Σε νέα εκπαιδευτική διαδικασία φαίνεται ότι υποβάλλονται οι ντετέκτιβ, καθώς καταρτίζονται στη χρήση των κοινωνικών δικτύων, όπως το Facebook και το Τwitter, για να ανιχνεύουν και να συλλαμβάνουν τους εγκληματίες μέσα από την εξέταση των προφίλ και των σχόλιων που αναρτώνται στους λογαριασμούς.

Ads

Η Υπηρεσία Επεξεργασίας Εθνικής Πολιτικής προχωρά σε αναμόρφωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας που ακολουθούσε με σκοπό να προσαρμοστεί στα σημερινά δεδομένα. Για παράδειγμα, αυτό το διάστημα, η αστυνομία εξετάζει σχόλια και αναφορές που καταγράφηκαν στο Facebook πριν και μετά τη δολοφονία του 17χρονου Marvin Henry, στο βόρειο Λονδίνο, την προηγούμενη βδομάδα.

Η αναγκαιότητα επανεκπαίδευσης των ντετέκτιβ στις νέες τεχνολογίες, έχει κριθεί απαραίτητη μετά από σειρά εγκλημάτων που εξιχνιάστηκαν με τη βοήθεια των κοινωνικών δικτύων. Ο Adam Mann φυλακίστηκε ισόβια αυτό τον μήνα, μετά τη δολοφονία της πρώην συζύγου του Liza Beverley στην οποία οδηγήθηκε μετά από κοροϊδευτικό σχόλιο που η τελευταία είχε αφήσει στo λογαριασμό του στο Facebook. Παρόμοιο περιστατικό, στην εξιχνίαση του οποίου συνέβαλε καταλυτικά το κοινωνικό δίκτυο του Facebook, καταγράφηκε το Μάιο του 2008, όταν η 19χρονη Vicky Couchman εξαφανίστηκε στο ανατολικό Sussex. Η προσωπική σελίδα του προφίλ της ανανεώθηκε μετά την εξαφάνισή της από τον πατέρα της Tony Couchman που πιστεύεται ότι την σκότωσε. Πράγματι, η κοπέλα βρέθηκε νεκρή στην αρχή του χρόνου την παραμονή της δίκης του πατέρα της.

Ο Υπαρχηγός και επικεφαλής της Υπηρεσίας Επεξεργασίας Εθνικής Πολιτικής, Nick Gargan, δήλωσε: «Αυτό το πρόγραμμα είναι ζωτικό για τη σταδιοδρομία και την καριέρα των ντετέκτιβ, αφού η νέα εκπαίδευση καλύπτει ευαίσθητες περιοχές πολιτικής για τις οποίες δεν υπήρχε μεγάλη καθοδήγηση στο παρελθόν. Ο εκσυγχρονισμός αυτός είναι ακριβώς ότι χρειάζονται οι ντετέκτιβ για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες και την πολυσυνθετότητα των νέων δεδομένων της εποχής».

Ads

Περίπου 3.500 ντετέκτιβ παρακολουθούν το πρόγραμμα κατάρτισης για την έρευνα του εγκλήματος, σε ετήσια βάση. Οι περισσότεροι εκπαιδευόμενοι ντετέκτιβ είναι από την Αγγλία και την Ουαλία, αλλά σειρά «μαθημάτων» προσφέρονται και στις δυνάμεις της Σκοτίας. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει επίσης, τμήματα σχετικά με τον τρόπο καταγραφής και ανίχνευσης της ενδοοικογενειακής βίας και των βιασμών αλλά και τον τρόπο εντοπισμού υπόπτων για εγκλήματα τιμής. Επιπλέον, το πρόγραμμα προβλέπει την εκπαίδευση των ντετέκτιβ στην αναγνώριση των συμπτωμάτων διαταραχής του μετα-τραυματικού στρες στα θύματα και τους μάρτυρες, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω ψυχολογική επιβάρυνση καθώς και την κατάρτιση των ερευνητών εγκλήματος σε μια νέα εθνική βάση δεδομένων αποτυπωμάτων.