Παραμένει το αδιέξοδο για τους εργαζόμενους στον Alter καθώς συνεχίζουν να παραμένουν απλήρωτοι για τρεις μήνες ενώ κάποιοι αγγίζουν τους πέντε μήνες χωρίς να τους έχουν καταβληθεί οι μισθοί που τους οφείλονται. Εν τω μεταξύ, πριν λίγες ημέρες η εταιρεία «Ελεύθερη Τηλεόραση ΑΕ» στην οποία ανήκει το Alter ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με την εταιρεία Argo Capital Management Ltd για λογαριασμό νέων επενδυτών βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό την περασμένη Τετάρτη το ΔΣ του Χρηματιστηρίου Αθηνών ανέστειλε την διαπραγμάτευση των μετοχών του Alter καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε ότι δεν θα μπορέσει να δημοσιεύσει εμπρόθεσμα την ετήσια οικονομική έκθεση της χρήσης 2010. Παράλληλα ο τηλεοπτικός σταθμός ανακοίνωσε ότι αυτή την εβδομάδα θα μεταδώσει μόνο επαναλήψεις.

Ads


Αναδιάρθρωση του προγράμματος χωρίς χρονικό προσδιορισμό

Σε αναδιάρθρωση του προγράμματός τους, χωρίς χρονικό προσδιορισμό, διακόπτοντας όλες τις απ’ ευθείας μεταδόσεις προχώρησαν από την αρχή της εβδομάδας οι υπεύθυνοι του τηλεοπτικού σταθμού Alter. Υπενθυμίζεται ότι οι τεχνικοί του σταθμού έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους, αφήνοντας προσωπικό ασφαλείας ώστε να εξασφαλίζεται η ροή του προγράμματος. «Ο σταθμός έχει τροποποιήσει το πρόγραμμά του σταματώντας την κανονική ροή, μη βγάζοντας ζωντανές και μαγνητοσκοπημένες εκπομπές και προβάλλοντας αν’ αυτού ταινίες και επαναλήψεις καθώς ο διευθύνων σύμβουλος ισχυρίστηκε ότι η κανονική ροή του προγράμματος δεν είναι εφικτή λόγω της επίσχεσης των τεχνικών» εξηγεί στο tvxs ο δημοσιογράφος του σταθμού, Γιώργος Φιλιππάκης.

Τρεις και πλέον μήνες απλήρωτοι οι εργαζόμενοι

Ads

Κι ενώ οι τεχνικοί της ΕΤΙΤΑ βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από τις 24 Μαρτίου οι δημοσιογράφοι του σταθμού έχουν προχωρήσει πάρα πολλές φορές σε στάσεις εργασίας και απεργίες διεκδικώντας τους μισθούς που τους οφείλονται. «Δυστυχώς στη συντριπτική τους πλειοψηφία κρίθηκαν παράνομες και καταχρηστικές» τονίζει στο tvxs ο Γιώργος Φιλιππάκης υπενθυμίζοντας ότι την Παρασκευή 25 Μαρτίου, η εταιρεία έκανε προσφυγή σε βάρος της απεργίας που οι δημοσιογράφοι είχαν προκηρύξει για Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή. «Τελικά μας έσπασαν την απεργία. Το δικαστήριο την έκρινε παράνομη και καταχρηστική. Οι δικαστές είναι απ’ ότι φαίνεται υπάλληλοι της εργοδοσίας. Η εργοδοσία μας έχει σακατέψει. Αλλά εκεί απ’ όπου εγώ προσωπικά αισθάνομαι ‘πουλημένος’ είναι από το σωματείο μου, την ΕΣΗΕΑ. Τον Σόμπολο και την παρέα του» επισημαίνει.

Η κατάσταση των εργαζομένων στο σταθμό περιγράφεται με μελανά χρώματα. «Οι συνάδελφοι που εργάζονται στις εκπομπές του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου είναι απλήρωτοι ήδη τέσσερις μήνες και μπαίνουν στον πέμπτο. Την ίδια ώρα, η πλειοψηφία των δημοσιογράφων των ειδήσεων και των εκπομπών είμαστε απλήρωτοι τρεις καθαρούς μήνες. Δεν έχουμε πάρει δραχμή. Υπάρχουν συνάδελφοι που δεν μπορούν να ζήσουν, συνάδελφοι που δανείζονται από τράπεζες, από γονείς, συνάδελφοι που στις απεργίες πηγαίνουν στα χωριά τους προκειμένου να πάρουν τρόφιμα. Υπάρχει συνάδελφος που προσπαθεί να μεγαλώσει τα παιδιά της αδερφής της που έχει σκοτωθεί και δεν έχει να τους πάρει γάλα. Υπάρχει συνάδελφος που πηγαίνει και ξεφορτώνει φορτηγά. Είναι μια τραγική κατάσταση» υποστηρίζει στο tvxs ο Γιώργος Φιλιππάκης.

