Διαδήλωση – απάντηση στις προκλήσεις των ακροδεξιών στους αμπελοκήπους διοργανώνει η Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό το Σάββατο 23 Ιανουαρίου, στο σταθμό του Μετρό στην Πανόρμου. Αφορμή για τη διαδήλωση είναι η εισβολή φασιστών στο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμπελοκήπων προ δύο εβδομάδων.

Ads

Συγκεκριμένα στις 10 Ιανουαρίου περίπου 30 άτομα εισέβαλλαν στον χώρο του Συλλόγου, πέταξαν τρικάκια, έγραψαν συνθήματα στους τοίχους και διάβασαν ένα κείμενο μίσους προς τους μετανάστες διακόπτοντας την εκδήλωση – συζήτηση που την ίδια ώρα πραγματοποιούταν εκεί με θέμα τον νέο μεταναστευτικό νόμο για την απόδοση ιθαγένειας στα παιδιά της δεύτερης γενιάς μεταναστών.

Στην εκδήλωση τους Σαββάτου καλούν και η Β’ ΕΛΜΕ της περιοχής, τοπικοί πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι, εκπρόσωποι εργαζομένων στο Νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός, ενώ ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αμπελοκήπων, στην αίθουσα του οποίου συνέβη το περιστατικό εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα καταγγελίας τονίζοντας πως «Το αυγό του φιδιού (φασισμός, ρατσισμός) δεν έχει θέση στη γειτονιά μας» και συμπληρώνουν πως «Η επίθεση στην αίθουσά μας είναι μια πρωτοφανής στη γειτονιά μας αντιδημοκρατική πράξη, που προσβάλλει το άσυλο του συλλόγου και κάθε δημοκρατικό πολίτη»

Η Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό τονίζει πως η επίθεση αυτή εντάσσεται σε μια σειρά ρατσιστικών επιθέσεων (Ν. Κόσμος, Αγ. Παντελεήμονας κ.α.) στην προσπάθεια καλλιέργειας αντιρατσιστικού κλίματος ενόψει και του νομοσχεδίου για τα δικαιώματα των μεταναστών.

Ads

Σημειώνεται πως οι ακροδεξιοί που συμμετείχαν στην εισβολή βιντεοσκόπησαν το γεγονός και στη συνέχεια το προέβαλαν μέσω internet. (https://tvxs.gr/node/49536)