Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας σε βάρος του πρώην προέδρου της ΕΡΤ Χρήστο Παναγόπουλο, έξι υψηλόβαθμων στελεχών της περιόδου 2005-2008, τεσσάρων τεχνικών συμβούλων και τεσσάρων υπευθύνων εταιρειών λόγω ζημιογόνων συμβάσεων με την κρατική τηλεόραση.

Ads

Οι τρεις υποθέσεις για τις οποίες διώκονται είναι συγκεκριμένα:

• Tέσσερις συμβάσεις κόστους 220.000 ευρώ που υπέγραψε η ΕΡΤ στις 24/01/2005 με τέσσερα φυσικά πρόσωπα – τεχνικούς συμβούλους, οι οποίοι σύμφωνα με το κατηγορητήριο δεν εκτέλεσαν ποτέ το έργο τους.
• Δύο συμβάσεις το 2006 με την εταιρεία Backstage. Η πρώτη αφορά στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και είναι ύψους 232.000 € χωρίς ΦΠΑ, ενώ το ένταλμα πληρωμής ανέρχεται στα 333.000€ μαζί με τον ΦΠΑ. Η δεύτερη σύμβαση αφορά στη χριστουγεννιάτικη συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής που προκάλεσε ζημία στο Δημόσιο, ύψους 32.000€.
• Παροχή χρηματικών αμοιβών (μπόνους), τα οποία λάμβαναν σύμβουλοι, στελέχη και διευθυντές της ΕΡΤ.
Κάποιοι απ’ τους κατηγορούμενους βαρύνονται για τα αδικήματα:
• Απιστία στην υπηρεσία κατά συναυτουργία και μη, κατ’ εξακολούθηση και μη με αποτέλεσμα την, ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας, ελάττωση της δημόσιας περιουσίας. Ένας από τους κατηγορουμένους, μάλιστα, διώκεται με την επιβαρυντική διάταξη του Ν.1608.
• Άμεση συνέργεια στην απιστία.
• Ψευδή βεβαίωση κατά συναυτουργία.

Υπάρχουν επίσης δυο δικογραφίες για πλημμελήματα. Η μία αφορά τη σύμβαση με την εταιρεία redbee για τον επανασχεδιασμό της εταιρικής ταυτότητας της ΕΡΤ και κόστισε 1,5 εκατομμύρια ευρώ. Η άλλη δίωξη αφορά σε «εκμετάλλευση εμπιστεμένων πραγμάτων κατ’ εξακολούθηση» και είναι εις βάρους στελέχους του τομέα οικονομικής διαχείρισης.

Ads