Στα αποτελέσματα της ΕΔΕ που έχει παραγγελθεί για τον βαρύτατο τραυματισμό του δημοσιογράφου Μανώλη Κυπραίου και την ολική απώλεια της ακοής του, στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης την 15η Ιουνίου, παρέπεμψε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής τους επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και του «Πανελληνίου Άρματος Πολιτών» Αλέξη Τσίπρα και Γιάννη Δημαρά, κατά την συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησής τους στη Βουλή.

Ads

Ο κ. Παπουτσής επισήμανε πως «κανείς δεν μπορεί να εκφέρει κρίση βασιζόμενος μόνον στην καταγγελία του δημοσιογράφου» και πως «η Δημοκρατία και η Αριστερά, ποτέ δεν δέχθηκαν την καταγγελία ως θέσφατο», επανέλαβε πως οι κατευθυντήριες γραμμές του υπουργείου του προς την Αστυνομία, παραμένουν η επίδειξη ηπιότητας και καταφυγή στη βία μονάχα όταν παρίσταται ανάγκη, πάντα επί τη βάσει της αρχής της αναλογικότητας – ενώ καταφέρθηκε και κατά του Μίκη Θεοδωράκη, τονίζοντας πως «οι προβλέψεις του την προηγουμένη των επεισοδίων για “ματοκύλισμα της Αθήνας από τους πραιτοριανούς του Παπουτσή”, σε άλλες εποχές θα μπορούσαν να θεωρηθούν προβοκάτσια».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Παπουτσής ανέφερε πως έχει ήδη εξεταστεί το ενδεχόμενο κρατικής βοήθειας προς το δημοσιογράφο για την αποκατάσταση της υγείας του. «Επειδή, όμως, η υπόθεση αυτή βρίσκεται σε μια δικαστική διαδικασία, όπου το κράτος θα πρέπει να πιστοποιήσει τις πραγματικές ευθύνες – και αυτό πρέπει να προκύπτει από την ίδια τη Δικαιοσύνη – γι’ αυτό το λόγο δεν είμαστε σε θέση να αντιδράσουμε αμέσως στο εύλογο αυτό αίτημα και κρατηθήκαμε μακριά από την επικοινωνιακή εκμετάλλευση της ευαισθησίας μας», ανέφερε.

Με το Μανώλη Κυπραίο να παρακολουθεί την συζήτηση από τα θεωρεία της Βουλής, διεξήχθη στην Ολομέλεια η συζήτηση των ερωτήσεων των κ.κ. Τσίπρα και Δημαρά, ο οποίος(δημοσιογράφος) έχει εγείρει αγωγή και έχει ασκηθεί αυτεπάγγελτη δίωξη εκ μέρους της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, επί τη βάσει της καταγγελίας του ότι παρά την επίδειξη της επαγγελματικής του ταυτότητας, αστυνομικό όργανο πυροδότησε χειροβομβίδα κρότου – λάμψης εναντίον του από απόσταση ενάμισι μέτρου, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του και την ολική απώλεια της ακοής του.

Ads

«Το γεγονός ότι 2,5 μήνες μετά, δεν έχει προχωρήσει τίποτα για τον εντοπισμό των ενόχων, μας δίνεται η εντύπωση ότι δημιουργείται καθεστώς ατιμωρησίας, με κινδύνους για την Δημοκρατία μας» ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας, ο δε Γιάννης Δημαράς «εξομολογήθηκε» πως «ούτε στα πιο εφιαλτικά μου όνειρα ως νέος, δεν φαντάστηκα ότι θα ήταν δυνατόν να συμβεί να ρωτήσω και να εγκαλέσω πολιτικά στη Βουλή, τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, παλιό μου φίλο, σύντροφο και συναγωνιστή, που ως μέλος της ΕΦΕΕ έδινε μάχη για δημοκρατικά δικαιώματα».

«Το γεγονός ενός σοβαρού τραυματισμού ενός πολίτη, δημοσιογράφου, είναι αυτό καθ’ αυτό τραγικό. Ιδίως μάλιστα για έναν τόσο σοβαρό τραυματισμό, που ενδέχεται να είναι και μόνιμος, θέλω πρώτ’ απ’ όλα στον άνθρωπο να εκφράσω την συμπαράστασή μου και να εκφράσω τις ευχές μου για πλήρη ανάρρωση» απάντησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. «Πέραν όμως του γεγονότος αυτού, ανακύπτουν και ερωτηματικά ως προς τις συνθήκες και τους υπαίτιους. Όχι μόνον θα υπάρξει πλήρης διερεύνηση, αλλά εφ’ όσον προσδιοριστούν οι υπεύθυνοι, η τιμωρία θα είναι και πάρα πολύ αυστηρή. Αν είναι μόνιμη η βλάβη, τιμωρείται ως κακούργημα από τον ποινικό νόμο και επισύρει απόταξη από το Σώμα της Αστυνομίας», είπε. Από την άλλη, ωστόσο, η απόταξη θα πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένη, είπε.

