Στα επιτελεία τόσο του Κώστα Γκιουλέκα όσο και του Γιάννη Μπουτάρη, υποστηριζόμενου από το ΠΑΣΟΚ, τη Δημοκρατική Αριστερά και τους φίλους της Ντόρας Μπακογιάννη, έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός. Η μόλις 4,3% μεταξύ τους διαφορά δεν αφήνει πολλά περιθώρια τόσο στην «Ομάδα Δημιουργίας» όσο και στη «Πρωτοβουλία» να ησυχάσουν καθώς τις τελευταίες δεκαετίες ποτέ δυο υποψήφιοι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης δεν έφτασαν σε αυτή την απόσταση αναπνοής.

Ads

Του Βαγγέλη Στολάκη (ομάδα tvxs Θεσσαλονίκης)

Και τα δυο επιτελεία, μετά την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος της πρώτης Κυριακής, μάζεψαν τους υποψηφίους δημοτικούς τους συμβούλους και τους υπευθύνους του εκλογικού τους αγώνα, μαζί και κομματικά στελέχη αλλά και στελέχη της πρώτης γραμμής του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αντίστοιχα, και τους μετέφεραν το μήνυμα πως «τα περιθώρια είναι στενά». Στην προσπάθεια αυτή της συσπείρωσης οφείλεται φυσικά και το γεγονός πως σε ότι αφορά τη σταυροδοσία των δημοτικών συμβούλων λίγοι γνωρίζουν. Έντονη μάλιστα είναι η φημολογία τις τελευταίες ώρες ότι το Πρωτοδικείο θα ανακοινώσει τα τελικά αποτελέσματα τη Δευτέρα μετά τις 14 Νοεμβρίου! Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως ήδη μέσω δημοσιευμάτων διαρρέει ποιοι είναι οι υποψήφιοι που προηγούνται και από τα δυο στρατόπεδα.

Οι επόμενες κινήσεις Γκιουλέκα – Μπουτάρη

Τόσο ο Γιάννης Μπουτάρης όσο και ο Κώστας Γκιουλέκας μέσα από τις δηλώσεις τους, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, έκαναν γνωστές τις επόμενες κινήσεις τους. Μεγάλο τους στοίχημα είναι να καταφέρουν να πείσουν το 45% των Θεσσαλονικείς που δεν προσήλθαν στις κάλπες. Γνωρίζουν πολύ καλά πως αυτό το κομμάτι των πολιτών όντως μπορεί να διαμορφώσει το αποτέλεσμα της μάχης της Κυριακής καθώς αποτελεί τον κυριότερο χώρο άντλησης ψήφων.
Εξίσου σημαντικές όμως κρίνονται από τους ίδιους τους υποψηφίους οι συνεργασίες και οι συνεργασίες που μπορούν να δρομολογηθούν αυτές τις μέρες και να αποδώσουν καρπούς στις 14 του Νοέμβρη. Για το λόγο αυτό Γκιουλέκας και Μπουτάρης στρέφουν το βλέμμα τους αρχικά, τουλάχιστον, στους συγγενείς χώρους. Όπως έγινε γνωστό, άλλωστε, ο δεύτερος έχει ήδη ξεκινήσει επαφές με τους εκπροσώπους των προοδευτικών, όπως αποκαλούνται, δυνάμεων της πόλης.

Από την άλλη και οι ίδιοι οι υποψήφιοι που δεν κατάφεραν να εκλεγούν προσπαθούν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος.

Ads

Τι θα κάνουν «οι άλλοι»

Πρώτος από όλους ο ανεξάρτητος Στέλιος Παπαθεμελής ανακοίνωσε πως οι ψηφοφόροι του θα ψηφίσουν κατά συνείδηση, κάτι το οποίο αριθμητικά μεταφράζεται σε σταυρούς υπέρ του Κώστα Γκιουλέκα. Εύκολα μπορεί άλλωστε κανείς να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα για την ανθρωπογεωγραφία των ψηφοφόρων του κ. Παπαθεμελή με ελάχιστες εξαιρέσεις. Είναι όμως και εκείνη η κόντρα Μπουτάρη τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Άνθιμο.

