Έκκληση στους εργαζομένους του ΟΣΕ να συνεργαστούν με την κυβέρνηση απηύθυνε κατά τη χθεσινή συζήτηση επί της αρχής του σχετικού νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής ο Δημήτρης Ρέππας. Η Νέα Δημοκρατία δήλωσε ότι ψηφίζει το επίμαχο νομοσχέδιο επί της αρχής, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΛΑΟΣ το καταψήφισαν, κάνοντας, μάλιστα, λόγο για ξεπούλημα του ΟΣΕ και προειδοποιώντας ότι πρόκειται μόνον για την αρχή.

Ads

Καμία θέση εργασίας δεν χάνεται, υποστήριξε o κ. Ρέππας, και αναγνώρισε τις ευθύνες της Πολιτείας για τα υπέρογκα χρέη του ΟΣΕ. Η κυβέρνηση παράλληλα «βάζει κόκκινη γραμμή σ’ αυτό που ισχύει σήμερα, απαλλάσσει τους φορολογούμενους από ένα δημοσιονομικό άγος και αποκαθιστά αρχές όπως η διαφάνεια και η χρηστή διαχείριση» είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός.

Η Νέα Δημοκρατία, μέσω του εισηγητή της Στ. Καλαφάτη, καθώς και του Μ. Κεφαλογιάννη δήλωσε ότι στηρίζουν επί της αρχής το νομοσχέδιο, εκφράζοντας παράλληλα κάποιες αμφιβολίες και ενστάσεις. Συγκεκριμένα, δήλωσαν ότι θεωρούν πως η κατοχύρωση των εργαζομένων δεν έχει εξασφαλιστεί, ενώ ο κ. Κεφαλογιάννης τάχθηκε υπέρ της ανάθεσης του μάνατζμεντ του ΟΣΕ στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Για «εικονικό έλλειμμα» έκανε λόγο από πλευράς ΚΚΕ ο Γ. Μαυρίκιος, το οποίο και «προέρχεται από το γεγονός ότι το κράτος δεν συμμετείχε σε συγχρηματοδότηση μιας σειράς έργων». Επιπλέον, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καταφεύγει στον κοινωνικό αυτοματισμό, αλλά και τη ΝΔ ότι μπορεί να εμφανίζεται κατά τη μνημονίου την ίδια στιγμή που στηρίζει μια από τις βασικές προβλέψεις του, την απελευθέρωση των μεταφορών.

Ads

Να εγγυηθεί ότι ο σιδηρόδρομος θα παραμείνει δημόσιος ζήτησε από τον κ. Ρέππα ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, καταγγέλλοντας την κατάργηση εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. «Έχουμε το πιο αναχρονιστικό και αραιό σιδηροδρομικό δίκτυο στην Ευρώπη» τόνισε και προσέθεσε ότι, στην πραγματικότητα, «ο ΟΣΕ γίνεται πρόβα τζενεράλε.»

Αντίστοιχα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη έκανε λόγο για στοχοποίηση των εργαζομένων για τα δεινά του ΟΣΕ, ο οποίος κατέστη ζημιογόνος εξαιτίας «της γενικότερης κακοδιαχείρισης και κακοδιοίκησης» τόσο από την παρούσα, όσο και από προηγούμενες κυβερνήσεις.

Το νομοσχέδιο δεν εξασφαλίζει ότι και στο μέλλον δεν θα υπάρξουν φαινόμενα κακοδιαχείρισης του Οργανισμού, δήλωσε εκ μέρους του ΛΑΟΣ ο Μάκης Βορίδης, επισημαίνοντας παράλληλα πως πιστεύει στην συρρίκνωση του δημοσίου τομέα και δυσπιστεί για τις διοικητικές ικανότητες του ευρύτερου κράτους. Όσον αφορά το νομοσχέδιο «μπορεί κανείς να βρει καναδυό καλές ιδέες στο νομοσχέδιο, αλλά αυτός δεν είναι λόγος να το ψηφίσει» ανέφερε.

24ωρες συνεχιζόμενες απεργίες και νέες κινητοποιήσεις για τους εργαζομένους στον ΟΣΕ

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, τονίζοντας την αντίθεσή τους επί της αρχής στο νομοσχέδιο.

Έχοντας ξεκινήσει από χθες τις 24ωρες απεργίες τους και συνεχίζοντας σήμερα, στις 27 και 29 Οκτωβρίου, οι εργαζόμενοι προειδοποιούν με νέο κύκλο κινητοποιήσεων σε περίπτωση ψήφισης του επίμαχου νομοσχεδίου.

Χθες, μάλιστα, κρατώντας μαύρες σημαίες πραγματοποίησαν συγκέντρωση στα γραφεία του Οργανισμού, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του δημοσίου χαρακτήρα του ΟΣΕ. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς τη Βουλή.

Αντίστοιχη συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν και στη Θεσσαλονίκη οι σιδηροδρομικοί στον Σιδηροδρομικό Σταθμό της συμπρωτεύουσας. Παράλληλα, την αλληλεγγύη τους εξέφρασαν συνδικαλιστές της “Αυτόνομης Παρέμβασης” και της “Ελεύθερης Αττικής.”

Ο ΟΣΕ μόνο η αρχή;

Τα σχέδια εξοικονόμησης των ΔΕΚΟ αποτέλεσαν, μεταξύ άλλων, αντικείμενο της χθεσινής ευρείας σύσκεψης υπό τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Μετά τον ΟΣΕ, λοιπόν, το υπουργείο ανέθεσε στην ένωση εταιρειών συμβούλων «Grant Thornton A.E. – Planet A.E» το έργο της παροχής τεχνικής υποστήριξης στην ειδική γραμματεία ΔΕΚΟ για την αναδιάρθρωση και εξυγίανση του ΟΑΣΑ και άλλων φορέων συγκοινωνιών της πρωτεύουσας.

Το σχέδιο της αναδιάρθρωσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» προβλέπει περικοπές επιδομάτων για τους εργαζομένους, μείωση κρατικής επιχορήγησης εισιτηρίου και συγχωνεύσεις εταιρειών.