Οι αιτίες που μας έφεραν ως εδώ και κυρίως «τι πρέπει να κάνουμε;» είναι το αντικείμενο της ακτιβιστικής έρευνας για την κρίση της Κρυσταλίας Πατούλη -από τον Αύγουστο του 2010 μέχρι σήμερα- όπου συμμετέχουν γνωστές προσωπικότητες των γραμμάτων, των επιστημών και των τεχνών. Σήμερα, δημοσιεύουμε τις απαντήσεις του μουσικού ερμηνευτή Μανώλη Μητσιά.

Ads

Κατά αρχήν μας έφερε στο σημείο που είμαστε η έλλειψη ήθους στα πράγματα.

Δεύτερον η απληστία του ανθρώπου να αποκτήσει όσα περισσότερα υλικά αγαθά μπορούσε.

Και τρίτον πιστεύω ότι οι πιο πολλοί είμαστε αγράμματοι. Και δεν εννοώ από έλλειψη γνώσεων, διότι μπορεί να έχουμε βγάλει πανεπιστήμιο αλλά να είμαστε αγράμματοι. Εννοώ ότι είμαστε απολίτιστοι! Είμαστε άνθρωποι οι οποίοι είχαμε μηδενίσει όλες τις ηθικές αξίες της ζωής. Το μόνο μας πρόβλημα ήταν το πως θα αποκτήσουμε περισσότερα χρήματα, πλούτο και εξουσία και αυτό μας οδήγησε σε μία γενική χρεοκοπία.

Ads

Αυτό πιστεύω. Ειδικά για το πολιτικό σύστημα της χώρας, όλοι οι πολιτικοί ειδικά μετά από την μεταπολίτευση μπήκαν όλοι με σκοπό να αποκομίσουν κέρδος, εξουσία και οτιδήποτε άλλο. Ενώ αντιθέτως πριν τη χούντα οι πολιτικοί αποχωρούσαν φτωχοί γιατί είχαν το όνειρο της προσφοράς. Οι μετέπειτα πολιτικοί μπήκαν με το όνειρο του κέρδους και τίποτε άλλο!

Η αιτία αυτή είναι: Ο σκοπός του κέρδους, της εξουσίας και η απληστία. Και βέβαια πάνω από όλα η άγνοια που έχει ο σημερινός άνθρωπος και οι σημερινοί πολιτικοί και ο σημερινός κόσμος γενικότερα απέναντι στον πολιτισμό. Δεν είμαστε γνώστες πια του πολιτισμού μας. Το τι έχει γίνει πριν, δεν έχουν ιδέα οι σημερινοί άνθρωποι. Είτε αυτό είναι πολιτικοί είτε είναι επιστήμονες είτε είναι καλλιτέχνες, έχουμε αποκοπεί, από το παρελθόν μας πολιτιστικά.

Για να δημιουργήσουμε όμως μία κοινωνία σοβαρή, που να νοιάζεται για τον άνθρωπο, που να αγαπάει τον άνθρωπο, που να μπορούμε να συνεννοηθούμε μεταξύ μας, πρέπει να έχουμε αγάπη στον πολιτισμό! Αν δεν υπάρχει πολιτισμός δεν υπάρχει μέλλον σε τίποτα! Και πώς να υπάρξει πολιτισμός όταν εμείς οι ίδιοι, το ελληνικό κράτος έχει καταργήσει τη γλώσσα μας, την ιστορία μας και ότι έχει σχέση με τον ελληνισμό. Τα έχουμε καταργήσει όλα γιατί τα θεωρούμε ντεμοντέ! Αυτά που άλλοι λαοί τα ζηλεύουν εμείς τα πετάμε. Είναι δυνατόν π.χ. να διδάσκεται η αρχαία ελληνική σε 100 πανεπιστήμια της Αγγλίας και εμείς να τα έχουμε καταργήσει; Κι εμείς αντί να κοιτάμε να καλλιεργήσουμε τον πολιτισμό μας, κοιτάμε πώς θα τον καταπατήσουμε. Είμαστε λοιπόν άξιοι της μοίρας μας.

Τι θα κάνουμε; Θα φτάσουμε μέχρι τον πάτο και μετά θα ανακαλύψουμε μόνοι μας τις αξίες της ζωής γενικότερα και του πολιτισμού. Όπως ο φοίνικας που αναγεννιέται από την τέφρα του, έτσι κι εμείς. Δεν φτάσαμε βέβαια ακόμη στον πάτο. Αλλά όπου να ναι έρχεται. Από εκεί και πέρα εύχομαι να βγει μια νέα κοινωνία με άλλες ιδέες, με άλλα μυαλά, και να γίνει ένας κόσμος καλύτερος. Αυτό. Τίποτε άλλο. Πιστεύω στα νέα τα παιδιά. Μακάρι οι νέοι να κάνουν μια επανάσταση πολιτιστική – πολιτική όχι κάτω από κόμμα! Κανένα κόμμα! Μια δική τους επανάσταση. Είδα για παράδειγμα στην Τυνησία αυτό που κάνανε οι νέοι και το ζήλεψα. Δεν ξέρω τι αποτέλεσμα θα έχει, είδα όμως νέα παιδιά να μιλάνε, που ξεκίνησαν την ανατροπή του καθεστώτος εκεί, μόνοι τους, μέσα από το ιντερνέτ, χωρίς την καθοδήγηση κανενός κόμματος! Για μένα αυτό είναι και τίποτε άλλο!

Απαντήστε στο tvxs: *Εσείς από ποιον θα θέλατε να ακούσετε τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα; Στείλτε μας τις προτάσεις σας στο [email protected] με θέμα «Για το Τι πρέπει να κάνουμε;».