Με αφορμή την ερώτηση βουλευτών της Ν.Δ. για τις άθλιες συνθήκες εργασίας των αστυνομικών στο στρατόπεδο κράτησης μεταναστών στην Κόρινθο (για τις συνθήκες των κρατουμένων ούτε λόγος), πράγμα που φυσικά είναι αναμφισβήτητο τη στιγμή που δουλεύουν διπλές βάρδιες και είναι οι μισοί από όσους η ίδια η Αστυνομία θεωρεί ικανό αριθμό, προέκυψε άλλο ένα μείζον ζήτημα. Ο υπουργός κ. Δένδιας απαντάει δίνοντας διαβεβαιώσεις για τον διαγωνισμό που θα αναδείξει ιδιωτική εταιρεία φύλαξης στα στρατόπεδα και μάλιστα επισυνάπτει και το δημοσιευμένο ΦΕΚ (8038/24/3). 

Ads

Ειδικά για το στρατόπεδο Κορίνθου, με τους πάνω από 1.000 στοιβαγμένους μετανάστες, προβλέπεται ο αριθμός των 240 ιδιωτικών υπαλλήλων που θα εργάζονται δίπλα στους 140 αστυνομικούς. Το ποσό που θα πληρώνει το κράτος και η Ε.Ε. για τη «φύλαξη» των μεταναστών σε μισθούς σεκιουριτάδων (κυρίως δε στο ποσοστό του εργολάβου αναδόχου) αλλά και το ποσό που προβλέπεται για τη διατροφή των αθλίων είναι θέματα του υπ. Οικονομικών και του παντοδύναμου υπουργείου Δένδια. 

Οσοι όμως μετανάστες (και όχι μόνο) έχουν «γευτεί» και γνωρίσει τις πρακτικές των ενστόλων της ΕΛ.ΑΣ., που παρ’ όλα αυτά υπόκεινται σε έλεγχο, σε έστω και κουτσουρεμένες ΕΔΕ ή στο τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων αλλά και στον κώδικα στον οποίο είναι υποχρεωμένοι να υπακούσουν οι αστυνομικοί και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, τώρα θα βρεθούν στο απόλυτο κενό.

Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι απλώς θα κινδυνεύουν να χάσουν ίσως ένα μεροκάματο αν συστηματικά πλακώνουν κόσμο στο ξύλο ή αφήνουν νηστικούς τους κρατούμενους ή ό,τι άλλο κάνουν ακόμα και για να καλύψουν απάνθρωπες συμπεριφορές αστυνομικών.

Ads

Καμία ΕΔΕ δεν θα προστατεύει έστω και στοιχειωδώς τους κρατούμενους. Αν δε οι υποψήφιοι «συμπτωματικά» ανήκουν και στα παιδιά με τις σβάστικες, τότε τίποτα δεν θα μπορεί να προστατέψει τους κρατούμενους.

Θα μιλάμε για την απόλυτη ελευθερία σε αυθαιρεσίες πάνω στην προσωπικότητα, την αξιοπρέπεια, ακόμα και τη ζωή των κρατουμένων. Το μόνο που θα τους μένει είναι να… κάνουν μήνυση!

Είναι, τέλος, αυτός ο απόλυτος λόγος για να εμποδίσουν οι ακροδεξιοί το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. 

Εφημερίδα των Συντακτών