Όμως και ο Χρήστος Μάτης, υποστηριζόμενος από τους Οικολόγους και το διαπαραταξιακό όργανο, δήλωσαν πως δεν θα κατευθύνουν κάπου τους υποστηρικτές του. Με ανακοίνωση έστειλαν το μήνυμα της ψήφου κατά συνείδηση. Ο κ. Μάτης σε συνέντευξή του στο tvxs είχε δηλώσει πως «μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών, όσοι υποψήφιοι και παρατάξεις δεν συμμετέχουν στο δεύτερο γύρο, είναι απλοί ψηφοφόροι. Οι υποψήφιοι που συμμετέχουν στο δεύτερο γύρο, θα πρέπει να τους πείσουν για να κερδίσουν τη ψήφο τους». Ωστόσο, το τελευταίο εικοσιτετράωρο φαίνεται πως άρχισε να το ξανασκέφτεται. Σύμφωνα με ανακοίνωση την οποία εξέδωσε (χτες τα μεσάνυχτα) ο κύριος Μάτης αναφέρει πως «Η παράταξη μας συμμετείχε στις εκλογές, επειδή πιστεύει, ότι η διοίκηση στο δήμο Θεσσαλονίκης πρέπει να αλλάξει και έχουμε επανειλημμένα πει, ότι οι υποψήφιοι που ζητούν την ψήφο των πολιτών πρέπει να τους πείσουν. Μένουμε συνεπείς και στις δύο θέσεις μας».

Ο επικεφαλής του συνδυασμού των Οικολόγων αποδέχτηκε τελικά την πρόσκληση του Γιάννη Μπουτάρη για συνάντηση των δυο παρατάξεων ενόψει του δεύτερου γύρου των εκλογών, ζητώντας, ωστόσο, να γίνει δημόσιος διάλογος. Αξίζει να αναφερθεί πως της δεύτερης ανακοίνωσης Μάτη είχε προηγηθεί ανακοίνωση της Κίνησης “Οικολογία – Αλληλεγγύη” για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος τόσο στο δήμο της Θεσσαλονίκης όσο και στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας. Η δεύτερη ανακοίνωση του Χρήστου Μάτη δημιουργεί νέα δεδομένα. Οι ψηφοφόροι του συνδυασμού τους κατά πλειοψηφία, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, στο δεύτερο γύρο θα στήριζαν την υποψηφιότητα του Γιάννη Μπουτάρη παρά την κατά συνείδηση ψηφοφορία που πρότεινε ο επικεφαλής του συνδυασμού. Άλλωστε δεν θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά, όπως μπορούμε να συμπεράνουμε από την όλη στάση που κράτησε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου κ. Μάτης απέναντι στο Γιάννη Μπουτάρη και τις κατηγορίες περί διαπλοκής Μπουτάρη και Γκιουλέκα. Πάντως η συνάντησή τους κατά πάσα περίπτωση θα πραγματοποιηθεί αύριο.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του συνδυασμού του ΚΚΕ “Λαϊκή Συσπείρωση” στη Θεσσαλονίκη, Σωτήρης Ζαριανόπουλος φρόντισε να κάνει από την επομένη τις προθέσεις του. Να κρατήσει τη γραμμή του Περισσού και να μη στηρίξει κανέναν εκ των δυο διεκδικητών του δημαρχιακού θώκου. Μάλιστα ο κ. Ζαριανόπουλος κάλεσε του ψηφοφόρους να “ρίξουν” στην κάλπη ξανά “Λαϊκή Συσπείρωση” παροτρύνοντάς τους να ψηφίσουν “άκυρο”. Ωστόσο, στην “Πρωτοβουλία” υπάρχει αισιοδοξία καθώς ένα κομμάτι των μη σκληροπυρηνικών του ΚΚΕ στη δεύτερη Κυριακή θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Γιάννη Μπουτάρη, δεδομένης και της καλής σχέσης που διατηρεί ο οινοπαραγωγός με τον προκάτοχο του κ. Ζαριανόπουλου και δημοτικό σύμβουλο, Αγάπιο Σαχίνη. Εξάλλου, το 2002 ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό “Θεσσαλονίκη Τώρα” του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Αγάπιο Σαχίνη.

