Έγγραφο προς όλες τις μητροπόλεις αναμένεται να στείλει η Ιερά Σύνοδος ώστε να απαντήσουν πόσοι εφημέριοι συνταξιοδοτούνται και πόσες ελλείψεις έχουν, καθώς οι κληρικοί ανησυχούν για τον κανόνα «1 προς 5» που θα ισχύσει για τις προσλήψεις στο Δημόσιο.

Ads

Στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου αποφασίστηκε η έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας για το παραπάνω θέμα, ενώ εκφράστηκαν ιδιαίτερες ανησυχίες σχετικά με την επέκταση του περιορισμού προσλήψεων και στον εφημεριακό κλήρο, καθώς όπως υποστηρίζουν πρόκειται για «εξειδικευμένο λειτούργημα και μείζον θέμα που θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με ευαισθησία».

Παράλληλα, συζητήθηκε και το θέμα του μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ, ο οποίος με δηλώσεις του καταφέρθηκε εναντίον των Εβραίων και των Μουσουλμάνων.

Σε σχετική ανακοίνωση που θα δοθεί η Ιερά Σύνοδος θα αναφέρει ότι «καταδικάζει κάθε μορφή φυλετισμού και διακρίσεως σε βάρος οιουδήποτε ανθρώπου επί τη βάσει φυλετικών, πολιτισμικών, θρησκευτικών, ή άλλων διαφορών. Ωστόσο, έκαστος επίσκοπος διατηρεί την αυτονομία εκφράσεως των απόψεών του, των οποίων φέρει την ευθύνη και την απόδειξη».

Ads

Τέλος, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να συγκροτήσει επιτροπή που θα μελετήσει το θέμα του μαθήματος των θρησκευτικών στα σχολεία και θα υποβάλει τις προτάσεις της στο υπουργείο Παιδείας.

Πηγή: Ελευθεροτυπία