύστημα, σκιάζεται από τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν με τραγικό τρόπο. Το να καίγονται άνθρωποι ζωντανοί, δε μπορεί να θεωρηθεί παράπλευρη απώλεια, ούτε αμφισβήτηση κανενός συστήματος. Οδηγεί απλά σε μια κοινωνία που τρώει η ίδια τις σάρκες της και που αδυνατεί να πάρει τη ζωή της στα χέρια της», αναφέρουν οι Οικολόγοι Πράσινοι.

«Η απόρριψη των μέτρων από την κοινωνία, που φάνηκε σήμερα καθαρά, κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για εναλλακτική πρόταση διεξόδου και για λογοδοσία όλου του πολιτικού συστήματος. Πέρα από τα ερωτήματα για τα μέτρα πυρασφάλειας στο μοιραίο κτίριο, για τους λόγους που το συγκεκριμένο κατάστημα είχε μείνει ανοικτό, για το ποιος κερδίζει από τον εμπρησμό των στοιχείων για τα σοβαρά φορολογικά εγκλήματα, νιώθουμε την ανάγκη να τονίσουμε και πάλι ότι οι άνθρωποι είναι πάνω από τα κέρδη, πάνω από το Δ.Ν.Τ, πάνω από την τυφλή βίαιη εκτόνωση», προσθέτουν.

«Ο σημερινός απεργιακός σεισμός και η μεγαλύτερη διαδήλωση από την κατάρρευση της χούντας ήταν το πιο ηχηρό ΟΧΙ στα μέτρα κυβέρνησης-ΔΝΤ-ΕΕ. Αντί να τα αποσύρει από τη Βουλή, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί χωρίς ντροπή τον τραγικό χαμό των τριών εργαζόμενων στη Μαρφίν για να τα προωθήσει μαζί με το μαύρο μέτωπο ΝΔ-ΛΑΟΣ. Τα κροκοδείλια δάκρυα του Βγενόπουλου που εξανάγκαζε τους εργαζόμενους να δουλεύουν κλειδωμένοι σε ένα κτίριο χωρίς πυρασφάλεια έχουν την ίδια αξία με τις προκλητικές καταγγελίες του πρωθυπουργού για διαδηλωτές-δολοφόνους. Ένοχη για τους νεκρούς είναι η κυβέρνηση, η αστυνομία και η εργοδοσία», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Ads

«Κλεισμένη στο γυάλινο πύργο μαζί με τους ελεγκτές του ΔΝΤ και της ΕΕ έδινε σήμερα εντολές για ανελέητη επίθεση στις εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτών που πολιόρκησαν την Βουλή φωνάζοντας στους βουλευτές «Βγείτε τώρα έξω»! Το όργιο της αστυνομικής τρομοκρατίας συνεχίστηκε εμποδίζοντας την πρόσβαση της Πυροσβεστικής στο φλεγόμενο κτίριο. Χιλιάδες διαδηλωτές δέχτηκαν επιθέσεις με ρόπαλα και δακρυγόνα από το Σύνταγμα μέχρι τη Κλαυθμώνος ώστε να εμποδιστούν να πλησιάσουν τον «ιερό χώρο» της Βουλής όπου η κυβέρνηση, μαζί με την ΝΔ και το ΛΑΟΣ, θέλει ανενόχλητη να επιβάλει το μεγαλύτερο πραξικόπημα σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζόμενων και της νεολαίας», προσθέτει.

Η Δράση με ανακοίνωσή της εκφράζει τα «συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των δολοφονημένων από τους αριστερούς ψευτοεργαζόμενους κουκουλοφόρους τρομοκράτες». «Εξήντα χρόνια μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου μια μικρή μειονότητα της αριστεράς θέλει να πιστεύει ότι οι συνθήκες την ευνοούν να ξεκινήσει τον “τέταρτο γύρο”. Η απερίσκεπτη ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ ευελπιστούν ότι η οικονομική κρίση δημιουργεί “ευκαιρίες” για τη βίαιη κατάλυση της δημοκρατίας», σημειώνει και προσθέτει ότι η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τη στάση της ενισχύει τα πιο ακραία και αντιδραστικά στοιχεία στο προσφιλές τους άθλημα, την καταστροφή και αποπροσανατολίζει την ελληνική κοινωνία.

Η Δράση επίσης καλεί τα φιλελεύθερα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και τα στελέχη της δημοκρατικής αριστεράς να εγκαταλείψουν τις θέσεις των τυχοδιωκτών ηγετών τους και να σταθούν στο πλευρό της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης και σημειώνει πως «η κυβέρνηση ένα πρώτιστο καθήκον έχει αυτή την κρίσιμη ώρα, να επικυρώσει τη συμφωνία με την ευρωπαϊκή ένωση και το ΔΝΤ, να εφαρμόσει το νόμο, να αποκαλύψει στους πολίτες τους υποκινητές και τους επιτελάρχες της ανωμαλίας και αν δε γίνεται αλλιώς για ένα μήνα να απαγορεύσει οποιεσδήποτε διαδηλώσεις στην Αθήνα».

Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «Άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί διότι η Αστυνομία έστειλε διμοιρίες των ΜΑΤ και δεκάδες μοτοσικλετιστές για να χτυπήσουν ξανά και ξανά τους απεργούς την ώρα που ομάδες διαδηλωτών, ανάμεσα τους και μετανάστες, προσπαθούσαν να σβήσουν την φωτιά στο φλεγόμενο κτίριο και να σώσουν τους εγκλωβισμένους. Η εργοδοσία δεν είχε φροντίσει ούτε για στοιχειώδη μέτρα πυρασφάλειας και εξόδους κινδύνου στο κτίριο ενώ έκλεισαν ερμητικά τη μπροστινή πόρτα. Το όργιο της αστυνομικής βίας δεν μπορούσε να συγκριθεί ούτε με τις μέρες του Δεκέμβρη του 2008, όταν η Αστυνομία κατέστειλε τις διαδηλώσεις οργής για την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου».

«Η σημερινή μεγαλειώδης διαδήλωση, η μεγαλύτερη μετά την πτώση της χούντας, στέλνει το μήνυμα ότι τώρα είναι η ώρα για να κλιμακώσουμε τους αγώνες» επισημαίνει το ΣΕΚ και καλεί σε συλλαλητήριο αύριο έξω από τη Βουλή στις 6μμ.

Το Νέο Αριστερό Ρεύμα(ΝΑΡ) σημειώνει ότι «οι γιγάντιες σημερινές διαδηλώσεις εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων και νέων στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα, οι μεγαλύτερες των τελευταίων δεκαετιών, δεν ήταν μόνο μια έκρηξη ταξικής οργής και αγανάκτησης για την πιο βάρβαρη επίθεση στα εργατικά δικαιώματα μεταπολεμικά. Ήταν, ταυτόχρονα, προανάκρουσμα των κοινωνικών αγώνων της νέας εποχής, που ακολουθούν το Δεκέμβρη της νεολαίας, και μπορούν και πρέπει να ανοίξουν μια νέα σελίδα ανατροπής και χειραφέτησης από της σκοπιά των εργατικών αναγκών».

«Η κυβέρνηση ξεπέρασε κάθε όριο. Είχε συμφέρον από μια ανοιχτή προβοκάτσια κατά της διαδήλωσης στην Αθήνα, τη μεθόδευσε και την προκάλεσε ανοιχτά, δρώντας ενάντια στους χιλιάδες διαδηλωτές. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής κατεύθυνσης αλλά και της απεργοσπαστικής πίεσης της εργοδοσίας είναι και οι τρεις νεκροί στην τράπεζα Marfin. Το αίμα τους, η απώλεια της ζωής τους θα κατατρέχει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τον ίδιο τρόπο που κατατρέχει χρόνια τώρα τη ΝΔ ο θάνατος των τεσσάρων εργαζομένων στον Κ. Μαρούση το 1991 μετά από πυρκαγιά στην εν λόγω επιχείρηση, στο φόντο των γιγαντιαίων νεολαιίστικων διαδηλώσεων εκείνης της εποχής» προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση.

Για προβοκάτσια με σκοπό να συγκαλυφθεί η παλλαϊκή καταδίκη των αντεργατικών μέτρων κάνει λόγο το Μ-Λ ΚΚΕ. «Ο ανυπότακτος ελληνικός λαός σε μια από τις μεγαλύτερες απεργιακές κινητοποιήσεις των τελευταίων δεκαετιών σε όλη τη χώρα και ειδικά στην Αθήνα έστειλε μαχητικό μήνυμα μαζικής λαϊκής αντίστασης για την απόκρουση και ανατροπή των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων, που επιβάλλουν εναντίον της Ελλάδας και του λαού της, Κυβέρνηση – Ολιγαρχία –ΕΕ και ΔΝΤ» αναφέρει.

«Η προβοκατόρικη δράση των εμπρηστών που οδήγησε σε τραγικό θάνατο τρεις ανθρώπους επιχειρείται τώρα να χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση και όλα τα αστικά κόμματα και τα φερέφωνά τους σαν άλλοθι για τη δυσφήμιση του μαζικού κινήματος και για να συγκαλυφθεί η παλλαϊκή κατακραυγή και καταδίκη των αντεργατικών μέτρων» υπογραμμίζει το Μ-Λ ΚΚΕ.