Οι αιτίες που μας έφεραν ως εδώ και κυρίως «τί πρέπει να κάνουμε;» είναι το αντικείμενο της ακτιβιστικής έρευνας για την κρίση της Κρυσταλίας Πατούλη -από τον Αύγουστο του 2010 μέχρι σήμερα- ερωτήματα στα οποία δίνουν τη δική τους απάντηση γνωστές προσωπικότητες της τέχνης, των επιστημών και των γραμμάτων. Σήμερα, δημοσιεύουμε τις απαντήσεις του συνθέτη, στιχουργού και ερμηνευτή Διονύση Τσακνή.

Ads

Το ερώτημα «τι μας έφερε ως εδώ» είναι τόσο γενικό και πολύ φοβάμαι πως, εξ ίσου γενικές θα είναι και οι απαντήσεις.

Αν κάποιος τοποθετηθεί στο κλίμα ενός τηλεοπτικού πολιτικού καβγά, είναι εύκολο να ρίξει ανάθεμα ή να επιβραβεύσει επιλογές εξουσίας, ανάλογα με το ποια είναι η δηλωμένη του ταυτότητα. Κάτι τέτοιο όμως, αποκλείει μια ουσιαστική προσέγγιση και το ερώτημα θα αιωρείται αναπάντητο στο γήπεδο ενός πολιτικού χουλιγκανισμού με κυρίαρχα συνθήματα «είστε κλέφτες», «όχι εσείς είστε ψεύτες και σπαταλήσατε περισσότερα» κοκ.

Στην καλύτερη των περιπτώσεων, τα κοινωνικά αντανακλαστικά ενός όχι και τόσο παιδευμένου πολιτικού ακροατηρίου, θα βρεθούν στην ίδια λογική, που ως γενικό υπόβαθρο θα έχει «είστε όλοι ίδιοι» και το οποίο ανοίγει δρόμο στους χορτασμένους κυνικούς κάθε είδους και απόχρωσης, να συνοψίσουν και να καταλήξουν στο «μαζί τα φάγαμε».

Ads

Είναι όμως μόνο θέμα σπατάλης και κακοδιαχείρισης; Αν η πρόταση αυτή είναι αληθής, η λογική συνέπεια θα ήταν η αναζήτηση μιας λιγότερο σπάταλης και καθόλα έντιμης διακυβέρνησης. Μένει λοιπόν να αποδειχτεί αν η αναζήτηση αυτής της νέας λογικής διακυβέρνησης είναι εφικτή στο πλαίσιο του ιδίου του συστήματος.

Σε ό,τι με αφορά, μπορώ να αποδείξω πως όχι, μόνο που η απόδειξη ξεφεύγει των ορίων μιας δημοσιογραφικής ερώτησης.

Αυτή όμως η θέση μου, απαντά άμεσα στο δεύτερο ερώτημα «τί πρέπει να κάνουμε;». Και ευτυχώς η απάντησή μου θα είναι μονολεκτική: ΑΝΑΤΡΟΠΗ. –

Απαντήστε στο tvxs: *Εσείς από ποιον θα θέλατε να ακούσετε τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα; Στείλτε μας τις προτάσεις σας στο [email protected] με θέμα «Για το Τι πρέπει να κάνουμε;».