MAZI στις πλατείες! Real-democracy.gr, aganaktismenoi.gr, aganaktismenoi.com, μέλη σε διάφορα μπλογκ, facebook, twitter, και όποιοι άλλοι, νομίζω ότι χρειάζεται να εστιάσουν κυρίως στη λέξη ενότητα!

Ads

Σήμερα είδα στην πλατεία Συντάγματος μια γυναίκα μεγάλης ηλικίας από την επαρχία, η οποία είχε κατέβει στην Αθήνα για εξετάσεις λόγω καρκίνου. Συγκινημένη γι αυτό που συμβαίνει, παρακαλούσε να γίνει ένα κανάλι «Για να βλέπουμε αυτά που γίνονται εδώ!». Έδινε συγχαρητήρια και υποσχέθηκε ότι ακόμα και τα 400 ευρώ (!) της σύνταξής της θα τα δώριζε για να γίνει αυτό το κανάλι! Χτες επίσης, ήταν ένας συνταξιούχος πρώην μηχανικός, ο οποίος καθόταν σε μια καρέκλα και παρατηρούσε γύρω ανήσυχος. Ήθελε να συνεισφέρει με κάθε τρόπο: «Έδωσα το τηλέφωνό μου!» έλεγε. Δεν ξέρω πότε θα με πάρουν…».

Πάρα πολύς κόσμος θέλει να συμμετέχει αλλά και να μαθαίνει τα πάντα για το τι γίνεται! Νιώθει ότι είμαστε ενωμένοι! Είμαστε; Θέλει να συμμετέχει με κάθε τρόπο! Του δίνουμε τη δυνατότητα; Υπάρχουν βασικοί-κύριοι στόχοι στο γενικό κίνημα αυτής της… ολικής αγανάκτησης; Μα για ποιον άλλον λόγο μπορεί να κατεβαίνουν δεκάδες χιλιάδες στις πλατείες, να στέλνουν μηνύματα συμπαράστασης από την επαρχία και από όλον τον κόσμο, να λένε ότι μας χαρίζουν ότι μπορούνε, μόνο για να δούν να φτάνουμε σε ένα ποθητό θετικό αποτέλεσμα; Και να ‘ναι αυτό, άραγε, η πραγματική δημοκρατία και όχι η κομματοκρατία; Η άρση βουλευτικής ασυλίας; Η άμεση αντιμετώπιση της κρίσης; Το περιβόητο «τι να κάνουμε»; Όλα μαζί; Τι; Ας μην φύγουμε, λοιπόν, από τις πλατείες μέχρι να το επικοινωνήσουμε ξεκάθαρα και να το αποφασίσουμε όλοι μαζί! Την Κυριακή θα γίνουν και πάλι μεγάλες συγκεντρώσεις παντού, και ο κόσμος δείχνει να θέλει πάντα ενωμένους όσους βγήκαν από τα σπίτια τους ζητώντας την όποια δικαιοσύνη και μια καλύτερη ζωή επί της ουσίας!

Ας εστιάσουμε κυρίως στους κοινούς στόχους και στην ενότητα που απαιτούν… Έλεγχο χρέους; Δήμευση περιουσιών; Απαίτηση τιμωρίας σε όποιους ενόχους; Άρνηση πληρωμής του χρέους; Έξοδο από το ΔΝΤ; Απαίτηση για σύγκλιση συνταγματικής εθνοσυνέλευσης; Για να υλοποιηθούν οι όποιοι στόχοι, ολόκληρη αυτή η… λαοθάλασσα, πρώτα απ’ όλα, δεν θα πρέπει να… ψάχνεται σε τρεις μεριές στις πλατείες!

