Την απάντηση δίνουν όσοι γνωρίζουν καλά τι συμβαίνει στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο:
«αυτοί που κρύβονται πίσω από τα δημοσιεύματα και τις αναρτήσεις σε blogs προσκείμενων σε εκδοτικά συμφέροντα». Σε μια περίοδο που ιδιωτικά κανάλια ανοιγο-κλείνουν ή συζητούν συρρίκνωση ή μεταξύ τους συγχωνεύσεις, πολύ θα βόλευε να εξαφανίσουν την ανταγωνίστρια δημόσια τηλεόραση από τις συχνότητες και τη διαφήμιση.

Ads

Γράφει ο ΤΗΛΕ-ΒΟΑΣ

Η ΕΡΤ είναι εύκολος και βολικός στόχος, σε μια περίοδο που η τρόικα ακούει τη λέξη «δημόσιος» και βγάζει φλίκτενες. Το ίδιο και ο υπουργός Οικονομικών, για τον οποίο φήμες έλεγαν ότι κύκλοι προσκείμενοι σε αυτόν κρύβονται πίσω από τα σενάρια συρρίκνωσης της ΕΡΤ που διακινήθηκαν το Σαββατοκύριακο. .

Για σενάρια που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα έκανε για μια ακόμη φορά λόγο ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργούς Τηλέμαχος Χυτήρης, απαντώντας όχι σε κάποια εκπομπή της ΕΡΤ, αλλά αυτή τη φορά σε πρωϊνάδικο ιδιωτικού καναλιού, μεγάλου δημοσιογραφικού οργανισμού.

Ads

Δεν ξέρουμε αν έπεισε τους δημοσιογράφους, πάντως τα blogs «πήραν φωτιά», όπως και τα τηλέφωνα στην Ένωση Συντακτών Μακεδονίας Θράκης, η οποία ήταν και η πρώτη που κινητοποιήθηκε, θεωρώντας ότι η ΕΡΤ3 «φωτογραφίζεται» ως πρωταγωνίστρια στο σενάριο συρρίκνωσης και διακοπής λειτουργίας σταθμών. Τι και αν το φτωχό- πλην τίμιο και πλεονασματικό- Τρίτο Κανάλι της Θεσσαλονίκης καταφέρνει να κρατά 24ωρο ποιοτικό πρόγραμμα και να κοιτά… στα μάτια τις χρυσοποίκιλτες ντίβες, με το 1/8 του προσωπικού και του λειτουργικού κόστους της ΝΕΤ!.

Η ΕΣΗΕΜ-Θ για τη δημόσια τηλεόραση και την ΕΡΤ3

Σε ανακοίνωσή του, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ αναφέρει ότι “θεωρεί επιζήμια για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση και άδικη για τους εργαζόμενους σε αυτήν τη διακίνηση σεναρίων για τη διακοπή λειτουργίας κάποιων από τους σταθμούς της.

Η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να δώσει τέλος στην κινδυνολογία αυτή διατυπώνοντας επισήμως τους σχεδιασμούς της για την ΕΡΤ. Κατά την ΕΣΗΕΜ-Θ, οι σχεδιασμοί αυτοί δεν μπορούν παρά να περιέχουν όρους ανάπτυξης, καθώς:

Ο ρόλος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, που ενισχύεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, έχει αυξημένη σημασία για την Ενημέρωση ειδικά στην περίοδο που διανύει η Ελλάδα.

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ έχουν ήδη υποστεί τις βαρύτερες συνέπειες της κρίσης σε σχέση με άλλους εργαζομένους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα: είναι οι μόνοι για τους οποίους δεν έχει καταρτιστεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας από το 2008 και οι περικοπές των αμοιβών τους ξεπερνούν σε πολλές περιπτώσεις το 30%.

Η ΕΡΤ3 και οι περιφερειακοί σταθμοί της ΕΡΑ έχουν εξαιρετική σχέση λειτουργικού κόστους προς την ποιότητα του παραγόμενου έργου. Οποιαδήποτε συρρίκνωση όχι απλώς δεν δικαιολογείται από το μέγεθος και την ανταποδοτικότητα των προγραμμάτων τους, αλλά αυτονοήτως θα προκαλούσε απείρως περισσότερα προβλήματα από όσα υποτίθεται ότι θα έλυνε.

Ο πολιτικός, επιχειρηματικός και πνευματικός κόσμος της Θεσσαλονίκης πρέπει να είναι σε εγρήγορση για να προστατεύσει το αγαθό της δημόσιας Ενημέρωσης.”