«Η κα Διαμαντοπούλου είχε το θράσος να μου διαβάσει δήλωση του Λεωνίδα Κύρκου, που μιλούσε για τη βία – και να την απευθύνει στην Αριστερά. Ποιος; Εκπρόσωπος αυτής της κυβέρνησης που ματοκύλησε την Αθήνα. Δεν ντρέπεστε πια; Δεν ντρέπεται η κα Διαμαντοπούλου; Βία δεν είναι οι νέοι που αγωνίζονται. Ενημερώστε την ότι εσείς πρωτοστατήσατε για να καταργηθεί ο 815, όταν ήσαστε ΠΑΣΟΚ, ενώ τώρα είστε κόμμα Μνημονίου», τόνισε από πλευράς του απευθυνόμενος στον Χρήστο Παπουτσή ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας.

«Έχετε εξελιχθεί στην πιο αντιδημοκρατική κυβέρνηση από την μεταπολίτευση και μετά. Μεμονωμένο περιστατικό ο Κυπραίος, ο Γιάννης Καύκας, γιατί κάποιος αστυνομικός τον χτύπησε με την πίσω λαβή του γκλομπ. Η Άννα Τριανταφύλλου, 31 ετών, που βρέθηκε στο Ζάππειο και την κλώτσησε άνδρας της ομάδας ΔΙΑΣ από μοτοσυκλέτα κινούμενη με 80 χλμ. την ώρα – και βρίσκεται με λάμες και βίδες στο πόδι της. Αν είχατε τη στοιχειώδη ευθιξία, απέναντι σ’ αυτό το πογκρόμ της βίας απέναντι στους ανυπεράσπιστους δημοκρατικούς πολίτες, δεν θα περιμένατε τις ΕΔΕ: Θα είχατε προχωρήσει στην απομάκρυνση της φυσικής ηγεσίας, γιατί κάποιος έχει ευθύνη για τα όσα συνέβησαν. Δεν το κάνατε όμως, γιατί όλα όσα συνέβησαν, είναι πρόκριμα για τα όσα θα συμβούν στη συνέχεια», συμπλήρωσε.

«Θέλουμε να τιμήσετε αυτήν την επιταγή του τίτλου του υπουργείου σας, της «προστασίας του πολίτη»» επανήλθε ο Γιάννης Δημαράς. «Πρωτίστως όμως, χρειάζεται η πρωτοβουλία της κυβέρνησης και είναι ηθική η επιταγή: Ο άνθρωπος αυτός σήμερα, δεν μπορεί να περπατήσει και να μιλήσει, επικοινωνεί με σημειωματάκια. Πώς θα δουλέψει, πώς θα ζήσει;», συμπλήρωσε.

«Ο καθείς μπορεί να εκλαμβάνει με διαφορετικό τρόπο ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η χώρα, όχι όμως και να αποδεχόμαστε την κριτική που τόσο εύκολα εκστομίζετε – και μάλιστα μία μέρα πριν την 3η του Σεπτέμβρη», απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. «Ίσως να έχετε και κάποια μικρή ενόχληση όταν ακούτε το πρόσωπο Λεωνίδας Κύρκος. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η αναφορά του, αυτή στον τελευταίο του αποχαιρετισμό, δεν αφορούσε το ΠΑΣΟΚ, ούτε το σύνολο της Βουλής, αλλά συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις που επιλέγουν ως πλαίσιο έκφρασης τη βία», πρόσθεσε.

Ο κ. Παπουτσής τόνισε, επίσης πως μία μέρα πριν απ’ τα επεισόδια της 15ης Ιουνίου, «πριν από οποιοδήποτε επεισόδιο, όταν οι αστυνομικοί φωτογραφίζονταν με τα παιδιά και τα λουλούδια, ο Μίκης Θεοδωράκης, σε δηλώσεις του στην «Αυγή», μιλούσε για τους «πραίτωρες του Παπουτσή που θα ματοκυλήσουν την Αθήνα», χωρίς κανείς να αντιδράσει. Πού το ήξερε ο κος Θεοδωράκης; Αυτό σε άλλες εποχές, θα είχε καταγγελθεί ως προβοκάτσια», ανέφερε ο υπουργός.

– «Ο Μίκης Θεοδωράκης προβοκάτορας;», παρενέβη ο Αλέξης Τσίπρας.

– «Γιατί; Είναι στο απυρόβλητο ο κος Θεοδωράκης; Ποιος είναι ο κος Μίκης Θεοδωράκης που μιλά έτσι για υπουργό της κυβέρνησης;», απάντησε ο Χρ. Παπουτσής.