Το περιστατικό με την υποτιθέμενη ρατσιστική προσφώνηση της Κικής Δημουλά στη συγκέντρωση των Atenistas στην Κυψέλη δείχνει σε τι γελοιότητες μπορεί να οδηγήσει ο φετιχισμός της Ετερότητας. Θα τον χαρακτήριζα κακόηθες παραμόρφωμα της έννοιας της πολιτικής ορθότητας, που η επιθυμία αποφυγής του μπορεί να εξασθενίσει τόσο τον ψυχολογικό οργανισμό ανθρώπων καθ` όλα υγιών πνευματικά, ώστε το παραμόρφωμα να εμφανιστεί και σ` αυτούς, με καλοήθη βέβαια μορφή.

Ads

Ένα παράδειγμα: Στην επιθυμία του να υπερασπιστεί τη Δημουλά από τη ρετσινιά του ρατσισμού, αλλά και συγχρόνως να αποφύγει τον – λόγω αυτής της υπεράσπισης – ενδεχόμενο κίνδυνό της, ο Ηλίας Μαγκλίνης γράφει στην Καθημερινή (8 Μαΐου) τα εξής:

«Είναι το ίδιο οι φονικές επιθέσεις σε μετανάστες και τα όντως ατυχή σχόλια της Κικής Δημουλά στην εκδήλωση των Atenistas στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης, αναφορικά με τους μετανάστες “που έχουν καταλάβει όλα τα παγκάκια”; Δεν νομίζω. Οι δηλώσεις της ποιήτριας περισσότερο κλίνουν προς μια προκατάληψη και ξενοφοβία ενός ηλικιωμένου ανθρώπου, ο οποίος δυσφορεί με τις αλλαγές που επέφερε στη γειτονιά του η έλευση των μεταναστών, παρά προς μία διάδοση ιδεών μίσους ή προς μία έκφραση υπεροχής».
 
Αναρωτιέται κανείς γιατί ο σοβαρός συγγραφέας και δημοσιογράφος χαρακτηρίζει τα σχόλια της Δημουλά – που έζησε όλη τη ζωή της (και εξακολουθεί να ζει) στην Κυψέλη, και που μιλούσε σε μια σύναξη Κυψελιωτών – ατυχή. Σε συνάξεις αυτού του είδους οι κάτοικοι των συνοικιών μιλούν και για τα προβλήματα της συνοικίας τους.

Το συγκεκριμένο γεγονός στο οποίο αναφέρθηκε η Δημουλά είναι πραγματικό· όπως πραγματικό είναι και το γεγονός ότι ο υπερβολικός για τα δεδομένα της χώρας μας αριθμός των μεταναστών αποτελεί ένα πρόβλημα (το παραδέχεται ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ).

Ads

Γιατί μια αναφορά στο πρόβλημα αυτό είναι ρατσιστική; Είναι φανερό ότι ο Μαγκλίνης δεν διάβασε το κείμενο της προσφώνησης της Δημουλά, το οποίο διαπνέεται από συμπάθεια και αγάπη για τους μετανάστες, και ότι μίλησε γι` αυτό γνωρίζοντας μόνο τον αρνητικό σχολιασμό του από ορισμένους. Η άποψή του ότι οι δηλώσεις της Δημουλά δείχνουν περισσότερο την προκατάληψη και ξενοφοβία ενός ηλικιωμένου προσώπου τον δείχνει να πιστεύει ότι οι μη ηλικιωμένοι και οι νέοι, γενικά, θεωρούν ότι δεν υπάρχει μεταναστευτικό πρόβλημα. Από πού το συμπεραίνει αυτό;   

Νάσος Βαγενάς είναι ποιητής και Καθηγητής της Θεωρίας και Κριτικής της Λογοτεχνίας στο Παν/μιο Αθηνών