Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιβάλει κυρώσεις στην Ουγγαρία κατά τη διάρκεια του εξαμήνου κατά το οποίο αυτή ασκεί την προεδρία της ΕΕ, εαν ο αμφιλεγόμενος νόμος περί Τύπου αποδειχθεί αντίθετος με το ευρωπαϊκό δίκαιο, προειδοποίησε η Κομισιόν.

Ads

«Αν υπάρχει παραβίαση του κοινοτικού δικαίου, η Επιτροπή θα ξεκινήσει μία διαδικασία και το γεγονός ότι η Ουγγαρία προεδρεύει στην ΕΕ δεν θα έχει καμία επίδραση», δήλωσε ο Ολιβιέ Μπαϊγί, εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Η επίτροπος που έχει αναλάβει την υπόθεση, Νέλι Κρους, εξέφρασε την ανησυχία της στις ουγγρικές Αρχές σε επιστολή που έστειλε στις 23 Δεκεμβρίου και στην οποία ζητά διευκρινίσεις, τις οποίες όμως δεν έχει λάβει ακόμη, υπογράμμισε ο Μπαϊγί.

Η Ν.Κρους θα μεταβεί την Πέμπτη στη Βουδαπέστη για να συναντηθεί με τον Ούγγρο υπουργό που είναι υπεύθυνος για τις τηλεπικοινωνίες, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί πριν από την επίσημη συνάντηση της Παρασκευής μεταξύ του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και της ουγγρικής κυβέρνησης.

Ads

Η Ουγγαρία οφείλει να ενημερώσει επίσημα για το νέο της νόμο περί Τύπου την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα ελέγξει αν «μεταφέρει σωστά στο εθνικό δίκαιο την ευρωπαϊκή νομοθεσία», υπογράμμισε ο Μπαϊγί.

Στη συνέχεια οι Βρυξέλλες θα ελέγξουν αν τα επιπλέον στοιχεία που έχουν προστεθεί «με πρωτοβουλία της ουγγρικής κυβέρνησης δεν περιορίζουν την ισχύ της οδηγίας (του ευρωπαϊκού νόμου) και ότι είναι σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο», διευκρίνισε.

Σε περίπτωση που δεν ενημερώσει την Επιτροπή, η Βουδαπέστη κινδυνεύει επίσης να αρχίσει σε βάρος η διαδικασία για την παράβαση του κανονισμού αν και «δεν βρισκόμαστε εκεί προς το παρόν», επισήμανε ο Μπαϊγί.

«Σε αυτό το στάδιο συζητάμε με την ουγγρική κυβέρνηση και ακολουθούμε ξεκάθαρες διαδικασίες. Όμως δεν υπάρχουν πολλές επιλογές: ή ο νόμος είναι σύμφωνος με το κοινοτικό δίκαιο ή υπάρχουν αμφιβολίες για τη συμμόρφωσή του και η Επιτροπή συνεδριάζει για να αποφασίσει να ξεκινήσει η διαδικασία μέσω μίας προειδοποιητικής επιστολής», εξήγησε.