Υποχρεωμένοι να επιλέξουν ανάμεσα σε 4 φίλτρα για το διαδίκτυο θα είναι από τις 22 Αυγούστου οι Τούρκοι χρήστες, βάσει απόφασης που έλαβε η κυβέρνηση της χώρας. Η απόφαση έχει δεχτεί τις έντονες επικρίσεις του τουρκικού Τύπου, που κάνει λόγο για «λογισμικό λογοκρισίας στα πρότυπα της Κίνας».

Ads

Τα τέσσερα φίλτρα που καλούνται να επιλέξουν οι Τούρκοι χρήστες του διαδικτύου, όπως ορίστηκαν από την Αρχή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών είναι τα: «οικογενειακό», «παιδικό», «εσωτερικό» και «κανονικό».

Το τελευταίο φίλτρο είναι εκείνο που ισχύει σήμερα, το οποίο εμποδίζει την πρόσβαση μόνο στους δικτυακούς τόπους που ήδη απαγορεύονται, όπως για παράδειγμα το YouTube.

Το «οικογενειακό» φίλτρο εμποδίζει την πρόσβαση σε ιστοσελίδες που έχουν απαγορευτεί ή έχουν περιληφθεί σε μαύρη λίστα. Το «παιδικό» θα επιτρέπει την πρόσβαση μόνο σε ιστοσελίδες που εγκρίνει η αρμόδια τουρκική υπηρεσία για τα παιδιά. Τέλος, το «εσωτερικό» δίνει πρόσβαση μόνο σε ιστοσελίδες Τουρκίας.

Ads

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Zaman, πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι οποιοσδήποτε νόμος επιβάλλεται με στόχο την «προστασία των καταναλωτών» αποδεικνύεται τελικά να είναι μια μορφή λογοκρισίας. Αλλά ο δημοσιογράφος για θέματα Διαδικτύου στην εφημερίδα Radikal, Σερντάρ Κουζούλογλου, επισημαίνει πως «για να το πούμε σε απλά τουρκικά, θα βρισκόμαστε πίσω από ένα λογισμικό λογοκρισίας, όπως συμβαίνει και στην Κίνα».