Το βράδυ της παραμονής Πρωτοχρονιάς κι ενώ ο φύλακας από τη Διεύθυνση Προμηθειών του Δήμου Αθηναίων απουσίαζε με ασθένεια, άγνωστοι διέρρηξαν το κτίριο και έκλεψαν επτά παλιούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Σε εξέλιξη είναι η έρευνα των αστυνομικών αρχών για τη διάρρηξη.

Ads

Για εύλογα ερωτηματικά από τη διάρρηξη στη διεύθυνση Προμηθειών του Δήμου Αθηναίων την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς έκανε λόγο ο νέος δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης. «Δυστυχώς η διάρρηξη στη διεύθυνση Προμηθειών του Δήμου δεν ήταν το καλύτερο ποδαρικό για το νέο έτος Εύλογα ανακύπτουν ερωτηματικά», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας: «H υπόθεση, ως προς τον εντοπισμό των δραστών, βρίσκεται πλέον στον τομέα ευθύνης της ΕΛΑΣ». Ο κ. Καμίνης τόνισε ακόμη ότι και στο δήμο είναι σε εξέλιξη έρευνα για τις συνθήκες της διάρρηξης, καθώς και για τα αρχεία που αφαιρέθηκαν. «Πάντως, η αρμόδια διεύθυνση μας διαβεβαίωσε ότι θα είναι σε θέση σύντομα να επανακτήσει τα συγκεκριμένα αρχεία», κατέληξε.

Υπάρχουν υποψίες ότι κάποιοι πήγαν να εξαφανίσουν στοιχεία για προμήθειες, δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό Radio 9, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας, Παναγιώτης Μπέης. Σύμφωνα με τον ίδιο, εγείρει υποψίες η χρονική στιγμή που έγινε η διάρρηξη κι ενώ ο φύλακας είχε δηλώσει ασθένεια. Ήδη για την κλοπή διετάχθη ένορκη διοικητική εξέταση στο δήμο. Εν τω μεταξύ, οι αστυνομικοί παίρνουν καταθέσεις από τους υπεύθυνους της συγκεκριμένης υπηρεσίας του δήμου.

Το γεγονός έγινε αντιληπτό το πρωί του Σαββάτου, όταν προσήλθε ο πρωινός φύλακας στην υπηρεσία. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους, από τον δήμο γίνεται ευθέως λόγος για «μαφία», η οποία αποφάσισε να «σηκώσει» ολόκληρους τους υπολογιστές, για να είναι σίγουρη ότι «δεν θα αφήσει πίσω της ίχνη». Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα, ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι ενώ στη συγκεκριμένη υπηρεσία, στο γραφείο της διευθύντριας και των δύο τμηματαρχών, υπήρχαν υπολογιστές νεότερης γενιάς και μεγαλύτερης αξίας, οι δράστες προτίμησαν τους συγκεκριμένους παλιούς υπολογιστές, γεγονός που γεννά υπόνοιες ότι δεν πρόκειται για απλή διάρρηξη.

Ads

Για το περιστατικό ενημερώθηκε άμεσα ο νέος δήμαρχος Γιώργος Καμίνης, αλλά και η Ελληνική Αστυνομία, ενώ έχει ήδη προαναγγελθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση για να διαπιστωθούν τυχόν ευθύνες και παραλείψεις. Συνεργάτες του κ. Καμίνη πιθανολογούν ότι στόχος ήταν η ηλεκτρονική αλληλογραφία που σχετίζεται με συμβάσεις προμηθειών, οι οποίες έχουν συναφθεί την προηγούμενη περίοδο. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αφήνουν να εννοηθούν ότι η υπόθεση αυτή θα τραβήξει σε βάθος.

Η αρμόδια υπηρεσία, πάντως, διαβεβαιώνει ότι όσα αρχεία και αν έχουν χαθεί ή σβηστεί, θα αντικατασταθούν εντός μηνός, καθώς υπάρχουν αρχειοθετημένα αντίγραφα, όπως επίσης κι όλα τα έγγραφα που αφορούν προμήθειες. Το στοιχείο αυτό αποδεικνύει, σύμφωνα με τους ίδιους, ότι οι διαρρήκτες δεν ήθελαν να «εξαφανίσουν» τις συμβάσεις προμηθειών που ακολουθούσαν όλες τις νόμιμες διαδικασίες.

Σημειώνεται, πάντως, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται λόγος για εξαφάνιση εγγράφων από υπηρεσίες-«κλειδιά» για τη λειτουργία του δήμου. Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης από την πρώτη ημέρα της εκλογής του έκανε λόγο για περίεργες κινήσεις σε διάφορες υπηρεσίες και εξαφανίσεις πολλών εγγράφων, ενώ σε ο,τι αφορά τις οικονομικές υπηρεσίες, είχε καταγγείλει ότι πολλά αρχεία και φάκελοι είχαν χαθεί. Ανάλογες ενέργειες είχαν παρατηρηθεί και τον περασμένο Δεκέμβριο και είχαν καταγγελθεί από τη νέα δημοτική αρχή.