Σειρά ποινικών και πειθαρχικών ευθυνών περιγράφουν στο τέταρτο πόρισμά τους οι ελεγκτές δημόσιας διοίκησης για τα όσα συνέβαιναν την περίοδο της διοίκησης Χρ. Παναγόπουλου στην ΕΡΤ. Η έκθεση των ελεγκτών παραδόθηκε στον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού, αρμόδιο για θέματα ΜΜΕ, Τηλέμαχο Χυτήρη αλλά εστάλη και στον εισαγγελέα Εφετών Αθηνών.

Ads

Στην έκθεση γίνεται εκτενής αναφορά στη διοργάνωση του Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης και τη Χριστουγεννιάτικη Συναυλία στο Μεγάρο Μουσικής Αθηνών το 2006, δύο παραγωγές που ανατέθηκαν στην εταιρεία «Bug Stage Α.Ε.». Οι ελεγκτές κρίνουν πως και οι δύο αναθέσεις είναι μη σύννομες, καθώς δεν πραγματοποιήθηκε ανοικτός διαγωνισμός.

Σύμφωνα με τα παραστατικά για το Φεστιβάλ Τραγουδιού το κόστος ήταν 183.689,68 ευρώ, ωστόσο στην εταιρεία καταβλήθηκαν 278.353,25 ευρώ, χωρίς ΦΠΑ. Αντίστοιχα είναι τα ευρήματα και για τη Χριστουγεννιάτικη Συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής. Κι ενώ σύμφωνα με τα παραστατικά το κόστος της ανήλθε σε 37.175 ευρώ, ποσό στο οποίο έπρεπε να υπολογιστεί ένα εύλογο κέρδος για την εταιρεία, σε αυτήν καταβλήθηκαν 68.465 ευρώ, δηλαδή έλαβε επιπλέον ποσό 31.829,29 ευρώ.

Σημειώνεται ότι για το Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης φαίνεται να κατατέθηκαν τρεις προσφορές χωρίς να προκύπτει ο τρόπος που διεξήχθη η έρευνα αγοράς αλλά και οι προδιαγραφές που ζητήθηκαν. Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι ελεγκτές προέρχονταν από μία εταιρεία που δεν είχε ακόμα συσταθεί, ενώ προκύπτει ότι είχαν και άμεση σχέση μεταξύ τους, καθώς παρουσίαζαν κοινό εταίρο.

Ads

Οι ελεγκτές στην έκθεση τους αποδίδουν ευθύνες και στους Γ. Χουλιάρα, εντεταλμένο σύμβουλο εκείνη την περίοδο και Π. Παπαδημητρίου, διευθυντή παραγωγής, καθώς φέρονται «να εισηγήθηκαν την ανάθεση χωρίς να προβούν σε έλεγχο επάρκειας (αρθρ. 14 κανονισμού προμηθειών), δεν ανήκε στην αρμοδιότητά τους αλλά στη διεύθυνση προμηθειών της ΕΡΤ, βεβαίωσαν στην οικονομοτεχνική επιτροπή ότι η συγκεκριμένη εταιρεία διέθετε την απαραίτητη εμπειρία στον χώρο του θεάματος και εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ τότε δεν είχε καν συσταθεί, αλλά και όταν τελικά συστάθηκε προέκυψε ότι για το 2006 δεν απασχολούσε κανέναν εργαζόμενο».

Παράλληλα, στην έκθεση σημειώνεται ότι η σύμβαση υπεγράφη στις 14/11/2006, δηλαδή αφού είχε ολοκληρωθεί το Φεστιβάλ (2 και 4/11/2006) με αποτέλεσμα να καθίσταται ανεπίκαιρη, ενώ δεν διασφαλιζόταν και δεν κατοχυρωνόταν από αντίστοιχες ποινικές ρήτρες.

Επίσης η δικηγόρος της Νομικής Υπηρεσίας θεώρησε νομικά τη σύμβαση χωρίς να υπάρχει σχετική εισήγηση ή γνωμοδότηση ή έκφραση επιφύλαξης για το ότι η λήψη προσφορών και η κατακύρωση στην «Bug Stage» έγινε σε χρόνο που η εταιρεία δεν ήταν υφιστάμενη, ενώ και η σύμβαση υπεγράφη μετά την εκδήλωση. Χορηγήθηκε μάλιστα δυνατότητα απόκλισης του προς τιμολόγηση ποσού κατά 20% χωρίς να προκύπτουν η νομιμότητα του συγκεκριμένου και οι προϋποθέσεις εφαρμογής του.

Ευθύνες για τη μη σύννομη ανάθεση για τη Χριστουγεννιάτικη Συναυλία φαίνεται να καταλογίζονται ουσιαστικά στον τότε πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ Χρήστο Παναγόπουλο, τον τότε γενικό διευθυντή Ραδιοφωνίας Α. Ανδρικάκη και τον διευθυντή των Μουσικών Συνόλων Α. Μπάγια. Και για τις δύο υποθέσεις πάντως αναμένεται η εισαγγελική διερεύνηση να καταλήξει στην προσωποποίηση και τον καταλογισμό συγκεκριμένων ευθυνών.

Πηγή: Ελευθεροτυπία