Αρνήθηκε γραπτές εγγυήσεις ο Γιαννίκος – Συνεχίζουν την επίσχεση οι τεχνικοί

Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη 30 Μαρτίου το απόγευμα ο διευθύνων σύμβουλος του Alter, Κώστας Γιαννίκος ζήτησε να τον επισκεφτούν τα προεδρία των τριών σωματείων, ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ και ΕΤΙΤΑ (δημοσιογράφοι, διοικητικοί, τεχνικοί) καθώς και οι τρεις εκπρόσωποι του τηλεοπτικού σταθμού στα αντίστοιχα σωματεία. Ο κ. Γιαννίκος πρότεινε στους εργαζόμενους «ανακωχή» υποστηρίζοντας ότι έως το Πάσχα θα έχουν καταβληθεί στους εργαζόμενους όλοι οι μισθοί, τα Σαββατοκύριακα, οι αργίες καθώς και οι μέρες της απεργίας αρκεί οι τεχνικοί να σταματήσουν την επίσχεση εργασίας στην οποία έχουν προχωρήσει και όλοι οι εργαζόμενοι να επιστρέψουν κανονικά στις εργασίες τους.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ζήτησαν από το διευθύνοντα σύμβουλο να δεσμευτεί εγγράφως ότι μέχρι τις 24 Απριλίου θα έχουν εξοφληθεί τα οφειλόμενα, κάτι που δεν έγινε. Της συνάντησης ακολούθησε νέα σύσκεψη των τεχνικών του σταθμού στην οποία η συντριπτική πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της επίσχεσης.

Σύμφωνα με τον κ. Φιλιππάκη, ο διευθύνων σύμβουλος του καναλιού έχει δεσμευτεί δυο φορές έως τώρα για την εξόφληση των εργαζομένων. «Καμιά φορά δεν λειτούργησαν οι ημερομηνίες. Τον Ιανουάριο μας είχε καλέσει στην ΕΣΗΕΑ και είχε υποστηρίξει ότι έως 24 Μαρτίου το αργότερο θα αρχίσουν οι πληρωμές και θα δημιουργηθεί το νέο επενδυτικό σχήμα. Αυτές οι ημερομηνίες πέρασαν χωρίς να γίνει τίποτα. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι ο κόσμος πλέον δυσπιστεί».

Θολό το… επενδυτικό τοπίο

Αναφορικά με το νέο επενδυτικό σχήμα, σύμφωνα με ανακοίνωση της «Ελεύθερης Τηλεόρασης ΑΕ» στις 24 Μαρτίου συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την Argo Capital Management Ltd για λογαριασμό fund υπό την διαχείριση της για τη συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας. Επί του παρόντος διενεργείται νομικός και οικονομικός έλεγχος της Εταιρείας από τον επενδυτή, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες για την επίτευξη συμφωνίας.

Ωστόσο την περασμένη Τετάρτη, 30 Μαρτίου, το ΔΣ του Χρηματιστηρίου Αθηνών αποφάσισε την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών του Alter καθώς η εταιρεία από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι δεν θα μπορέσει να δημοσιεύσει εμπρόθεσμα την ετήσια οικονομική έκθεση της χρήσης 2010 λόγω των συνεχόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων του προσωπικού. «Το ανωτέρω κρίνεται αναγκαίο για την προστασία των επενδυτών, δεδομένου ότι δε διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία της αγοράς των μετοχών της εταιρίας. Εκτιμάται ότι η εταιρεία θα μπορέσει να δημοσιεύσει την έκθεση στις 8 Απριλίου 2011» αναφέρει η ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Σύμφωνα με την διοίκηση του Alter, μόλις επιτευχθεί η συμφωνία αναμένεται να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους και θα ακολουθήσουν οι οφειλές σε εφορία και πιστωτές. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατόπιν θεωρείται βέβαιη η συρρίκνωση του προσωπικού. Μέχρι στιγμής πάντως η κατάσταση δεν είναι ξεκάθαρη.

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι δεν γνωρίζουν λεπτομέρειες για το νέο επενδυτικό σχήμα και τα ποσοστά. Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει μείωση στο ποσοστό του δίδυμου Γιαννίκου-Κουρή ενώ ο κ. Γιαννίκος θα αποχωρήσει από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου όταν σχηματιστεί το νέο ΔΣ διατηρώντας ένα μικρό ποσοστό από τις μετοχές του στο σταθμό. Σε περίπτωση που τα επενδυτικά σχέδια τελικά προχωρήσουν θα χρειαστεί και πάλι ένα ικανό χρονικό διάστημα ώστε να εισρεύσουν χρήματα στους λογαριασμούς του καναλιού από τους οποίους το 50% παραμένει δεσμευμένο, καθώς όπως προκύπτει από ανακοίνωση της ιδιοκτήτριας εταιρείας, στις 28 Μαρτίου η οφειλή του Alter προς το ελληνικό δημόσιο ανέρχεται σε 3.281.727,90 ευρώ.

«Κι εδώ οι εργαζόμενοι έχουμε διαφωνία με τις απόψεις του κ. Γιαννίκου διότι απ’ όσο γνωρίζουμε οι λογαριασμοί μισθοδοσίας του προσωπικού δεν δεσμεύονται σε καμιά εταιρεία. Η διοίκηση υποστηρίζει ότι δεσμεύονται. Κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει τους εργαζόμενους ότι αυτά που ισχυρίζεται ο κ. Γιαννίκος θα τηρηθούν» καταλήγει ο κ. Φιλιππάκης.