Ads

Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του Νικολά Σαρκοζί, στη Γαλλία. Ο Γάλλος πρόεδρος είχε προβεί σε δήλωση ότι οι αρχές θα λάβουν μέτρα κατά των «ταραχοποιών».

Περισσότερες από 200 διαδηλώσεις πραγματοποιούνται σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα ενώ το μεσημέρι περίπου 480.000 παραβρέθηκαν στις διαδηλώσεις σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, το οποίο μάλιστα ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 290 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί σε διάφορες πόλεις της Γαλλίας και ότι τέσσερις αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών στην Πλατεία Republique στο ανατολικό Παρίσι, ενώ αντίστοιχα επεισόδια σημειώθηκαν και σε άλλες πόλεις.

Συγκρούσεις ξέσπασαν για δεύτερη ημέρα και έξω από λύκειο στη Ναντέρ, κοντά στο Παρίσι, όπου ομάδα νέων, σύμφωνα με το Associated Press νέοι έκαψαν ένα αυτοκίνητο και πέταξαν πέτρες σε αστυνομικούς. Σε ολόκληρη τη χώρα τουλάχιστον 379 σχολεία λαμβάνουν μέρος στις κινητοποιήσεις με καταλήψεις και διαδηλώσεις.

Ads

Από τη Ντοβίλ όπου βρίσκεται, ο Γάλλος πρόεδρος προειδοποίησε ότι θα λάβει μέτρα κατά των «ταραχοποιών» προκειμένου -όπως είπε- «να διαφυλαχθεί η τάξη». Για «σκληρή δράση» έκανε λόγο και ο υπουργός Εσωτερικών.

Εν το μεταξύ οι εργαζόμενοι στα αεροδρόμια, στα λεωφορεία και στα τρένα, οι ταχυδρομικοί υπάλληλοι και οι οδηγοί στα θωρακισμένα φορτηγά που εφοδιάζουν τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης, αναμένεται να συνταχθούν με τους εργαζόμενους στα διυλιστήρια και με άλλους απεργούς.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις επεκτάθηκαν στα 12 διυλιστήρια της Γαλλίας τις τελευταίες επτά ημέρες, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζεται η απεργία των λιμενεργατών στο μεγαλύτερο λιμάνι διακίνησης πετρελαίου, το Φος-Λαβερά, κοντά στη Μασσαλία.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι οι κινητοποιήσεις στα διυλιστήρια «δεν μπορούν να σημειώνονται σε μια δημοκρατία, όπου υπάρχει κόσμος που θέλει να δουλέψει». Τόνισε δε ότι αποτελεί «καθήκον» του να ψηφιστεί η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση.

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε ότι η διανομή των καυσίμων θα εξομαλυνθεί μέσα σε τέσσερις ή πέντε ημέρες. «Ένα σχέδιο μεταφοράς καυσίμων τέθηκε σε εφαρμογή σήμερα το πρωί υπό τον υπουργό Μεταφορών Ντομινίκ Μπισερό. Σε τέσσερις ή πέντε ημέρες η κατάσταση θα έχει εξομαλυνθεί», δήλωσε ο Φρ.Φιγιόν μιλώντας στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Προβλήματα στις μετακινήσεις

Προβλήματα έχουν σημειωθεί και στις μετακινήσεις, αφού οι σιδηροδρομικοί υπάλληλοι συμμετέχουν στην απεργία.

Περίπου το 50% των πτήσεων από το αεροδρόμιο Ορλί και το 30% από άλλα γαλλικά αεροδρόμια ακυρώθηκαν. Οι περισσότερες ακυρώσεις αφορούσαν πτήσεις εντός Γαλλίας ή πτήσεις μικρών και μεσαίων αποστάσεων σε ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Γάλλων αντιτίθεται στα σχέδια της κυβέρνησης να αυξήσουν το ελάχιστο όριο συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 χρόνια και της πλήρους συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67. Οι Γάλλοι αισθάνονται ότι τιμωρούνται άδικα για την αποτυχία του γαλλικού -υπερτιμημένου- συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις.

Δείτε επίσης: 6η εθνική απεργία στη Γαλλία κατά του συνταξιοδοτικού