Ο πόλεμος στο Ιράκ συνιστά την πιο φονική σύγκρουση για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της οργάνωσης «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» (RSF) 230 άνθρωποι που εργάζονταν για ΜΜΕ έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ιράκ, εκ των οποίων οι 172 ήταν δημοσιογράφοι.

Ads

Η RSF, που επισημαίνει ότι η έκθεση αυτή δημοσιεύεται «δύο εβδομάδες μετά την αποχώρηση της τελευταίας μάχιμης ταξιαρχίας του αμερικανικού στρατού από το Ιράκ», υπογραμμίζει ότι μεγάλος αριθμός των θανάτων αυτών (77) καταγράφηκε στην πρωτεύουσα του Ιράκ Βαγδάτη.

«Αν και η επέμβαση των ΗΠΑ έδωσε τέλος στο καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν και επέτρεψε μια σημαντική ανάπτυξη των ιρακινών μέσων ενημέρωσης, ο φόρος αίματος του πολέμου και των ετών της βίας που ακολούθησαν μπορεί να χαρακτηριστεί απλώς και μόνο καταστροφικός», συνεχίζει η RSF.

Η δημοσίευση της έκθεσης αυτής συμπίπτει με τη δολοφονία στη δυτική Βαγδάτη του ιρακινού δημοσιογράφου Ριάντ αλ Σαράι, του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου Αλ Ιρακίγια.

Ads

Τέλος, στην έκθεσή της η RSF αναφέρεται ο αυξημένος αριθμός των απαγωγών δημοσιογράφων στο Ιράκ. «Περισσότεροι από 93 έχουν απαχθεί και από αυτούς 32 έχουν εκτελεστεί».