Η γερμανική Βουλή πέρασε νόμο που προβλέπει πως η Google μπορεί να δημοσιεύει «λέξεις ή μικρά αποσπάσματα κειμένου ως τίτλους» από άρθρα εφημερίδων χωρίς να πληρώνει τίμημα στις εφημερίδες, ωστόσο αν επιθυμεί να δημοσιεύσει μεγαλύτερα αποσπάσματα τότε θα πρέπει να πληρώνει.

Ads

 
Σύμφωνα με διεθνή μέσα, η Google εμφανίζεται εν μέρει ανακουφισμένη από την απόφαση ωστόσο η ασάφεια στη διατύπωση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενοι οι Γερμανοί εκδότες να εμφανίσουν και νέες οικονομικές απαιτήσεις στο μέλλον. «Ο νόμος δεν είναι ούτε απαραίτητος ούτε λογικός», δήλωσε η διευθύντρια επικοινωνίας του αμερικανικού κολοσσού Κέι Ομπερμπεκ. «Περιορίζει την καινοτομία και πλήττει την οικονομία και τους χρήστες του Ιντερνετ στη Γερμανία», προσθέτει. 
 
Η Google βρέθηκε αντιμέτωπη με το σύνολο των εκδοτών στη Γερμανία για το δικαίωμα να δημοσιεύει άρθρα ως μηχανή αναζήτησης, ωστόσο δεν αποκλείεται πλέον να υπάρξει νέα διαμάχη σχετικά με το τι ορίζεται ως «απόσπασμα» από ένα άρθρο κάτι που επισημαίνουν και οι επικριτές ανάμεσά τους και η αντιπολίτευση.
 
Οι εκδότες δηλώνουν ικανοποιημένοι και χαιρετίζουν το νέο νόμο ως «ένα σημαντικό στοιχείο για τη δημιουργία ενός δίκαιου νομικού χώρου στον ψηφιακό κόσμο». Ο νέος νόμος πέρασε από την Κάτω Βουλή και τώρα θα πρέπει να εγκριθεί και από την Άνω Βουλή.
 
Σημειώνεται πως η Google αντιμετωπίζει το ίδιο ζήτημα και σε άλλες χώρες όπως στο Βέλγιο και τη Γαλλία. Τον περασμένο μήνα, μετά από έξι χρόνια δικαστικής διαμάχης, συμφώνησε να καταβάλλει 60 εκ. ευρώ στους Γάλλους εκδότες για να διατηρήσει το δικαίωμα να δημοσιεύει αποσπάσματα, ενώ στο Βέλγιο έκανε μια «συμφωνία εταιρικής σχέσης».
 
Ωστόσο στη Βραζιλία δεν βρέθηκε κάποια συμβιβαστική λύση με αποτέλεσμα περίπου το 90% των τοπικών μέσων ενημέρωσης να αποφασίσουν μονομερώς να αποσύρουν τις ιστοσελίδες τους από το Google News.