Ο Μ. Παύλου, Διευθυντής Εθνικού Παρατηρητηρίου του Ρατσισμού & της Ξενοφοβίας ΕΝΩΣΗ-ΚΕΜΟ/i-RED, με ανακοίνωσή του κατηγορεί το πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά ότι η επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, στην οποία παραθέτει τους λόγους για τους οποίους η ΝΔ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τους μετανάστες, περιέχει εσφαλμένα στοιχεία.

Ads

Η ανακοίνωση αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Η επιστολή του κ. Σαμαρά προς τον κ. Ραγκούση περιέχει εσφαλμένα στοιχεία, ιδιαίτερα ως προς τις ισχύουσες ρυθμίσεις στην Πορτογαλία.

Στην Πορτογαλία, σύμφωνα με τον Οργανιικό Νόμο αρ.2/2006 της 17.4.2006 και τον ν.37/81 της 3.10.2006 (νόμος Ιθαγένειας) όλοι οι μετανάστες αποκτούν δικαίωμα για αίτηση κτήσης ιθαγένειας, μετά την πάροδο 6 ετών νόμιμης διαμονής στη χώρα, ενώ τα παιδιά των μεταναστών (η δεύτερη γενιά) πολιτογραφoύνται Πορτογάλοι με απλή δήλωση εφόσον ένας γονέας έχει συμπληρώσει 5 έτη νόμιμης διαμονής στην Πορτογαλία.

Ads

Με αυτή τη σημαντική μεταρρύθμιση η Πορτογαλία επέκτεινε το καθεστώς πολιτογράφησης που ίσχυε για τις πρώην πορτογαλικές αποικίες με επίσημη γλώσσα τα πορτογαλικά, σε όλους τους μετανάστες ανεξαρτήτως χώρας προέλευσης.

Η επιστολή του κ.Σαμαρά προφανώς στηρίχθηκε σε έρευνα που αγνοούσε τη νέα νομοθεσία στην Πορτογαλία. Σε αυτήν την επιστολή αναφέρονται επιλεκτικά συγκεκριμένες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες όμως σημειώνουν ιδιαίτερα θετικές επιδόσεις σε άλλους τομείς μεταναστευτικής πολιτικής, όπως η πρόσβαση στο καθεστώς μακράς διαμονής, στην πολιτική συμμετοχή, στην πρόσβαση στην αγορά εργασίας κλπ. (βλ.έρευνα MIPEX II)

Επιπλέον σύμφωνα με τη σύνθετη νομοθεσία περί θαγένειας στη Γερμανία, ένα παιδί μεταναστών μπορεί να πολιτογραφηθεί Γερμανός με τη γέννησή του, εφόσον ένας γονέας διαμένει για 8 έτη στη χώρα με δικαίωμα άδειας αόριστης διάρκειας, αλλά και όταν ο τελευταίος κατέχει για 3 έτη άδεια διαμονής αόριστης διάρκειας.

Σε ανάλογες με την Πορτογαλία πολιτικές πολιτογράφησης έχει προβεί και η Ισπανία η οποία δυστυχώς δεν αναφέρεται στην επιστολή του Προέδρου της ΝΔ.
Και οι δύο αυτές μεσογειακές χώρες του ευρωπαϊκού νότου, πύλες εισόδου μεταναστών και προσφύγων, έχουν σημειώσει σημαντικές θετικές επιδόσεις στα ζητήματα ένταξης μεταναστών, όπως αναδεικνύεται στον Ευρωπαϊκό Δείκτη Πολιτικών Ένταξης Μεταναστών – Migrant Integration Policy Index (MIPEX II). H δε Πορτογαλία ως προς τα ζητήματα ιθαγένειας ανάμεσα σε 28 χώρες κατατάσσεται μαζί με τη Σουηδία και το Βέλγιο στην κορυφή του σχετικού πίνακα με πολιτικές πολιτογράφησης ευνοϊκότερες ακόμη και του Καναδά.

Αποτελεί ανάγκη οι πολιτικές και η κριτική τους, ιδιαίτερα εκείνες που αφορούν στη συγκρότηση της πολιτικής μας κοινότητας, να στηρίζονται σε πραγματικά και ορθά στοιχεία ώστε να χαραχθούν και να υλοποιηθούν νηφάλια υπέρ του συλλογικού συμφέροντος.»