Ο επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ “Θεσσαλονίκη: Ανοιχτή Πόλη” Τριαντάφυλλος Μηταφίδης δέχεται πιέσεις από μέλη της δημοτικής παράταξης, που επιθυμούν την έκδοση ανακοίνωσης-στήριξης στον Γιάννη Μπουτάρη, στη λογική του “μη χείρον βέλτιστο”. Στελέχη της παράταξης πάντως ανέφεραν στο tvxs πως τα κριτήρια με τα οποία θα εξεταστεί η στάση του συνδυασμού, κατά το δεύτερο γύρο, θα πρέπει να είναι πολιτικά και η κάθε απόφαση θα ληφθεί κεντρικά.

Μήλον της έριδος αποτελεί η περίπτωση του υποστηριζόμενου από το ΛΑΟΣ Μάκη Στεργίου. Στη χτεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας διαφάνηκε η πρόθεση να “μη γίνει πράσινη η Ελλάδα”. Κάτι το οποίο μεταφράζεται ως στήριξη στον Κώστα Γκιουλέκα. Ακόμα και αν δεν υπάρξει επίσημη ανακοίνωση από πλευράς ΛΑΟΣ ή Στεργίου, θεωρείται δεδομένο πως οι ψηφοφόροι του συνδυασμού θα ταχθούν στο πλευρό του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας με εξαίρεση τους Νεοδημοκράτες ψηφοφόρους που στήριξαν το συνδυασμό γιατί είναι αντι – Σαμαρικοί. Ενδιαφέρον έχει και η στάση του ιδίου του κ. Στεργίου (και των συνεργατών και των φίλων του) λόγω των πολύ κακών σχέσεων που διατηρεί με τη σημερινή τοπική Νέα Δημοκρατία της οποίας ήταν πρόεδρος ανατολικού τομέα για πολλά χρόνια. Πληροφορίες θέλουν μάλιστα τον κ. Στεργίου να είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος με τις αρνητικές τοποθετήσεις κορυφαίων τοπικών στελεχών για το πρόσωπό του. Άρα δεν αποκλείεται ορισμένοι ψηφοφόροι του να καταψηφίσουν τον Κώστα Γκιουλέκα “ρίχνοντας” Μπουτάρη.

Η στάση Μπακογιάννη – Αράπογλου

Εξίσου σημαντικές θεωρούνται και οι κινήσεις που θα κάνει η ανεξάρτητη βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη προκειμένου να ενισχύσει την “Πρωτοβουλία” για τη Θεσσαλονίκη την οποία στήριξε ειδικά και μετά την πολύ καλή εμφάνιση του πρώην αντινομάρχη του Παναγιώτη Ψωμιάδη Στ. Αβραμίδη και του πρώην κομματικού στέλεχος της ΝΔ Γ. Ερμείδη, που θεωρούνται φίλοι της.
Παράγοντες του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης θεωρούν πως για να επιτευχθεί μεγαλύτερη συσπείρωση ίσως χρειαζόταν και κάποια κίνηση συστράτευσης της “Πρωτοβουλίας” και της Χρύσας Αράπογλου. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστηκά “μια δήλωση της Χρύσας θα φέρει και άλλο κόσμο να ψηφίσει”. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως “αρκετοί ψηφοφόροι και μέλη του ΠΑΣΟΚ δεν προσήλθαν στις κάλπες αντιδρώντας στην επιλογή του Γιάννη Μπουτάρη από το ΠΑΣΟΚ (στην ουσία διαμαρτυρήθηκαν). Ωστόσο, μια ανάσα πριν τις από κάλπες, όλοι θα στηρίξουν την ανατροπή της σημερινής διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης”.

