Επιβεβαίωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος το δημοσίευμα του Der Spiegel σχετικά με τις ύποπτες διαδρομές 55 εκατομμυρίων ευρώ, που πιθανότατα δόθηκαν ως μίζες για την αγορά τεσσάρων υποβρυχίων τύπου «214», καθώς τόνισε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα ερευνάται εδώ και καιρό από την ελληνική και τη γερμανική δικαιοσύνη και το ΣΔΟΕ.

Ads

«Όλα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα είναι προφανές ότι θα ερευνηθούν σε βάθος και το ταχύτερο, όχι μόνο από την ελληνική δικαιοσύνη αλλά και από τα Υπουργεία Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας. Εφόσον θεμελιώνονται αξιώσεις του Ελληνικού Δημοσίου για αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης ή αδικοπραξίας, αυτές θα εγερθούν το ταχύτερο» σημείωσε ο υπουργός Άμυνας.

Επισήμανε δε, ότι ο οριστικός φορολογικός έλεγχος που έγινε από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να εισέλθει ο νέος μέτοχος, όμιλος Abu Dhabi Mar στα ΕΝΑΕ, αφορά μόνον στο νομικό πρόσωπο της «Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ» και όχι άλλες εμπλεκόμενες εταιρείες που έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις ή πολύ περισσότερο φυσικά πρόσωπα που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τυχόν καταθέσεις ή άλλα περιουσιακά τους στοιχεία. Τόνισε επιπλέον ότι οι τυχόν ποινικές ευθύνες δεν έχουν παραγραφεί και μπορούν να αναζητηθούν και το υπουργείο θα ακολουθήσει τις πρόσφορες διαδικασίες.

Τσοχατζόπουλος: «Ψευδές το δημοσίευμα»

«Ψευδές και συκοφαντικό» χαρακτήρισε το δημοσίευμα του περιοδικού «Der Spiegel», ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος. «Ουδέποτε συνέστησα οιονδήποτε συνεργάτη μου στην εν λόγω εταιρεία, ούτε είχα οιαδήποτε σχέση με συνεργάτες της» αναφέρει ο Α. Τσοχατζόπουλος. Ζητά επιπλέον από το περιοδικό να αποκαταστήσει την αλήθεια διαφορετικά απειλεί πως θα προσφύγει στη γερμανική δικαιοσύνη. Όπως υποστηρίζει το 2004 είχε εκ νέου πάει στα δικαστήρια το Der Spiegel, για άλλη υπόθεση με το περιοδικό να υποχρεώνεται σε επίσημη διάψευση.

Εξηγήσεις ζητά η ΝΔ

Ads

Εξηγήσεις ζητά η ΝΔ με αφορμή δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel, το οποίο αποκαλύπτει ύποπτες πληρωμές 55 εκατομμυρίων ευρώ για την πώληση 4 υποβρυχίων από τη γερμανική εταιρεία HDW στην Ελλάδα, αλλά και τον εξοπλισμό τριών παλαιότερων.

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα του Der Spiegel, ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ. Μιχελάκης, κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει άμεσα εξηγήσεις, υπενθυμίζοντας πως την υπόθεση της αγοράς των τεσσάρων υποβρυχίων την είχε χειριστεί το ΠΑΣΟΚ τόσο στην αρχή της, την περίοδο 2002-2004, όσο και στο τέλος της, με τη συμφωνία για τον «Παπανικολή» από την σημερινή κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.