«Σύγχυση», «διχογνωμία», «αγωνία» εντός της Ευρωζώνης αποτελούν ορισμένες από τις λέξεις που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των γαλλικών εφημερίδων, εν αναμονή της δημοσιοποίησης των stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών, της σύγκλησης του έκτακτου ευρωπαϊκού συμβουλίου και της επιτυχίας ή μη του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να πείσει τους Ρεπουμπλικάνους για αύξηση του «πλαφόν» στο δημόσιο χρέος των ΗΠΑ.

Ads

«Μετά την Ευρώπη, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παγιδευτεί από το χρέος», γράφει η οικονομική La Tribune, προσθέτοντας τη λέξη «Αγωνία» πάνω σε φωτογραφία με την Υδρόγειο. Η εφημερίδα αποτυπώνει το γενικότερο κλίμα που επικρατεί αυτή τη στιγμή, με τις πολιτικές διαπραγματεύσεις για το χρέος στις ΗΠΑ να βρίσκονται σε αδιέξοδο και με την ανικανότητα των Ευρωπαίων να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με ένα νέο σχέδιο στήριξης για την Ελλάδα, γεγονός που καθιστά τις χρηματαγορές όλο και πιο ανήσυχες.

«Ο δυσεύρετος συμβιβασμός για τη διάσωση της ευρωζώνης», υπογραμμίζει η Le Monde. Στο άρθρο σημειώνεται ότι οι Eυρωπαίοι ηγέτες είναι διχασμένοι σε ο,τι αφορά στην Ελλάδα, καθώς επίσης και για την ημερομηνία σύγκλησης μιας έκτακτης Συνόδου Κορυφής. Ωστόσο, σύμφωνα με το περιβάλλον του Χερμαν Βαν Ρόμπαϊ, η Σύνοδος θα πρέπει να πραγματοποιηθεί «κατά τρόπο πρακτικά βέβαιο», κατά την εβδομάδα μεταξύ 18 και 24 Ιουλίου.

Στο ίδιο ρεπορτάζ και σε ξεχωριστό πλαίσιο γίνεται αναφορά στον Έλληνα πρωθυπουργό με τίτλο, «Γιώργος Παπανδρέου: Σίσυφος στις Βρυξέλλες». Σύμφωνα με τον συντάκτη, «για ακόμα μια φορά αναμένεται ο Γιώργος Παπανδρέου να σύρει το βράχο του ελληνικού χρέους κατά τη διάρκεια ενός Ευρωπαϊκού Συμβουλίου». Εδώ και μήνες, σημειώνεται, οι εταίροι του κ. Παπανδρέου στην ευρωζώνη έχουν πολλαπλασιάσει τις παρεμβάσεις, τις συστάσεις και τις απειλές. «Αυτή τη φορά, ο Έλληνας πρωθυπουργός ευελπιστεί να τους πείσει να δράσουν άμεσα, ούτως ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ο βράχος του χρέους να οδηγήσει όλη την ευρωζώνη σε κατάρρευση», καταλήγει το δημοσίευμα.

Ads

Στους «τρόπους αποφυγής της διάδοσης της κρίσης» στην ευρωζώνη αναφέρεται η χριστιανικής απόκλισης La Croix, η οποία προτείνει «την αναγνώριση μιας μερικής παύσης πληρωμών της Ελλάδας». Σύμφωνα με την εφημερίδα, «είναι ο μόνος τρόπος για να καθησυχάσουμε τις αγορές, οι οποίες ήδη θεωρούν ως δεδομένη την υπόθεση αυτή. Η επιμονή των Ευρωπαίων να αρνούνται τις δυσκολίες της Ελλάδας, είναι αυτό που προκαλεί την ανησυχία των επενδυτών».

Με τίτλο «η σύγχυση παραμένει έντονη εντός της ευρωζώνης», η Figaro αναφέρεται στις προϋποθέσεις που θέτει η καγκελάριος Μέρκελ για τη σύγκληση της έκτακτης Συνόδου, καθώς και στη δήλωση της Ισπανίδας υπουργού οικονομικών Ελενα Σαλγκαντο, ότι “η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα δεν είναι καλή ιδέα». Γεγονότα που αποδεικνύουν τη σύγχυση των ευρωπαίων για το θέμα της Ελλάδας, λέει η εφημερίδα. Στο μεταξύ στην Αθήνα, λέει η Figaro, ο Έλληνας πρωθυπουργός εκφράζει την ανυπομονησία του και υπογραμμίζει ότι “οι προσεχείς ημέρες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες”, την ίδια δε στιγμή κατά τη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου κατήγγειλε την απόφαση των οίκων αξιολόγησης να προχωρήσουν σε υποβάθμιση της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, παρά την εφαρμογή αυστηρότατων προγραμμάτων λιτότητας.