Μηνύσεις αντάλλαξαν μεταξύ τους τα τρία μέλη του σωματείου εφημεριδοπωλών και οι τρεις εκπρόσωποι πρακτορείου Τύπου, στο πλαίσιο της διαμάχης που έχει ξεσπάσει για τον τρόπο διανομής των εφημερίδων και το άνοιγμα του επαγγέλματος των εφημεριδοπωλών.

Ads

Μετά την προσαγωγή τους στον εισαγγελέα, αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι. Σε βάρος τους δεν ασκήθηκε ποινική δίωξη, ωστόσο ο εισαγγελέας κατέστησε σαφές προς όλες τις πλευρές πως δεν θα επιτραπεί στο μέλλον η παρεμπόδιση της κυκλοφορίας των εφημερίδων. Για όσους μάλιστα επιχειρήσουν να εμποδίσουν τη διανομή του Τύπου, ο εισαγγελέας τόνισε ότι θα εφαρμόζεται η αυτόφωρη διαδικασία.

Αναφερόμενος στο θέμα που προέκυψε με την παρακώλυση της κυκλοφορίας των εφημερίδων και απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος σημείωσε πως «με τη θέση σε ισχύ του νόμου 39192011 περί “αρχής επαγγελματικής ελευθερίας και κατάργησης αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση”, απελευθερώθηκαν δεκάδες επαγγέλματα, μεταξύ των οποίων και το επάγγελμα του εφημεριδοπώλη».

Η κυβέρνηση, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «είναι ενάντια σε κάθε ενέργεια που στρέφεται κατά της ελεύθερης διακίνησης του Τύπου και παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει την απρόσκοπτη διανομή των εφημερίδων».

Ads

«Κινήσεις μάλλον βλαπτικές», χαρακτήρισε τις αντιδράσεις των εφημεριδοπωλών και ο πρόεδρος του Λα.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης, σε συνέντευξή του στον ΒΗΜΑ FM, προσθέτοντας πως «τα όποια αποκτηθέντα προνόμια του παρελθόντος δεν μπορούν να ισχύουν σήμερα. Όσοι δεν το καταλαβαίνουν πολύ φοβούμαι πως λειτουργούν εις βάρος του κοινωνικού συνόλου κοιτώντας με στενά περιθώρια την ιδιοτέλεια τους και το πώς αυτοί θα μείνουν αλώβητοι».

Οπως σημείωσε ο κ. Καρατζαφέρης «οι φίλοι εφημεριδοπώλες πρέπει να αναθεωρήσουν την άποψή τους, όπως έπρεπε να την αναθεωρήσουν και οι εργαζόμενοι στα λιμάνια και όλοι είδαμε τελικά τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν για την χώρα μας».

Από την πλευρά του, ο Σύλλογος Επιχειρήσεων Περιοδικού Τύπου σε ανακοίνωσή του καταγγέλει τους εφημεριδοπώλες για απρόκλητη επιχείρηση φίμωσης του Τύπου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση: «Σήμερα τα ξημερώματα σχεδιάστηκε μία πρωτοφανής επιχείρηση κατάλυσης της νομιμότητας στη διανομή τύπου. Οι εφημεριδοπώλες, αρνούμενοι να αποδεχθούν το άνοιγμα του επαγγέλματός τους, παρεμποδίζουν με πρωτοφανείς μεθοδεύσεις τη διανομή των εφημερίδων και των περιοδικών.

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Περιοδικού Τύπου καταγγέλλει την απαράδεκτη φίμωση του τύπου και καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της προκειμένου να διασφαλίσει τη νομιμότητα και την απρόσκοπτη διανομή των περιοδικών και των εφημερίδων.

Οφείλουμε επίσης να επισημάνουμε ότι οι εκδοτικές επιχειρήσεις περιοδικών ουδέποτε είχαν υποχρέωση – ούτε πολύ περισσότερο σήμερα, μετά την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, έχουν- να διανείμουν τα περιοδικά τους μέσω των εφημεριδοπωλών.

Ο ΣΕΠΤ προειδοποιεί ότι θα προχωρήσει σε όλες τις νόμιμες ενέργειες προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντα των μελών του και των χιλιάδων εργαζομένων τους, και να εξασφαλίσει την ομαλή κυκλοφορία του τύπου και ειδικότερα των περιοδικών».