Παρακολουθώντας το BlackBerry Messenger και το Twitter, η βρετανική αστυνομία ευελπιστεί ότι θα καταφέρει να ταυτοποιήσει ορισμένους από τους δράστες των εκτεταμένων επεισοδίων στις πόλεις της Βρετανίας.

Ads

Σύμφωνα με τον Στέφεν Κάβανο της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου, «η αστυνομία παρακολουθεί εκτενώς το μοντέλο BlackBerry Messenger». Τα μηνύματα που στέλνονται μέσω του αυτού είναι μεν κρυπτογραφημένα, αλλά με σημαντικά μικρότερο «βαθμό δυσκολίας» σε σύγκριση με την κρυπτογράφηση για τα e-mail που στέλνονται στο δίκτυο των κινητών.

Και το Twitter, όμως, αναμένεται να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο, όπου οι δράστες θα μπορούν να εντοπιστούν βάσει των αναρτήσεών τους.

Η εκπρόσωπος του Twitter Ρέιτσελ Μπρέμερ αρνήθηκε να σχολιάσει. Η πολιτική της εταιρείας, που έχει έδρα το Σαν Φρανσίσκο στις ΗΠΑ, είναι να δίνει στοιχεία των χρηστών της μόνο με σχετικό ένταλμα.

Ads

Οι πιέσεις ιδιαίτερα κατά της RIM, της εταιρείας που κατασκευάζει τα κινητά BlackBerry, ήταν ισχυρότατες ακόμη και από μέρος του βρετανικού πολιτικού κόσμου, με το βουλευτή Ντέβιντ Λάμι, της περιφέρειας του Τότεναμ να ζητά να ανασταλεί η λειτουργία της υπηρεσίας BBM καθώς «εμποδίζει το έργο της αστυνομίας».