Πρόσβαση στο ΥοuTube θα έχουν και πάλι οι Τούρκοι, καθώς δικαστήριο της χώρας ήρε την απαγόρευση που ίσχυε εδώ και πάνω από δύο χρόνια. Η φραγή τέθηκε σε ισχύ το Μάιο του 2008 εξαιτίας της ανάρτησης κάποιων βίντεο που σατίριζαν τον Κεμάλ Ατατούρκ. Τα βίντεο έχουν πλέον αφαιρεθεί από την ιστοσελίδα.

Ads

Ωστόσο, οι υπεύθυνοι του YouTube διευκρίνισαν ότι τα επίμαχα βίντεο δεν απομακρύνθηκαν από την ίδια την εταιρεία: «Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι τρίτοι, και όχι το YouTube, έχουν προφανώς αφαιρέσει ορισμένα από τα βίντεο που προκάλεσαν το μπλοκάρισμα του YouTube, χρησιμοποιώντας την αυτόματη διαδικασίας παραπόνων για το copyright» αναφέρει η ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι η φραγή της ιστοσελίδας είχε επικριθεί ακόμα και από τον Τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιούλ, ο οποίος μέσω του λογαριασμού του στο Twitter είχε καταδικάσει το μέτρο ως υπερβολικό, προειδοποιώντας ότι η διαδικτυακή λογοκρισία «εμποδίζει την Τουρκία να ενταχθεί στον κόσμο.

H διαδικτυακή λογοκρισία στην Τουρκία ξεκίνησε το 2007, όταν η κυβέρνηση πέρασε νόμο κατά του κυβερνοεγκλήματος, προκειμένου να καταπολεμήσει την παιδική πορνογραφία, τον ηλεκτρονικό τζόγο και την προπαγάνδα από τρομοκράτες. Οργανώσεις για την ελευθερία του λόγου αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν καλέσει επανειλημμένως την χώρα να αλλάξει τη νομοθεσία. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), η Τουρκία εμποδίζει την πρόσβαση σε πάνω από 5.000 δικτυακούς τόπους, οι περισσότεροι από τους οποίους κρίθηκε ότι προσβάλλουν την «τουρκική ταυτότητα» ή αναφέρονται σε ευαίσθητα θέματα όπως ο τουρκικός στρατός και οι Κούρδοι.

Ads

Η εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ για την ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς χαιρέτισε την άρση της απαγόρευσης λειτουργίας του YouTube στην Τουρκία και ενθάρρυνε τις αρχές στην Άγκυρα να συνεχίσουν τις προσπάθειες για τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε όλες τις ιστοσελίδες.

«Με ικανοποίηση έμαθα ότι ύστερα από τρία χρόνια (περιορισμών) οι πολίτες της Τουρκίας θα μπορούν και πάλι να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο YouTube», αναφέρει η Ντούνια Μιγιάτοβιτς, σε ανακοίνωση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

«Ενθαρρύνω την Τουρκία να συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση και να μεταρρυθμίσει το νόμο για το διαδίκτυο, αίροντας και τους άλλους περιορισμούς που παραμένουν σε ισχύ αναφορικά με τις ιστοσελίδες», προσθέτει η αξιωματούχος του ΟΑΣΕ στην ανακοίνωσή της.