Χάρτη για το δικαίωμα στην ψηφιακή λήθη υιοθέτησε στις 13 Οκτωβρίου η Γαλλία, έπειτα από πρωτοβουλία της υπουργού, υπεύθυνης για ζητήματα αναπτυξιακής προοπτικής της ψηφιακής οικονομίας Nathalie Kosciusko-Morizet τον περασμένο Νοέμβριο. «Δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε το διαδίκτυο, υπάρχουν πολλά διαθέσιμα online περιεχόμενα που θέλουμε να διατηρήσουμε. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, θα θέλαμε να μπορούμε και να τα σβήσουμε», δήλωσε η υπουργός.

Ads

Με τον χάρτη, οι εκπρόσωποι των ιστοσελίδων και των μηχανών αναζήτησης καλούνται να συμφωνήσουν στη δημιουργία νέων μηχανισμών που θα εξασφαλίζουν την προστασία των ιδιωτικών δεδομένων των χρηστών του Διαδικτύου. Για τα κοινωνικά δίκτυα, προβλέπεται αρχικά η δημιουργία ενός εικονικού «γραφείου αιτήσεων» που επιτρέπει τη συγκέντρωση των αιτήσεων τροποποίησης ή διαγραφής ενός λογαριασμού.

Οι μηχανές αναζήτησης θα πρέπει, με τη σειρά τους, να αφαιρούν γρήγορα από τη μνήμη τις σελίδες που επισημαίνονται, ειδικά όταν το περιεχόμενό τους έχει αφαιρεθεί στα κοινωνικά δίκτυα. Πρόκειται για μια μέθοδο εξάλειψης των αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης που θα μπορούσαν να βλάψουν την «online φήμη» του Διαδικτύου. «Οι συνεργαζόμενες ιστοσελίδες και οι μηχανές αναζήτησης είναι μια αλυσίδα: εάν οι δημοσιευόμενες πληροφορίες σε μια τοποθεσία εξακολουθούν να εμφανίζονται σε μια αναζήτηση, το πρόβλημα παραμένει», σημείωσε η κα Kosciusko-Morizet.

Τον χάρτη υπέγραψαν, μεταξύ άλλων, η πλατφόρμα Skyblog, η οποία καταγράφει 40 εκατομμύρια χρήστες, η Microsoft France μαζί με τη μηχανή αναζήτησής της Bing και την υπηρεσία άμεσων μηνυμάτων της Windows Live, και οι υπηρεσίες PagesJaunes και Copainsdavant. Ωστόσο, οι δύο γίγαντες του διαδικτύου, η Google και το Facebook, έλαμψαν δια της απουσίας τους. «Αυτός ο χάρτης αποτελεί ένα πρώτο βήμα, είμαστε ακόμη σε συζητήσεις, ώστε ο κατάλογος των υπογραφόντων να αυξηθεί. Λυπούμαι που δεν μπορέσαμε να υπογράψει η Google», τόνισε η υπουργός.

Ads

Για το Facebook, που υπολογίζεται ότι έχει περίπου 500 εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο, η υπουργός έθεσε «ζητήματα κεντρικής νομικής επικύρωσης».