Ένα Φεστιβάλ ενότητας και αδελφοσύνης μεταξύ των λαών της Ιβηρικής Χερσονήσου, της Λατινικής Αμερικής και της Ελλάδας μέσα από την λογοτεχνία, τον κινηματογράφο και την ανάγνωση πραγματοποιείται στην Αθήνα για τρίτη χρονιά. Το Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ «Λογοτεχνία Εν Αθήναις» πραγματοποιείται από τις 6 ως τις 19 Ιουνίου στο Ινστιτούτο Θερβάντες. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ads

Η φετινή διοργάνωση αποτελείται από 2 κύκλους, τον κινηματογραφικό και το λογοτεχνικό, αλλά και μια έκθεση για τα 10 χρόνια του πολιτιστικού περιοδικού Sol Latino.

Συγκεκριμένα, στον κινηματογραφικό κύκλο (από τις 6 ως τις 14 Ιουνίου) προβλήθηκαν ταινίες από την Ιβηρική και τη Λατινική Αμερική, με θέμα τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο. Ο λογοτεχνικός κύκλος, που ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Ιουνίου, θα περιλαμβάνει συναντήσεις με συγγραφείς και μια ποιητική βραδιά. Επιπλέον, στο Φεστιβάλ υπάρχουν μουσικές δραστηριότητες, παιδικό πρόγραμμα, πρόγραμμα θεάτρου και αφηγήσεις παραμυθιών.

Οι φετινοί καλεσμένοι είναι διακεκριμένοι λογοτέχνες που έχουν σημαδέψει την ισπανόφωνη και πορτογαλόφωνη λογοτεχνία: οι Λουίς Σεπούλβεδα και Κάρμεν Γιάνιες (Χιλή), Ιγνάσιο Παδίγια (Μεξικό), Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο (Πορτογαλία), Ρεϊνάλντο Μοντέρο (Κούβα), Νέλσον Καλντερόν (Κολομβία), Χόρχε Ρίτσμαν και Άλβαρο Γκαρθία (Ισπανία), καθώς και ο Σέρτζιο Πάουλο Ροουανέτ (Βραζιλία).

Ads

Το Φεστιβάλ δίνει στην Αθήνα πρόσβαση σε μακρινές φωνές και τη δυνατότητα να προσεγγίσει πολιτισμούς, στους οποίους η μουσική, η εικόνα και, κυρίως, ο λόγος, παίζουν έναν ενωτικό και αλληλέγγυο ρόλο. Έχει ως αποστολή του να προσφέρει στην πόλη και τους κατοίκους της μια διοργάνωση όπου η ανάγνωση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, όπου το κοινό ανακαλύπτει νέες φωνές, όπου διεξάγεται ανταλλαγή νέων ιστοριών, όπου γίνονται γνωστές οι διαφορετικές οπτικές τού κόσμου και της πραγματικότητας. Όλα αυτά προς αναζήτηση βελτίωσης της ζωής μας, με τη λογοτεχνία ως πηγή και ως δυνατότητα ενός κόσμου καλύτερου για όλους μας.