Οι αιτίες που μας έφεραν ως εδώ και κυρίως «τί πρέπει να κάνουμε;» είναι το αντικείμενο της ακτιβιστικής έρευνας για την κρίση της Κρυσταλίας Πατούλη -από τον Αύγουστο του 2010 μέχρι σήμερα- ερωτήματα στα οποία δίνουν τη δική τους απάντηση γνωστές προσωπικότητες των γραμμάτων, των επιστημών και των τεχνών. Σήμερα, δημοσιεύουμε τις απαντήσεις του συγγραφέα Βαγγέλη Ραπτόπουλου.

Ads

Η κρίση δεν ξεκίνησε από την Ελλάδα και δεν οφείλεται στις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας, όσο κι αν διατείνονται το αντίθετο πολλοί και διάφοροι, οι οποίοι, λες και περίμεναν την ευκαιρία για να κάνουν επίδειξη του πόσο σιχαίνονται και τη χώρα και τους εαυτούς τους. Πρόκειται για κρίση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, και το πρόβλημα ξεκίνησε από τις ΗΠΑ.

Οι δε ισχυρές χώρες δεν έχουν μικρότερο πρόβλημα, απλώς διαθέτουν μεγαλύτερη αντοχή στην όποια κρίση. Αν φταίει κάποιος, αυτός είναι η ασύδοτη ελεύθερη αγορά, και σε αντίθεση με το τι ισχυρίζονται οι υπερασπιστές της, δεν πρόκειται να αυτορρυθμιστεί. Χωρίς αλλαγή του καταναλωτικού μοντέλου δεν υπάρχει διέξοδος. Όσο εξακολουθούν όλα να πουλιούνται και να αγοράζονται, η κρίση θα βαθαίνει. Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας και τρόπου ζωής.

Χρειάζεται αποκαθήλωση του χρήματος, που χρόνια τώρα το προσκυνάμε και το αντιμετωπίζουμε ως υπέρτατη αξία. Η απαξίωση σχεδόν κάθε ελληνικού πράγματος, είτε μιλάμε για τα πανεπιστήμια είτε για το συλλογικό μας εαυτό, δυσχεραίνει την κατάσταση. Ας πιπιλάνε τα μίντια τη καραμέλα τους κι ας υφαίνουν σαν αράχνες τον ιστό της εικονικής πραγματικότητας που βολεύει τα οικονομικά συμφέροντα.

Ads

Οι παθογένειές μας όχι μόνο δεν θα ξεπεραστούν αλλά επιπλέον θα οξυνθούν με το να βυθιζόμαστε στην ύφεση. Η πνευματικοί άνθρωποι οφείλουν να αναδείξουν τις ντόπιες ιδιαιτερότητες και αρετές που τείνουν να εξαφανιστούν μές στον πολτό της παγκοσμιοποίησης. Αργά ή γρήγορα θα ξαναμάθουμε, πάνω στο πετσί μας, ότι ο δρόμος για το παγκόσμιο ξεκινάει αναπόφευκτα από το τοπικό.-

Απαντήστε στο tvxs: *Εσείς από ποιον θα θέλατε να ακούσετε τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα; Στείλτε μας τις προτάσεις σας στο [email protected] με θέμα «Για το Τι πρέπει να κάνουμε;».