«Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 84 χρόνων, ο Αμερικανός επιστήμονας Paul Baran, ο οποίος θεωρείται ένας από τους «πατέρες» του διαδικτύου, καθώς άνοιξε το δρόμο προς αυτό, με το έργο του στη δεκαετία του 1960. Πρόκειται για τον εμπνευστή της ιδέας της δημιουργίας δικτύων επικοινωνίας ανθεκτικών στην επίθεση ή την κίνηση κυμάτων μέσω της διάσπασης των δεδομένων και της αποστολής τους σε μικρά κομματάκια. Η πρωτοποριακή του εργασία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο στρατιωτικής έρευνας κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Αργότερα διαμόρφωσε τη βάση του ακαδημαϊκού δικτύου Arpanet που οδήγησε τελικά στη δημιουργία του διαδικτύου.

Ads

Ο Baran συνέλαβε για πρώτη φορά την ιδέα της διάσπασης δεδομένων και της διαβίβασής τους μέσω ενός κατανεμημένου συστήματος κόμβων στα μέσα της δεκαετίας του 1960. Η εργασία δρομολογήθηκε προκειμένου να διατηρείται η λειτουργία των δικτύων τηλεπικοινωνιών ακόμη κι αν ένα μεγάλο μέρος τους «χτυπηθεί» από πυρηνική επίθεση. Το σύστημα θα μπορούσε να αναπτύξει περισσότερες αντιστάσεις απέναντι σε μια επίθεση καθώς έλειπε το κομβικό σημείο μέσω του οποίου θα περνούσαν όλα τα στοιχεία ή τα μηνύματα. Το έργο αυτό προσέλκυσε εκ νέου το ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών του Arpanet, ενός δικτύου που αποσκοπούσε στην ενίσχυση της επικοινωνίας μεταξύ των Αμερικανών επιστημόνων και το οποίο έθεσε τα θεμέλια του σύγχρονου διαδικτύου.

Η συνεισφορά του Βρετανού επιστήμονα Donald Davies οδήγησε ώστε οι ιδέες του Baran να προσαρμοστούν σε μια τεχνολογία γνωστή ως «μεταγωγή πακέτων» κατά την οποία τα δεδομένα διασπώνται σε μικρά κομμάτια και στη συνέχεια αποστέλλονται σε όλο το δίκτυο.

Ο Paul Baran απεβίωσε στο σπίτι του στην Καλιφόρνια από επιπλοκές ενώ έπασχε από καρκίνο του πνεύμονα. «Ήταν ένας άνθρωπος με άπειρη υπομονή» δήλωσε γι’ αυτόν ο γιος του. Πρόσθεσε ότι ο πατέρας του, του είχε πρόσφατα δείξει ένα έγγραφο του 1966 στο οποίο καταγράφονται σκέψεις για το τι θα μπορούν οι άνθρωποι να κάνουν με τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών στο μέλλον. «Εκθέτει την ιδέα ότι μέχρι το έτος 2000 οι άνθρωποι θα χρησιμοποιούν το δίκτυο για τα ψώνια και την ενημέρωσή τους» τόνισε ο David Baran. «Επρόκειτο για μια τρελή και περιθωριακή ιδέα τότε» κατέληξε.

Ads