Το «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα» επιστρέφει εκτάκτως στους τηλεοπτικούς σας δέκτες παρουσιάζοντας σε επανάληψη τα καλύτερα ντοκιμαντέρ του, για τη φετινή σεζόν.

Ads

Πέμπτη 07/04/2011, 21:00

«Γράμμα στην καγκελάριο Μέρκελ από ένα γουρουνάκι»

Μετά από απαίτηση τηλεθεατών, το «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα» ξαναστέλνει το «γράμμα» του στην καγκελάριο Μέρκελ, ζητώντας να μάθει το παρασκήνιο της οικονομικής κρίσης που ταλανίζει την Ελλάδα. Το επίκαιρο «Γράμμα στην καγκελάριο Μέρκελ από ένα γουρουνάκι», μετά τα ενθουσιώδη σχόλια που έλαβε αλλά και το ρεκόρ τηλεθέασης που σημείωσε, προβάλλεται εκ νέου την Πέμπτη στις 21:00 το βράδυ, στη ΝΕΤ.

Ο Στέλιος Κούλογλου βάζει στο μικροσκόπιο την οικονομική κρίση, επιχειρώντας να ρίξει φως στο παρασκήνιο της. Από το μικροσκόπιο της εκπομπής περνά η Goldman Sachs, η φίρμα που στην Αμερική φοβούνται να προφέρουν ακόμη και το όνομα της. Αναζητούνται οι αιτίες για τη σκληρή στάση της κας Μέρκελ. Εξετάζονται οι διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στο μνημόνιο και τίθεται επί τάπητος το θέμα των πιέσεων του «γερμανο-γαλλικού άξονα» για την αγορά νέων εξοπλισμών, την ίδια στιγμή που οι ίδιοι επιβάλλουν ελληνική λιτότητα. Μια επίσκεψη στο ινστιτούτο σύμβουλο της γερμανικής κυβέρνησης που προτείνει να υποθηκεύσουμε νησιά και η εισβολή του Στέλιου Κούλογλου στα γραφεία της Bild για ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Ads

Παρασκευή 08/04/2011

«Οι αντάρτες του Διαδικτύου»

Την ίδια στιγμή που οι αραβικές χώρες εξεγείρονται η μία μετά την άλλη, το «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα» βάζει στο μικροσκόπιο του το ρόλο που έπαιξε το διαδίκτυο στην εξάπλωση της επανάστασης αλλά και την «επανάσταση» που έφεραν στη διεθνή πολιτική σκηνή οι αποκαλύψεις της ιστοσελίδας Wikileaks. Την Παρασκευή, στις 21:20, στη ΝΕΤ.

Μπορεί στη Δύση το facebook και τα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να χρησιμεύουν για τον εντοπισμό παλιών συμμαθητών ή ιντερνετικά ραντεβού, αλλά στις αραβικές χώρες χρησιμοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια για τον συντονισμό και την οργάνωση των κινημάτων αντίστασης της νεολαίας. Το «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα» βρέθηκε στην Αίγυπτο κι εντόπισε ακτιβιστές του διαδικτύου που πρωταγωνίστησαν στο κίνημα που οδήγησε στην εξέγερση, οι οποίοι μίλησαν όχι μόνο για το πώς οργανώθηκαν, αλλά, και για το πώς πλήρωσαν το τίμημα για τη δράση τους.

Η εκπομπή επιχειρεί επίσης να ρίξει φως και στο ρόλο και τους σκοπούς ενός ακόμη «αντάρτη του διαδικτύου», του πρωτεργάτη της περίφημης πλέον ιστοσελίδας wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, μέσα από μαρτυρίες στενών συνεργατών του. Αποκαλύπτουν τις πιέσεις και τις απειλές που δέχονται και που στην περίπτωση του ίδιου του Ασάνζ οδήγησαν στην προσωρινή κράτηση του στις φυλακές της Μεγάλης Βρετανίας.

Σαββατο 09/04/2011

«Η Άλλη Ελλάδα – Α’ μέρος»

Το «Ρεπορτάζ Xωρίς Σύνορα» με τον Στέλιο Κούλογλου ταξιδεύει στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας πρωτοβουλίες, επιστημονικές προτάσεις και δράσεις που ξεχώρισαν και ξεχωρίζουν. Πρόσωπα με φαντασία, γνώσεις αλλά και επιμονή και αγάπη για τον τόπο τους, πρόσωπα που πρωτοπορούν και βραβεύονται, σε ένα ντοκιμαντέρ αντίδοτο στην εθνική μας κατάθλιψη. Το Σάββατο, στις 20:40, στη ΝΕΤ.

Το «θαύμα της Ανάβρας», που εν μέσω κρίσης έχει να παρουσιάσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, μηδενική ανεργία αλλά και το πιο σημαντικό… υψηλό επίπεδο ποιότητας ζωής. Ένα δημοτικό σχολείο στο Σέσκλο, όπου οι μαθητές μυούνται όχι μόνο στη γνώση αλλά και στην υγιεινή ζωή. Η πόλη των Τρικάλων που φιγουράρει στις πρώτες θέσεις των πιο «έξυπνων» πόλεων της Ευρώπης. Ο Γυναικείος Συνεταιρισμός Ασπροκκλησιάς που εξάγει… την παράδοση των γιαγιάδων. Ένα νέο τρόφιμο, που ενώ δίνει λύση στη διάθεση των υγρών αποβλήτων των τυροκομείων, αποτελεί κι ένα επισιτιστικό προϊόν μεγάλης διατροφικής αξίας. Τελευταίος σταθμός, η Θήβα και το Γυμνάσιο Δεύτερης Ευκαιρίας που λειτουργεί μέσα στις γυναικείες φυλακές του Ελαιώνα, η απόφοιτη του οποίου Μαρίνα Λιτβίνοβα, πήγε… φρουρούμενη να δώσει εξετάσεις και τελικά κατόρθωσε να εισαχθεί τρίτη στη Νομική Αθηνών.

Κυριακή 10/04/2011

«Η Άλλη Ελλάδα – Β’μέρος»

Το «Ρεπορτάζ χωρίς Σύνορα» συνεχίζει το ταξίδι του στην «άλλη Ελλάδα», παρουσιάζοντας εικόνες μιας άγνωστης Ελλάδας που αποδεικνύουν έμπρακτα ότι εξακολουθεί να υπάρχει ελπίδα. Την Κυριακή, στις 20:30, στη ΝΕΤ.

Στον Κεφαλά Λακωνίας μία παρέα νέων ανθρώπων δεν αποδημεί στα αστικά κέντρα και ασχολείται επιτυχημένα με τη βιολογική καλλιέργεια ελιάς. Στην Πάτρα, μία νεοσύστατη εταιρεία πληροφορικής συνεργάζεται με εταιρείες γίγαντες όπως η Intel και η Nοkia. Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο η ομάδα Mertacor σαρώνει τα βραβεία στον τελευταίο Διεθνή Διαγωνισμό για ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ενώ μια ομάδα μαθητών από τη Θεσσαλονίκη κερδίζει μετάλλια στην 4η Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής. Στην Καρδίτσα, το ποδήλατο έχει αλλάξει ριζικά τον κυκλοφοριακό χάρτη και την όψη της πόλης, ενώ στην Αθήνα, στη Νευροχειρουργική Μονάδα του «Ευαγγελισμού», ο Δαμιανός Σακκάς, είναι ο γιατρός που σηκώνει όρθιους τους ανάπηρους..