Στην αναγκαιότητα περαιτέρω οικονομικής υποστήριξης της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς δανειστές της, επικεντρώνονται μια σειρά από δημοσιεύματα του διεθνούς Tύπου, προβάλλοντας τα καταστροφικά αποτελέσματα σε περίπτωση που δε συμβεί κάτι τέτοιο.

Ads

Σύμφωνα με χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας Handelsblatt, η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει πολύ μεγάλο πρόβλημα από τον επόμενο κιόλας χρόνο στο να συλλέξει τα 60 δις. ευρώ που απαιτούνται για την εξυπηρέτηση του χρέους της.

Για την αντιμετώπιση του αδιεξόδου αυτού, το δημοσίευμα προτείνει την παροχή περαιτέρω πιστώσεων, αντί για το κούρεμα του χρέους, που θα σήμαινε την απώλεια απαιτήσεων από τους πιστωτές. Η νέα οικονομική βοήθεια θα μπορούσε να δοθεί είτε μέσω των ταμείων των Ευρωπαίων εταίρων, είτε με την απευθείας αγορά ελληνικών ομολόγων από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης EFSF.

Από την πλευρά τους, οι αναλυτές της εφημερίδας Financial Times Deutschland, Wolfgang Proissl, Peter Ehrlich και Claus Hecking προβάλλουν ως δεδομένο ένα νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα. Κάτι τέτοιο, θα προέβλεπε τη μείωση των επιτοκίων και την αύξηση του χρόνου αποπληρωμής, με αντάλλαγμα την παροχή περαιτέρω εγγυήσεων, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι αντιδράσεις των ισχυρών κρατών της ευρωζώνης.

Ads

Η γαλλική Le Figaro, διαβλέπει «μία δεύτερη στήριξη στον ορίζοντα» και παρουσιάζει το ενδεχόμενο εξαγοράς έως και 30 δις ευρώ ελληνικού χρέους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στήριξης. Σύμφωνα με μία εκ των αρθρογράφων, είναι σαφές πως «το σχέδιο στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ απέτυχε», δεδομένης της οικονομικής θέσης στην οποία παραμένει η Ελλάδα, παρά τα μέτρα λιτότητας.

Τέλος, οι Financial Times αναφέρουν σε πρωτοσέλιδο άρθρο τους, πως η βοήθεια προς την Ελλάδα θα πρέπει να αναδιοργανωθεί, προκειμένου η χώρα να αντεπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις της, που ανέρχονται στα 25 με 30 δις. ευρώ.

Παρά το γεγονός πως οι συζητήσεις της περασμένης εβδομάδας δεν οδήγησαν σε συγκεκριμένες αποφάσεις, κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής του Eurogroup κ. Juncker και ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών κ. Osborne, χαρακτήρισαν αναπόφευκτο το ενδεχόμενο περαιτέρω βοήθειας.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τόσο μέσω της πώλησης ελληνικών ομολόγων στο ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης, όσο και με μία εθελοντική επιμήκυνση των αποδόσεων των ομολόγων της χώρας.