Ads

Ας καταλήξουμε όσο το δυνατόν πιο άμεσα σε όλα αυτά τα όποια κοινά, οι αγανακτισμένοι κομ, οι αγανακτισμένοι τζιάρ ή οι ρίαλ ντεμόκρασι νάου και όποιοι άλλοι! Αυτό είναι το πρώτο και το κύριο! Και ας αξιοποιήσουμε τις όποιες προτάσεις όλων των ανθρώπων που θέλουν με ενδιαφέρον πρώτα από όλα να ενημερωθούν για όλα, αλλά και να επικοινωνήσουν και οι ίδιοι τις απόψεις τους! Η λαϊκή συνέλευση της πλατείας Συντάγματος δεν αντιπροσωπεύει φυσικά όλο τον ελληνικό λαό! Η δύναμή της έγκειται σε αυτό ακριβώς που κάνει, με τον τρόπο που το κάνει, ως άμεση δημοκρατία, και σε πολλά από τα θέματα που ψηφίζει που ναι, εκφράζουν την πλειοψηφία! Θαυμαστό το μήνυμα που εκπέμπει, ότι δηλαδή μπορούμε αν θελήσουμε να κάνουμε brain storming, να αποφασίσουμε όλοι μαζί, να ψηφίσουμε και να δράσουμε! Όλοι μαζί! Γιατί μια χούφτα ανθρώπων τι μπορεί να κάνει; Τίποτα. Την πραγματική δύναμη την έχει ο ίδιος ο λαός, ο οποίος για να ακολουθήσει και να αξιοποιηθεί αυτή η δύναμή του, όπως και να έχει πραγματικό λόγο, χρειάζεται πρώτα από όλα να ενημερώνεται! Αυτό πρακτικά γίνεται; Η μαζική ενημέρωση είναι όπως φαίνεται σχετικά ελλιπής. Και η πρόσκληση; Μπορεί να είναι αποτελεσματική; Για φανταστείτε να κατέβαιναν στην πλατεία συντάγματος 4 εκατομμύρια! Τι θα τους βάζαμε να κάνουν; Να ψηφίσουν όλοι μαζί δια βοής; Γιατί όχι;

Εν τω μεταξύ όμως, ας σκεφτούμε να βάλουμε σε ένα site (και όχι σε… 15 ξεχωριστά) δικαίωμα ψήφου στις πιο σημαντικές προτάσεις, και ας κρατήσουμε και έναν κοινό πάγκο για υπογραφές για όσους δεν χρησιμοποιούν ίντερνετ, όπως γίνεται για τον έλεγχο τους χρέους! Για τις βασικές, κύριες προτάσεις που θέλουμε να ψηφιστούν! Στο τι κάνουμε! Και όταν ολοκληρωθεί το δημοψήφισμα (το οποίο θα γράφει ημερομηνία έναρξης και λήξης!) περνάμε σε δράση με τη δύναμη της ψήφου όλου του ελληνικού λαού! Και όχι… μιας χούφτας ανθρώπων! (οι οποίοι παρεμπιπτόντως έχουν υπερβεί και τους εαυτούς τους για να πραγματοποιούν όλο αυτό το θαυμαστό εγχείρημα!).

Hasta siempre αγανακτισμένοι, real-democracy now, και όποιοι άλλοι όπως αλλιώς θέλετε να λέγεστε! Δεν έχει σημασία. Προσωπικά δεν έψαχνα ποτέ για ένα… όνομα. Ούτε με… κατέβασε κάποιο όνομα στο Σύνταγμα! Με κατέβασε το αίσθημα της αδικίας. Το αίσθημα της οργής. Το αίσθημα της ανάγκης επικοινωνίας και δράσης. Το αίσθημα ότι μας αφορά όλους αυτό που έχουμε ΚΟΙΝΟ! Και είναι το μόνο που έχει πραγματικά τη δύναμη να μας βγάλει από αυτή την κρίση!

Ας το καταλήξουμε επιτέλους ποιο είναι αυτό, για να μην ανακαλύψουμε ότι το χάσαμε μόλις ακριβώς… πήγαμε να το βρούμε, κι ας το κάνουμε πραγματικότητα.

Άρθρο δημοσιευμένο στα πλαίσια της Έρευνας για την Κρίση που ξεκίνησε ακτιβιστικά η Κρυσταλία Πατούλη, έχει δημιουργήσει έναν δημόσιο διάλογο που δημοσιεύεται από το 2010 στο tvxs.gr, με 177 συμμετοχές και πάνω από 240 άρθρα και συνεντεύξεις με επιπλέον υποερωτήσεις ανάλογα με την επικαιρότητα, και συνεχίζεται πάντα με ανοιχτή πρόσκληση για όσους από το χώρο των γραμμάτων, των επιστημών και των τεχνών επιθυμούν να συμμετέχουν, και επίσης για όσους πιθανά ενδιαφέρονται να δώσουν επιπλέον απαντήσεις σχετικά με θέματα που συνεχώς εξελίσσονται. Επικοινωνία: [email protected]