Επιγραφική-και ενδεικτική- ειδησεογραφία μιας ημέρας: «Αφγανός έσπρωξε κοπέλα σε γκρεμό», «Επιτέθηκε με μπαλτά στον προϊστάμενο της Εφορίας», «Κόντρα για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο». Θαρρείς και δύο αντιμαχόμενες πλευρές έχουν στηθεί εκατέρωθεν στα χαρακώματα και περιμένουν, με στημένο το αυτί, ν’ ακούσουν την είδηση που θα τους δικαιώνει, για ν’ αρχίσουν να πυροβολούν. Ο επιτιθέμενος Αφγανός, οι ξυλοφορτωμένοι Πακιστανοί, τα από ΄δω και από κει της βίας αποκτούν οπλόσχημη μορφή στα στόματα του ειδησεοπολεμικού πεδίου. Η περιπτωσιολογία αποκτά χαρακτήρα επιχειρηματολογίας, στα χαρακώματα όπου η εμμονοληψία αντιμάχεται τη βλακεία.

Ads

Αυτονοήτως, κανένα νομοσχέδιο δε σώζει την τιμή των προσβαλλομένων από λεκτικές ή άλλες επιθέσεις, ούτε πολύ περισσότερο τη χώρα από τα προβλήματά της. Εκεί όπου έφαγε τα μούτρα του ο αντικαπνιστικός νόμος, με τη συνεχή θριαμβική κίνηση των καπνιστών, σε κάθε δημόσιο χώρο, να κραδαίνουν το λάβαρο ηλιθιότητας απέναντι στους ταλαίπωρους ηττημένους, ο καπνιστής πρέπει να λογίζεται ως θύμα ρατσισμού.

Ω, ταπεινωμένη μειονότητα, που οφείλεις να πληρώνεις με την υγεία σου και την προσβολή της αναπνευστικής αισθητικής σου το δίκαιο του ισχυρού (καπνιστή)! Πού νάξερε ο ποιητής Γιάννης Πατίλης, όταν αρχές του ’80 έγραφε “μη καπνιστής σε χώρα καπνιζόντων”, ότι συμπύκνωνε (δράμα) και προφήτευε (μέλλον)…

Πώς να το λέγε ο μη καπνιστής ότι κάποτε θα πάλευε για το δίκιο ανθρώπων που προέρχονται από χώρες, όπου αυτός ο απλός αντικαπνιστικός νόμος ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ. Και λόγος ειρωνικός φαντάζει ένα τεράστιο πανό στην πρόσοψη του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, να χασκογελάει υπομνηματίζοντας: «Την 1η Ιουλίου η Ελλάδα κόβει το τσιγάρο». Ποιού έτους, αλήθεια;

Ads

Προφανώς, του ιδίου που θα κόψει μαχαίρι τις ανόητες απόψεις περί μεταναστών, εκστομισμένες από υπερασπιστές της ορθοδοξίας και της συνεπαγόμενης φιλευσπλαχνίας, φιλαλληλίας, φιλοστοργίας και λοιπών ευαγγελικών απαιτήσεων.

Εντέλει, το μόνο που μπορεί να πετύχει μια κοινοβουλευτική απόφαση είναι ν’ αποτελέσει το σκηνικό, μπροστά στο οποίο τρεις πολιτικοί αρχηγοί έχουν στήσει μια πολύ ωραία παράσταση.