Της σύστασης του μόνιμου μηχανισμού σταθερότητας το 2013 θα προηγηθεί κατά πάσα πιθανότητα η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με το συμπέρασμα έκθεσης που ανέθεσε η Γενική Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπό τον τίτλο «Αναδιάρθρωση Χρέους: Συνέπειες για την Ευρωζώνη».

Ads

Την έκθεση συνέταξε η Ανν Σίμπερτ, του πανεπιστημίου του Λονδίνου και του think tank CEPR και σε αυτήν επισημαίνεται ότι η συνέπειες της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους θα εξαρτηθεί από τον τρόπο με τον οποίο αυτή θα γίνει.

Στην περίληψη της έκθεσης σημειώνεται πως «το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο και παρά την περί του αντιθέτου επιμονή μελών τού Εκτελεστικού Συβουλίου και του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πολιτικών της ΕΕ, κατά πάσα πιθανότητα θα χρεοκοπήσει πριν αναλάβει ο μόνιμος μηχανισμός σταθερότητας το 2013». Σημειώνεται πως η συντάκτης με τον όρο «χρεοκοπία» εννοεί πάντα την αναδιάρθρωση κι όχι την ολοκληρωτική στάση πληρωμών.

Σύμφωνα με τη μελέτη, «το κόστος μία πρόωρης αναδιάρθρωσης για την Ελλάδα εξαρτάται από τον τρόπο χειρισμού. Εάν η αναδιάρθρωση θεωρηθεί κοινή συναινέσει και δίκαιη κι αν οι ελληνικές τράπεζες δεν χρειαστεί να καταγράψουν αμέσως τις ζημίες τους, η Ελλάδα μπορεί γρήγορα να βρει τον εαυτό της περίπου στην ίδια θέση που θα ήταν μια αντίστοιχη χώρα, η οποία δεν είχε προχωρήσει σε αναδιάρθρωση. Εάν η αναδιάρθρωση θεωρηθεί άδικη και προκλητική προς τους Ευρωπαίους πολιτικούς και θεσμούς, η Ελλάδα μπορεί να οδηγηθεί εκτός ευρώ και Ένωσης, με εν δυνάμει καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία της και την πολιτική κατάσταση».

Ads