Ads

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) ανακοίνωσαν σήμερα πως “δέκα ξένοι ανταποκριτές εμποδίζονται” να μεταβούν στη Λαγιούν της Δυτικής Σαχάρας μετά τη διάλυση, τη Δευτέρα, από τις μαροκινές δυνάμεις του καταυλισμού διαμαρτυρίας των Σαχράουι στο Γκντέιμ Ιζίκ.

«Μέχρι σήμερα (Τετάρτη) δέκα ξένοι ανταποκριτές εξακολουθούν να εμποδίζονται να μεταβούν στη Λαγιούν από τους αντιπροσώπους της κυβερνητικής εταιρείας Royal Air Maroc (RAM) στο αεροδρόμιο της Καζαμπλάνκα», αναφέρει η μη κυβερνητική οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

«Ο διεθνής Τύπος που ενδιαφέρεται για το ζήτημα της Δυτικής Σαχάρας είναι ο άμεσος στόχος των μαροκινών αρχών», σύμφωνα με την οργάνωση που έχει την έδρα της στο Παρίσι. «Καθώς έχει ευνοϊκή σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Μαρόκο δεν μπορεί να απαγορεύει το δικαίωμα στην εικόνα και την πρόσβαση στην πληροφορία», αναφέρουν οι RSF.

Στο μεταξύ, οι μαροκινές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα τη σύλληψη 163 ανθρώπων μετά τη διάλυση του καταυλισμού διαμαρτυρίας και διέψευσαν τις πληροφορίες για την εξαφάνιση ενός αυτονομιστή Σαχράουι. Από προσκείμενους στο Μέτωπο Πολισάριο στη Λαγιούν ανακοινώθηκε πως ένα μαχητικό στέλεχος του κινήματος για την ανεξαρτησία της Δυτικής Σαχάρας, ο Ανάαμα Ασφάρι, 40 ετών, έχει εξαφανιστεί «από την παραμονή» της επίθεσης που πραγματοποίησαν τη Δευτέρα οι μαροκινές δυνάμεις για να διαλύσουν τον καταυλισμό διαμαρτυρίας.

Ads

«Ο κ. Ασφάρι συνελήφθη την Κυριακή, την παραμονή της επίθεσης, από τη μαροκινή αστυνομία ενώ βρισκόταν στο σπίτι ενός φίλου του στη Λαγιούν. Από την ημέρα εκείνη, δεν έχουμε νέα του», δήλωσε η Ελγάλια Τζίμι, αντιπρόεδρος της Ένωσης Σαχράουι Κατά των Παραβιάσεων των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ASVDH).

Το Μέτωπο Πολισάριο ανακοίνωσε χθες Τρίτη πως 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 723 τραυματίσθηκαν, ενώ αγνοείται επίσης η τύχη 159 προσώπων μετά την έφοδο των μαροκινών δυνάμεων. Οι μαροκινές αρχές ανακοίνωσαν χθες το βράδυ το θάνατο τριών προσώπων, ανεβάζοντας σε εννέα τον αριθμό των νεκρών από την έφοδο, από τους οποίους οι 8 ήταν μέλη των δυνάμεων της τάξης.