Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, οι αστυνομικές αρχές της χώρας δηλώνουν «απογοητευμένες» από την απουσία κάποιου νόμου που θα υποχρέωνε τους ιστότοπους να κρατάνε αρχείο με τις ψηφιακές κινήσεις των χρηστών τους.

Ads

Στην αποκάλυψη αυτή προέβη η ενημερωτική ιστοσελίδα CNET, έχοντας στα χέρια της το σχετικό έγγραφο του υπουργείου, το οποίο απαιτεί την «καταλληλότερη ισορροπία μεταξύ του προσωπικού απορρήτου και των ανησυχιών της αστυνομίας» και θα κατατεθεί στο αμερικανικό κοινοβούλιο.

«Η διατήρηση δεδομένων είναι θεμελιώδης για τη διερεύνηση και την εξιχνίαση οποιουδήποτε εγκλήματος» φέρεται να δηλώνει ο εισαγγελέας κακουργημάτων Jason Weinstein, προσθέτοντας πως «το πρόβλημα των ερευνών που παρακωλύονται λόγω της απουσίας δεδομένων μεγαλώνει».

Η κυβέρνηση Μπους πολύ συχνά προωθούσε παρόμοιες προτάσεις, ιδιαίτερα όταν υπουργός Δικαιοσύνης ήταν ο Alberto Gonzales. Η συγκεκριμένη εξέλιξη όμως, σηματοδοτεί πως η κυβέρνηση Ομπάμα προτίθεται να ακολουθήσει τα ίδια βήματα, αφού πρόκειται για την πρώτη δημόσια τοποθέτηση υπέρ της διατήρησης δεδομένων.

Ads

Χωρίς να έχει ακόμα διευκρινιστεί σε ποιο βαθμό και για τι χρονικό διάστημα θα υποχρεούνται οι ιστοσελίδες να καταγράφουν τα δεδομένα των πελατών τους, δεν είναι λίγοι αυτοί που μιλούν για «φακέλωμα» και πρωτοφανή κατάργηση των ατομικών ελευθεριών, μιας και οι επίμαχες νομοθετικές αλλαγές αναμένεται να περιλαμβάνουν διατήρηση δεδομένων για τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.