Οι αιτίες που μας έφεραν ως εδώ και κυρίως «τί πρέπει να κάνουμε;» είναι το αντικείμενο της ακτιβιστικής έρευνας για την κρίση της Κρυσταλίας Πατούλη -από τον Αύγουστο του 2010 μέχρι σήμερα- ερωτήματα στα οποία δίνουν τη δική τους απάντηση γνωστές προσωπικότητες της τέχνης και των γραμμάτων. Σήμερα, δημοσιεύουμε τις απαντήσεις του φωτοδημοσιογράφου Λευτέρη Πιταράκη.

Ads

Είναι δύσκολο να δώσω μια σύντομη απάντηση σε ένα τόσο πολυδιάστατο θέμα. Τα τελευταία 10 χρόνια δεν ζω στην Ελλάδα, όπως και πολλοί Έλληνες πια και παρόλο που παρακολουθώ τις εξελίξεις, δεν υπάρχει ξεκάθαρη και εύκολη απάντηση στα ερωτήματα. Γεννήθηκα το 1975, οπότε ανήκω στην πρώτη γενιά, όπως λένε, της δημοκρατικής μεταπολίτευσης.

Έχουν περάσει πολλές γενιές από τότε κι όλοι ξέρουμε την παθογένεια της χώρα μας: τη διαφθορά. Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε ώρες για το υπερδιογκωμένο κράτος, την προβληματική παιδεία, την αναξιοκρατία, τον νεποτισμό, την έλλειψη ανάπτυξης και παραγωγικότητας, τα κόμματα και τα συμφέροντά τους, τη ευρύτερη κρίση κουλτούρας και πολιτισμού, τα ΜΜΕ και τον ρόλο τους, το πώς πολύ απλά ζούσαμε για πολύ καιρό πέρα από τις δυνατότητές μας.

Θα μπορούσαμε να αναλύσουμε ακόμα δεκάδες αιτίες και παράγωγα απ’ όλα αυτά, αλλά εγώ στο μόνο που θα σταθώ είναι στην προσωπική διαφθορά των πολιτών, του καθένα από μας, που όλα αυτά τα χρόνια προσπαθούμε να τα καταφέρουμε με όσο το λιγότερο δυνατό κόστος και με απώτερο σκοπό το βόλεμά μας, της οικογένειας μας και των οικείων μας, αδιαφορώντας για το γενικό καλό. Πολύ απλά πια καταναλώνουμε, ολοένα και περισσότερο και πάντα με δανεικά.

Ads

Πιστεύω ακόμα ότι η εσωστρέφειά μας και η ψευδο-ανωτερότητά μας, σε συνδυασμό με την οικονομική δυσπραγία μας έχει οδηγήσει αναπόφευκτα σε ακρότητες και αρκετές φορές σε μονοπάτια ρατσισμού, κοινωνικού και δυστυχώς φυλετικού.

Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια νέα γενιά πολιτικών που, απαλλαγμένες από στενές κομματικές ταυτότητες και μικροσυμφέροντα, θα κυβερνήσουν τη χώρα με ειλικρίνια, εργατικότητα, διαφάνεια και εξωστρέφεια.

Και φυσικά πάνω και πρώτα απ’όλα πρέπει να δούμε σοβαρά τους εαυτούς μας στο καθρέφτη, να παραδεχτούμε τα λάθη μας, να αναλάβουμε τις δικές μας ευθύνες και να εργαστούμε ατομικά και συλλογικά βασισμένοι μόνο στη δική μας αξία.

Λευτέρης Πιταράκης, φωτοδημοσιογράφος, Λονδίνο 2011

Απαντήστε στο tvxs: *Εσείς από ποιον θα θέλατε να ακούσετε τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα; Στείλτε μας τις προτάσεις σας στο [email protected] με θέμα «Για το Τι πρέπει να κάνουμε;».