Τον Αύγουστο φαίνεται ότι θα κριθεί το μέλλον της Ελευθεροτυπίας αλλά και των εργαζομένων της, καθώς, όπως ανακοινώθηκε στη χθεσινή γενική συνέλευση των εργαζομένων, η εφημερίδα είτε θα πάρει το δάνειο ή θα βάλει λουκέτο. Παρά τις ερωτήσεις των εργαζομένων για το αν επίκεινται μαζικές απολύσεις, συγκεκριμένη απάντηση δεν δόθηκε.

Ads

Εκ μέρους της Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ, η οποία ήδη χρωστά 50 εκατ. ευρώ σε τράπεζες, η διεύθυνση της Ελευθεροτυπίας δήλωσε στην τελευταία γενική συνέλευση ότι αδυνατεί να πληρώσει όχι μόνο τους εργαζόμενους αλλά και τα λειτουργικά της έξοδα αν δεν ληφθεί νέο δάνειο, το οποίο έχει ζητηθεί.

Όπως ανακοινώθηκε, «απαιτείται μείωση κατά 50% του λειτουργικού κόστους» της εφημερίδας. Στους εργαζομένους δόθηκε η υπόσχεση ότι η όποια μείωση θα γίνει στα λειτουργικά έξοδα, και όχι στα μισθολογικά, χωρίς ωστόσο να δοθούν διαβεβαιώσεις για το πότε θα καταβληθούν οι μισθοί. Ο οικονομικός διευθυντής της εφημερίδας εξέφρασε την ελπίδα ότι το δάνειο θα ληφθεί, αλλιώς «τότε θα συζητάμε για άλλου είδους γενική συνέλευση», αφήνοντας να εννοηθεί εμμέσως ότι είναι πλέον ανοικτό το θέμα βιωσιμότητας της εφημερίδας.

Οι εργαζόμενοι, από την πλευρά τους, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι για το μήνα Ιούλιο, εξέλεξαν επιτροπή από διάφορες ειδικότητες (συντάκτες, διοικητικούς και τεχνικούς), η οποία, μαζί με τους νόμιμους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους, θα ζητήσει ενημέρωση για την πλήρη οικονομική κατάσταση της επιχείρησης (για τα μισθολόγια, τις αμοιβές πάνω από τις γενικές συλλογικές συμβάσεις, τις αμοιβές στελεχών και μετόχων κ.λπ.), με στόχο να διαμορφώσει άποψη για το όποιο σχέδιο αναδιάρθρωσης της επιχείρησης.

Ads

Επιπλέον, ζήτησαν να πληρωθούν με προτεραιότητα όσοι εργαζόμενοι έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Από τους μετόχους ζητήθηκε να συνεισφέρουν για να βοηθήσουν τους εργαζομένους στη δύσκολη αυτή κατάσταση.