«Πλήρη σύμπτωση απόψεων» διαπιστώνει η ΝΔ, μετά τη σημερινή συνάντηση της ηγεσίας του κόμματος με τους πρυτάνεις σχετικά με τις προωθούμενες αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ads

Μετά τη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς, ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Άρης Σπηλιωτόπουλος ανέφερε τα σημεία συμφωνίας με τους πρυτάνεις που είναι υπό συζήτηση με την υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης Και Θρησκευμάτων Άννα Διαμαντοπούλου.

Ο κ. Σπηλιωτόπουλος ζήτησε από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας «να φέρει το νομοσχέδιο στην Βουλή την 1η Σεπτεμβρίου, προκειμένου να δοθεί χρόνος και στους πρυτάνεις, αλλά και στη ΝΔ, να καταθέσουν τις δικές τους απόψεις».

Επίσης ζήτησε «να μην επιμείνει το υπουργείο στην εκλογή πρυτάνεων με οποιοδήποτε άλλο τρόπο, παρά μόνο από τον φυσικό τους χώρο, την ακαδημαϊκή κοινότητα». Πρόσθεσε πάντως ότι χρειάζεται διαφάνεια και εποπτεία θέση με την οποία συμφωνούν και οι πρυτάνεις.

Ads

Ο τομεάρχης της αξιωματικής έθεσε και το θέμα της διάρκειας των σπουδών, υποστηρίζοντας ότι στην Ευρώπη έχουν αρχίσει και αναθεωρούν την τριετή φοίτηση και στρέφονται στις τετραετείς σπουδές, όπως ισχύει στην χώρα μας.

Η ΝΔ δεν έχει αντίρρηση στην θέσπιση Συμβουλίου Διοίκησης των πανεπιστημίων ούτε και οι πρυτάνεις υπό την προϋπόθεση να προσδιοριστούν οι αρμοδιότητές τους κυρίως στον οικονομικό και εποπτικό τομέα και να μην θιγεί η ανάδειξη των πρυτάνεων από τον φυσικό τους χώρο.

Ζήτημα υπάρχει, σύμφωνα με τον κ. Σπηλιωτόπουλο, και σε σχέση με τις μεταβατικές διατάξεις που θα καθορίσουν τον χρόνο έναρξης ισχύος των αλλαγών. Η ΝΔ προτείνει οι διατάξεις που αφορούν την διοίκηση να τεθούν σε εφαρμογή μετά την λήξη της θητείας των πρυτάνεων.

Συμφωνία καταγράφηκε και στην ανάγκη να υπάρξει επαρκής χρηματοδότηση, ώστε να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

«Συμφωνία σε πολλά σημεία» και με τη Ντ. Μπακογιάννη

Συμφωνία σε πολλά σημεία με τη Σύνοδο των Πρυτάνεων διαπίστωσε και η Ντόρα Μπακογιάννη, μετά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της Συνόδου. Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας δήλωσε ότι συμφώνησαν σε θέματα, όπως των αιώνιων φοιτητών και των συγγραμμάτων, αλλά -πρόσθεσε- πως υπάρχουν και πολλές διαφωνίες που θα πρέπει να συζητηθούν με διάλογο ανάμεσα στο υπουργείο Παιδείας, τα πανεπιστήμια και τα κόμματα.