Κλείσιμο της ΕΡΤ φέρεται να πρότεινε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, ώστε να ικανοποιηθεί η απαίτηση της τρόικας για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Ads

 
Η Real News αναφέρει πως από την πλευρά της κυβέρνησης «μελετάται το σενάριο του προσωρινού κλεισίματος της κρατικής ραδιοτηλεόρασης ώστε να επανασχεδιαστεί εξ αρχής η λειτουργία της με 2000 λιγότερους υπαλλήλους».
 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Real News οι Βενιζέλος και Κουβέλης φέρονται να μην αντέδρασαν και η πρόταση να παρέμεινε πάνω στο τραπέζι. Αντίστοιχες εισηγήσεις σημειώνεται πως έχουν γίνει και σε άλλες χώρες από την τρόικα ή το ΔΝΤ.
 
Το σενάριο κλεισίματος της ΕΡΤ προκάλεσε άμεσα αντιδράσεις. Το ΚΚΕ κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει άμεσα στα δημοσιεύματα, τονίζοντας πως «θα βρεθεί απέναντι σε κάθε τέτοια εξέλιξη, όπως επίσης και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης και συρρίκνωσης της ΕΡΤ, που θα πλήξει ακόμη περισσότερο τα δικαιώματα των εργαζομένων σε αυτή και το δικαίωμα του λαού στην ενημέρωση».
 
«Εδώ και καιρό, η κυβέρνηση υλοποιεί ένα σχέδιο απαξίωσης και συρρίκνωσης της ΕΡΤ και παράλληλης μετατροπής της σε ένα απόλυτα ελεγχόμενο μέσο χωρίς την παραμικρή ανεξαρτησία στη λειτουργία της», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης.
 
«Αφού προηγουμένως μείωσαν μισθούς, απέλυσαν συμβασιούχους, την ίδια στιγμή που προσελάμβαναν συμβούλους με παχυλούς μισθούς, τώρα φλερτάρουν με την ιδέα του ξαφνικού θανάτου της δημόσιας ΕΡΤ», τόνισε, σημειώνοντας πως «πρόκειται για ένα πολιτικό έγκλημα-πρόκληση απέναντι στον έλληνα φορολογούμενο, που πληρώνει για να έχει αντικειμενική, πλουραλιστική και αξιόπιστη ενημέρωση».
 
«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθεί εμπόδιο σε αυτή την πορεία κατάρρευσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και ταυτόχρονα θα αγωνισθεί για την αναβάθμισή της ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στο ρόλο της», επισήμανε. 

Διαβάστε επίσης: «Σχέδιο τρόικας» για συγχώνευση ΕΡΤ-ΑΠΕ

Ο βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης για τα ΜΜΕ των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ σημείωσε πως «η κυβέρνηση και προσωπικά ο αρμόδιος Υφυπουργός Σίμος Κεδίκογλου, οφείλει να δώσει διευκρινίσεις, για το εάν υπάρχει έστω και η παραμικρή σκέψη για λουκέτο της Δημόσιας Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης».
 
«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες απορρίπτουμε κάθε τέτοια προοπτική, κάθε τέτοιο μνημονιακό σχέδιο. Απεναντίας, ζητάμε οποιαδήποτε ενέργεια να αφορά μόνο στην αναβάθμιση των ειδησεογραφικών, ενημερωτικών και ψυχαγωγικών εκπομπών της στα πλαίσια του απόλυτου πλουραλισμό», τονίζει.
 
Τη Δευτέρα είναι προγραμματισμένη σύσκεψη για την ΕΡΤ στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως σημειώνεται στις Τυπολογίες, η ατζέντα και η ημερομηνία ήταν προγραμματισμένη πριν από το σημερινό δημοσίευμα της «Real News» με θέματα όπως η αποπληρωμή των δεδουλεύμενων των εργαζομένων, το ζήτημα των συμβασιούχων και η απαλλαγή της ΕΡΤ από το καθεστώς των ΔΕΚΟ. Στη σύσκεψη θα συμμέτεχουν εκπρόσωποι των 3 κομμάτων της κυβέρνησης και η διοίκηση της ΕΡΤ.

Ads

Επίσης τη Δευτέρα ο ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιεί στο Σινέ Κεραμεικός εκδήλωση με θέμα «Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για ένα πλαίσιο ριζοσπαστικών ανατροπών στην ενημέρωση» και ομιλητές τους Αλέξη Τσίπρα, Βασίλη Μουλόπουλο, Μαρία Κομνηνού.