Σε άρθρο του με τίτλο «Η ανεύθυνη πολιτική της Ευρώπης στη Γάζα» στην εφημερίδα Wall Street Journal Europe, μία μόλις ημέρα πριν επισκεφτεί την Ελλάδα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Άβιγκντορ Λίμπερμαν υπεραμύνεται της ισραηλινής πολιτικής στη Γάζα και κατηγορεί τα κράτη της Ε.Ε. για ανευθυνότητα σχετικά με το ζήτημα, ειδικά μετά την πρόσφατη δημοσίευση των συμπερασμάτων της Ε.Ε. για την πρόοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας στο Μεσανατολικό.

Ads

Σύμφωνα με τον Λίμπερμαν, οι τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς τα τελευταία εννέα χρόνια στη Γάζα είναι που ώθησαν το Ισραήλ να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των πολιτών της. «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οποιαδήποτε άλλη χώρα θα είχε πράξει τα ίδια, αν όχι περισσότερα, ώστε να αντιμετωπίσει μία απειλή αυτού του βεληνεκούς».

Ο Ισραηλινός πολιτικός καταδικάζει ουσιαστικά την ευρωπαϊκή πολιτική στο Μεσανατολικό, υποστηρίζοντας ότι τα συμπεράσματα της Ε.Ε. για την ειρηνευτική διαδικασία, τα οποία καλούν για άμεσο, διαρκές και άνευ όρων άνοιγμα των συνοριακών σημείων διέλευσης από και προς τη Λωρίδα τη Γάζας είναι μάλλον αδύνατο να συνδράμουν στην επίτευξη προόδου στην περιοχή.

Οι θέσεις της Ε.Ε. «δημιουργούν σύγχυση ανάμεσα στην πηγή του προβλήματος και ενός εκ των συμπτωμάτων του. Αυτό αποτελεί ατυχές γεγονός καθώς υπάρχουν πολλά που η Ε.Ε. και το Ισραήλ θα μπορούσαν να κάνουν για βελτιώσουν την υπάρχουσα κατάσταση».

Ads

Η άνευ όρων απομάκρυνση των αμυντικών μέτρων του Ισραήλ, είναι αντιπαραγωγική και συνεπάγεται την ενίσχυση των τρομοκρατικών οργανώσεων. Επιπλέον, με το άνοιγμα των συνοριακών σημείων διέλευσης, το Ιράν θα εκμεταλλευτεί την κατάσταση και μέσω της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, θα είναι σε θέση να αποδυναμώσει την Παλαιστινιακή Αρχή στην Ιουδαία και την Σαμάρεια, συνεχίσει ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών.

Το αίτημα της Ε.Ε. λοιπόν είναι ανεύθυνο, ανήθικο και αδικαιολόγητο, τονίζει. «Εάν η Ε.Ε. επιθυμεί πραγματικά να αντιμετωπίσει την πηγή του προβλήματος θα μπορούσε να μελετήσει την πιθανότητα τοποθέτησης μία ισχυρής ευρωπαϊκής ή διεθνούς δύναμης κατά μήκος του διαδρόμου «Φιλαδέλφεια» μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου, όπου αποτελεί το βασικότερο σημείο διοχέτευσης όπλων στη Γάζα».

Κατά τον Λίμπερμαν, εάν το λαθρεμπόριο όπλων προς τη Γάζα σταματήσει, τότε το Ισραήλ θα προχωρήσει σε άρση των περιορισμών που έχει επιβάλει στην περιοχή.

Ο Ισραηλινός υπουργός καλεί, τέλος, την Ευρώπη να συνεργαστεί με το Ισραήλ, επισημαίνοντας ότι είναι προς το όφελος και των δύο, η εδραίωση ενός καθεστώτος στην Γάζα το οποίο να αναγνωρίζει το κράτος του Ισραήλ και να απέχει από κάθε είδους τρομοκρατία. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της οικονομικής ανάπτυξης.

«Το Ισραήλ και η Ευρώπη θα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να αναχαιτίσουν το λαθρεμπόριο όπλων και να προωθήσουν την οικονομική ανάπτυξη στην Γάζα».