Το υλικό που δημοσιεύεται στο Twitter πρέπει να θεωρείται δημόσιο και μπορεί να αναδημοσιευτεί, αποφάνθηκε η Ρυθμιστική Αρχή Τύπου (Press Complaints Commission ή PCC) της Βρετανίας. Σύμφωνα με το BBC, η απόφαση αυτή ακολούθησε μετά την καταγγελία ενός υπαλλήλου του Υπουργείου Μεταφορών της χώρας ότι η χρήση των tweets της από εφημερίδες συνιστά παραβίαση της ιδιωτικής της ζωής.

Ads

Η Sarah Baskerville κατήγγειλε στην αρμόδια επιτροπή την εμφάνιση των post της στο twitter σε άρθρα στις εφημερίδες Daily Mail και Independent on Sunday. Τα μηνύματα στα οποία αναφέρθηκαν τα άρθρα περιλάμβαναν την παρατήρηση της ίδιας ότι κουράζεται υπερβολικά στη δουλειά. Κατόπιν διαμαρτυρήθηκε ότι οι πληροφορίες αυτές ήταν ιδιωτικές και ήθελε να τις δουν μόνο οι 700 followers που την ακολουθούν στο twitter. Επισήμανε δε, ότι οι απόψεις που εξέφρασε στο twitter ήταν αποκλειστικά δικές τις και δεν είναι αντιπροσωπευτικές για τον εργοδότη της, κάτι που τονιζόταν ρητά.

Η κ. Baskerville υποστήριξε ενώπιον της βρετανικής ρυθμιστικής αρχής Τύπου ότι θα μπορούσε να έχει μια «εύλογη προσδοκία» για την ιδιωτική της ζωή και ότι η αναφορά ήταν παραπλανητική.

Ωστόσο, η αρμόδια επιτροπή αποφάνθηκε ότι δυνητικά τα tweets της κ. Baskerville απευθύνονταν σε πολύ μεγαλύτερο κοινό από τους οπαδούς της, γιατί κάθε μήνυμα μπορεί να διαβιβαστεί από τους δικούς της followers σε άλλους με τη γνωστή μέθοδο του retweeting. Επιπλέον συνηγόρησε στο επιχείρημα των εφημερίδων ότι το twitter είναι προσβάσιμο στο ευρύ κοινό και ότι η καταγγέλουσα δεν είχε λάβει μέτρα για να περιορίσει την πρόσβαση στα μηνύματα ενώ δεν είχε δημοσιεύσει το εν λόγω υλικό ανώνυμα. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή έκρινε ότι τα άρθρα δεν συνιστούν παραβίαση της ιδιωτικής της ζωής.

Ads

«Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση από την Επιτροπή» δήλωσε ο επικεφαλής της Επιτροπής Στίβεν Άμπελ. «Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι κάνουν χρήση των υπηρεσιών κοινωνική δικτύωσης και δημοσιεύουν υλικό που σχετίζεται με τη ζωή τους, η Επιτροπή καλείται όλο και περισσότερο να προβεί σε κρίσεις για το τι μπορεί νομίμως να χαρακτηριστεί προσωπική πληροφορία».

«Στην περίπτωση αυτή, η Επιτροπή αποφάσισε ότι η αναδημοσίευση του υλικού από τις εθνικές εφημερίδες, παρόλο που αρχικά προοριζόταν για ένα μικρότερο ακροατήριο, δεν συνιστά εισβολή της ιδιωτικής ζωής» κατέληξε.