Αναβρασμός επικρατεί μεταξύ των κομμάτων μέχρι η κυβέρνηση να ανοίξει τα χαρτιά της για το νέο εκλογικό νόμο και την καινούρια διοικητική δομή της χώρας. Διακομματική διαβούλευση για τον εκλογικό νόμο ζήτησε με επιστολή του στον πρωθυπουργό ο Αντώνης Σαμαράς. Εκλογικό σύστημα απλής αναλογικής ζητούν ΚΚΕ και ΣΥΝ.

Ads

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής διέψευσε ότι σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου αντικείμενο ήταν ο εκλογικός νόμος. «Δεν συζητήθηκε καθόλου ο εκλογικός νόμος» δήλωσε ο κ. Πεταλωτής, προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρξει αναμονή μέχρι την τελική αποτύπωση των προτάσεων, πράγμα που «θα γίνει πολύ σύντομα από τον υπουργό Εσωτερικών».

Διακομματική διαβούλευση για τον εκλογικό νόμο ζήτησε ο Σαμαράς

Ο Α. Σαμαράς ζητά την έναρξη διακομματικής διαβούλευσης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου από μηδενική βάση, με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς όλων των κομμάτων.

Ads

Στην επιστολή του, ο Αντώνης Σαμαράς σημειώνει ότι επειδή δεν φαίνεται να υπάρχει συμφωνία για την αλλαγή του εκλογικού νόμου ζητά «να προηγηθεί διακομματική διαβούλευση πάνω στις αρχές που θέλουμε να διέπουν τον εκλογικό νόμο, ώστε να καταγραφούν οι συμφωνίες εκεί που είναι δυνατές κι οι διαφωνίες εκεί που είναι αγεφύρωτες. Και στη συνέχεια να διαμορφωθεί συγκεκριμένο νομοσχέδιο βάσει των αρχών επί των οποίων προκύπτει ευρύτερη συμφωνία, ώστε να μη συγχέονται οι διαφωνίες επί τεχνικών λεπτομερειών, με τις διαφωνίες αρχών».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζει ότι «με το υπάρχον νομοσχέδιο, προκύπτει διαπιστωμένη διαφωνία απ’ όλες τις πλευρές». Σημειώνει δε ότι «αν και θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε σε κάποια σημεία του, όπως στη διαίρεση των πολύ μεγάλων περιφερειών, δεν μπορούμε να δεχθούμε, ούτε βουλευτές ‘’δύο ταχυτήτων’’, ούτε γενική εφαρμογή των μονοεδρικών περιφερειών».

Θετική υποδοχή από την κυβέρνηση

Σχολιάζοντας την επιστολή, ο υπουργός Εσωτερικών είπε, ο διάλογος αποτελεί συστατικό στοιχείο κάθε νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης. Πρόσθεσε, όμως, ότι διαβούλευση όμως δεν μπορεί να σημαίνει άσκοπη χρονοτριβή. Απαντώντας σε ερωτήσεις για τη στάση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ο υπουργός τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου στη βάση ενός κυβερνητικού προγράμματος, το οποίο περιελάμβανε σαφή δέσμευση για ένα νέο εκλογικό σύστημα που θα συνδυάζει τις μονοεδρικές με τις ευρείες περιφέρειες. “Την εντολή αυτή είμαστε αποφασισμένοι να τιμήσουμε”, πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας ότι σκοπός του νέου συστήματος θα είναι η αναβάθμιση του κύρους του βουλευτή και η καταπολέμηση του “μαύρου” πολιτικού χρήματος.

“Στο πλαίσιο των παραπάνω αρχών, αξιοποιούμε τις καλύτερες πρακτικές, τη διεθνή, ιδίως ευρωπαϊκή εμπειρία, προτείνοντας ένα σύστημα που ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στις ιδιαιτερότητες του ελληνικού πολιτικού συστήματος, καθώς και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει. Αυτό το έχουμε καταστήσει σαφές εξαρχής, και έχουμε καταγράψει και τις απόψεις που έχουν κατά καιρούς σχετικά διατυπωθεί από κορυφαίους παράγοντες και του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης”, υπογράμμισε ο Γ. Ραγκούσης.

Εκλογικό σύστημα απλής αναλογικής ζητούν ΚΚΕ-ΣΥΝ

Την αντίθεσή του με την υιοθέτηση ενός εκλογικού νόμου, που θα βασίζεται στο γερμανικό μοντέλο, επαναλαμβάνει σε ανακοίνωσή του, ο Συνασπισμός. Παράλληλα το ΚΚΕ τονίζει με αφορμή την πρόταση Σαμαρά Δημοκρατίας για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για τον εκλογικό νόμο ότι «Η θέση του ΚΚΕ είναι πάγια υπέρ της απλής αναλογικής και δεν πρόκειται να συμβάλει με οποιονδήποτε τρόπο στον αποπροσανατολισμό του λαού».

Στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ επισημαίνει: «Η θέση του ΚΚΕ είναι πάγια υπέρ της απλής αναλογικής και δεν πρόκειται να συμβάλει με οποιονδήποτε τρόπο στον αποπροσανατολισμό του λαού, τον οποίο, εκτός των άλλων, επιχειρούν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ συζητώντας τις επιμέρους διαφωνίες τους σε διάφορες μορφές καλπονοθευτικών συστημάτων. Το κύριο σήμερα είναι οργάνωση της λαϊκής πάλης για την απόκρουση της αντιλαϊκής θύελλας που η κυβέρνηση εξαπολύει με τη στήριξη της ΝΔ».

Σε σχετική ανακοίνωση ο ΣΥΝ τονίζει ότι «η τυχόν εφαρμογή του γερμανικού μοντέλου αλά ελληνικά, με βασικό επιχείρημα την αντιμετώπιση της αδιαφάνειας, της πολιτικής διαφθοράς και γενικότερα της πολιτικής χειραγώγησης, δεν αποτελεί λύση στα υπαρκτά προβλήματα, ενώ αντίθετα μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση του αρχηγοκεντρικού χαρακτήρα των κομμάτων, που θα επιλέγουν βουλευτές νοθεύοντας εμμέσως και τη γνήσια αντιπροσώπευση των πολιτών». Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «πάγια θέση μας είναι η καθιέρωση του συστήματος της απλής και ανόθευτης αναλογικής, ως μοναδικού εκλογικού συστήματος γνήσιας έκφρασης των πραγματικών πολιτικών συσχετισμών. Αυτή τη θέση θα καταθέσουμε στο επόμενο χρονικό διάστημα και ως σχέδιο νόμου στη Βουλή».