«Σ’ αναμμένα κάρβουνα» Ψωμιάδης – Μπόλαρης

Σε επίπεδο Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στα επιτελεία των δυο υποψηφίων δουλεύουν νυχθημερόν. Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης διαθέτει μια σαφή υπεροχή της τάξης των 12 περίπου ποσοστιαίων μονάδων στο δεύτερο γύρο έναντι του Μάρκου Μπόλαρη και εμφανίζεται ως το ακλόνητο φαβορί. Είναι όμως έτσι;

Στην πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος με τους συνεργάτες και τους περιφερειακούς συμβούλους, και παρά τις δημόσιες τοποθετήσεις του Νομάρχη Θεσσαλονίκης ότι έχει “ξεφύγει” από τον Μάρκο Μπόλαρη, ήταν έντονη η ανησυχία. Το γεγονός ότι ο κ. Μπόλαρης τον οδήγησε σε δεύτερη Κυριακή, σε συνδυασμό με την πτώση των ποσοστών του κατά 10 μονάδες στη Θεσσαλονίκη, ήταν αρκετά για να κινητοποιήσει συνεργάτες και υποψηφίους συμβούλους του. Η αλαζονική συμπεριφορά που επέδειξε ο κ. Ψωμιάδης κατά την προεκλογική περίοδο (που τον ανάγκασε βέβαια να ζητήσει συγνώμη δημόσια από τον Μάρκο Μπόλαρη) αλλά και οι υποψίες ορισμένων υποψηφίων του ότι ευνοήθηκαν ορισμένοι προκειμένου να εκλεγούν σίγουρα, έχουν οδηγήσει αρκετούς ήδη στο “finish” του αγώνα αφήνοντας το νομάρχη να βγάλει “τα κάστανα από τη φωτιά” και επιβεβαιώνοντας το “όπως έστρωσες θα κοιμηθείς”. Ο κύριος Ψωμιάδης ήδη μέσα από τις (κλασσικές γνωστές τηλεπαραθυράτες) εμφανίσεις του έκανε άνοιγμα στους ψηφοφόρους των υπολοίπων παρατάξεων, παρά το γεγονός πως γνωρίζει εκ των προτέρων πως θα βρει την πόρτα κλειστή. Για το λόγο αυτό κοιτά προς τους απόσχοντες. Πάντως αξίζει να σημειωθεί πως την πρώτη συνεδρίαση της παράταξης απουσίαζε ο στενός συνεργάτης και φίλος του Παναγιώτη Ψωμιάδη, Γιώργος Τσαμασλής ο οποίος πρόσφατα “άδειασε” δημόσια το Νομάρχη Θεσσαλονίκης αποκαλύπτοντας πως όντως η Νομαρχία έχει υπογράψει έργα – «μαϊμού». Έντονη ανησυχία υπάρχει και για τους δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας που εξέλεξαν δήμαρχο από την πρώτη Κυριακή, καθώς όπως εκτιμά το επιτελείο Ψωμιάδη, δύσκολα οι ψηφοφόροι θα προσέλθουν εκ νέου στις κάλπες και θα στηρίξουν την υποψηφιότητα του Νομάρχη Θεσσαλονίκης.

Στην αποχή αλλά και στις συνεργασίες προσδοκά και ο υποψήφιος Περιφερειάρχης του ΠΑΣΟΚ Μάρκος Μπόλαρης. Η μεγάλη διαφορά από τον Παναγιώτη Ψωμιάδη σίγουρα έχει προκαλέσει προβληματισμό στο επιτελείο του. Ωστόσο το γεγονός πως οδήγησε το ακλόνητο φαβορί σε δεύτερη Κυριακή διαμορφώνει ένα κλίμα αισιοδοξίας. Ο κ. Μπόλαρης όπως έκανε γνωστό και σε χτεσινή συνέντευξη τύπου έχει ξεκινήσει ήδη συνεννοήσεις με υποψηφίους που δεν “πέρασαν” στον επόμενο γύρω. “Οι συναντήσεις οι οποίες γίνονται καθημερινά, είναι συναντήσεις ουσίας με παρατάξεις, με κινήσεις πολιτών, με προσωπικότητες και ανθρώπους κινημάτων” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τρεμόπουλος και Ξηροτύρη με Μπόλαρη

