Με το άρθρο του που δημοσιεύθηκε στο χθεσινό φύλλο της γαλλικής Le Monde, ο Neil Unmack υποστηρίζει πως «Επιστρέφοντας για δανεισμό στις αγορές, η Ελλάδα ρισκάρει». Ο αρθρογράφος αναφέρει ότι η Ελλάδα σχεδιάζει επί του παρόντος να εκδώσει ένα ομόλογο, την ίδια στιγμή που το ελληνικό χρέος διαπραγματεύεται σε επιτόκια-ρεκόρ και οι επενδυτές αντιμετωπίζουν με δυσπιστία τα ομόλογα που εκδίδονται από «τα δεύτερης τάξεως κράτη της ευρωζώνης».

Ads

Αν η ελληνική αυτή ενέργεια αποτύχει, θα συνιστά ακόμη μια ατυχή κίνηση, ενώ εάν στεφθεί με επιτυχία, δεν θα σημαίνει απαραίτητα ότι αποκαταστάθηκε η εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα από τις αγορές, γράφει ο Unmack.

Η Ελλάδα ωστόσο, συνεχίζει, χρειάζεται το συγκεκριμένο ομόλογο, καθώς το σχέδιο στήριξης που έχει εγγυηθεί το ΔΝΤ και η Ε.Ε. προβλέπει μόνο την κάλυψη μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων αναγκών, καθώς υπήρχε η αντίληψη, ότι η Ελλάδα θα ήταν σε θέση να αναλάβει το κόστος των 8 δισ. ευρώ που όφειλε σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Το άρθρο επισημαίνει ότι η έκδοση των εν λόγω έντοκων γραμματίων δεν φαίνεται ότι ενέχει υπερβολικό κίνδυνο αφερεγγυότητας, καθώς τα γραμμάτια θα είναι διάρκειας 3 έως 12 μηνών. Ο μόνος, ωστόσο, κίνδυνος που υπάρχει για τους κατόχους σχετίζεται με το ενδεχόμενο η Ελλάδα να μην εφαρμόσει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεών της και κατά συνέπεια, το ΔΝΤ να την εγκαταλείψει. Σενάριο ωστόσο, που επί του παρόντος μοιάζει απίθανο, επισημαίνει ο συντάκτης.

Ads

Στο πλαίσιο αυτό, η επιστροφή στις αγορές έχει λίγες πιθανότητες να καταλήξει σε αποτυχία, σχολιάζει ο συντάκτης, μπορεί όμως να έχει δραματικές συνέπειες σε περίπτωση που δεν υπάρξουν προσφορές ή που το επιτόκιο είναι εξαιρετικά υψηλό. Σε περίπτωση πάντως, που τα πράγματα δεν πάνε καλά, είναι πολύ πιθανό ο πανικός να κυριεύσει εκ νέου τις χρηματαγορές, καταλήγει το άρθρο.