Ο κ. Μπόλαρης φαίνεται πως στο δεύτερο γύρο θα έχει τη στήριξη της Ασημίνας Ξηροτύρη( Δημοκρατική Αριστερά) και του Μιχάλη Τρεμόπουλου(Οικολόγοι). Συγκεκριμένα ο τελευταίος εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί τους πολίτες “να συμμετάσχουν μαζικά στο δεύτερο γύρο των εκλογών και, με αυτοδιοικητικά κριτήρια, να καταψηφίσουν το καθεστώς Ψωμιάδη”.

Τι θα κάνουν ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ

Ο υποψήφιος με το ΚΚΕ, Θεοδόση Κωνσταντινίδη, κινείται στη γραμμή του Περισσού για λευκό και άκυρο και δεν στηρίζει κανέναν. Οι πληροφορίες ωστόσο θέλουν τον κ. Μπόλαρη να λαμβάνει σημαντικό ποσοστό των υποστηρικτών του ΚΚΕ. Ως δεδομένο κρατούμε την ανακοίνωση του Τάσου Κουράκη από το ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία καλούνται οι ψηφοφόροι να ψηφίσουν και πάλι το συνδυασμό, δίνοντας γραμμή για άκυρο.

Σε ό,τι αφορά τον Κυριάκο Βελόπουλο μπορούμε εύκολα να συμπεράνουμε πως θα τηρηθεί η επίσημη γραμμή του ΛΑΟΣ «να μην πρασινίσει η Ελλάδα». Θεωρείται δεδομένο λοιπόν ότι οι ψηφοφόροι του συνδυασμού του θα στηρίξουν τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, παρά την κόντρα που δημιουργήθηκε μεταξύ των δυο υποψηφίων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Άλλωστε, όπως είχε δηλώσει και ο βουλευτής του κόμματος και επικεφαλής του συνδυασμού στη Θεσσαλονίκη σε συνέντευξή του στο tvxs «Το θέμα δεν είναι τι θα κάνω εγώ. Το θέμα είναι να πιστέψουν οι συμπολίτες μου στο Συνδυασμό μας, να στηρίξουν το πρόγραμμά μας, να ενισχύσουν τις θέσεις μας, να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στα δύο μεγάλα κόμματα και να κάνουν την ανατροπή. Ας αναλογιστούν ποιος μπορεί να εκπροσωπήσει επάξια τη Μακεδονία και ποιος την κατάντησε μια περιθωριοποιημένη περιοχή, και ας αποφασίσουν». Και αν αυτό μπορεί να μεταφραστεί ως ψήφος στον Παναγιώτη Ψωμιάδη η δήλωσή του: «ο κ. Ψωμιάδης συνεπεία ενός τηλεφωνήματος και προκειμένου να διασφαλίσει μια καρέκλα «απαρνήθηκε» τον ίδιο του τον αδελφό. Η ατυχής αυτή επιλογή του κ. Ψωμιάδη καταγράφηκε και αξιολογήθηκε αναλόγως, πυροδοτώντας τις περαιτέρω εξελίξεις» αφήνει αναπάντητα ερωτήματα. Όμως, και στο ζήτημα της Μακεδονίας (κόκκινο πανί για τον Γιώργο Καρατζαφέρη) ο Κυριάκος Βελόπουλος είχε αναφέρει πως «ο κ. Ψωμιάδης διαρρηγνύει τα ιμάτιά του δηλώνοντας ότι είναι «Μακεδονομάχος» και εξαγγέλλει δήθεν αγώνες προκειμένου να κερδίσει τις εντυπώσεις, την ίδια στιγμή που το κόμμα του προωθεί λύση ανθελληνική για το όνομα των Σκοπίων. Πόσο αξιόπιστο είναι όμως αυτό;». Μετά από αυτές λοιπόν τις δηλώσεις, μάλλον η στήριξη του Νομάρχη Θεσσαλονίκης δεν θεωρείται λευκή επιταγή.